Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Dün "Tek Yürek" bağış kampanyasını millet olarak dayanışmanın, birlik olmanın ne kadar önemli ve güzel olduğunu hissederek ve nefesimizi tutarak izledik.

        Giden canların yerine hiçbir şeyi koyamayız ama arkalarında bıraktıkları yüzbinlerce acılı insanın yaralarına biraz merhem olabiliriz.

        Bunun için müthiş bir dayanışma havası var.

        Yalnızca Türkiye'de değil, dünyada da var.

        O nedenle Yunanistan’ın deniz taşımacılığında önde gelen şirketlerinden Seajets’in sahibi Marios İliopoulos’ın Ankara’da olduğunu duyunca bu gelişmeyi önemsedim. Zira böyle bir adım deprem felaketi ile ortaya çıkan dostluk havasını pekiştirmeye önemli bir katkı sağlayabilir ve başka Yunanlı iş insanlarına örnek olabilir.

        Yunan medyasının önde gelen isimlerinden, Kathimerini Gazetesi ve Skai televizyonu İstanbul temsilcisi sevgili arkadaşım Manolis Kostidis’i aradım ve ünlü armatörün seyahatinin detayını, kendisine nasıl ulaşabileceğimi sordum.

        Manoli, İliopoulos’ın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü söyledi ve bana kendisi ile iletişim kurmam için bir numara gönderdi.

        Seajets yolcu gemileri ağı olan dev bir şirket, dünyada bu alandaki en büyüklerden. Marios İliopoulos Yunanistan’ın önemli zenginlerinden kabul ediliyor.

        Aradım ve dünkü ziyaretini sordum.

        REKLAM
        Yunan armatör Marios İliopoulos
        Yunan armatör Marios İliopoulos

        Bana şunları söyledi Yunan armatör:

        "Bugün (Çarşamba) Ankara’ya geldim. Dışişleri Bakanınız Mevlüt Çavuşoğlu ile 35 dakikadan fazla süren çok yapıcı, çok samimi bir görüşme gerçekleştirdim. Biliyorsunuz dün 14 Şubat Sevgililer Günüydü. Biz de sevgimizi bu yıl kardeş ülke Türkiye’de felaketi yaşayan depremzedelere ithaf etmek istedik ve 1 milyon Euro bağışladık.”

        İliopoulos’a bölgeye gidip gitmeyeceğini de sordum.

        "Haftaya yeniden geleceğim, o zaman depremin yaşandığı yerlere gitmeyi planlıyorum.” yanıtını verdi.

        Yaptığı yardımın yapıcı bir gelecek için de sembolik önemi olduğunun altını çizdi. Dedi ki:

        "Türkiye’de kötü bir şey olduğunda bu her zaman biz Yunanlıları ve Yunanistan’ı da üzer. Geçmişimiz ortak, coğrafi konumumuz ortak, birlikte yaratıcı işler yapacağımız, dostça bir gelecek hepimiz için çok önemli. Dilerim bu adımlar yeniden olumlu bir sürecin kapılarını açar.”

        İliopoulos, Sayın Çavuşoğlu’nun yanı sıra Sayın Binali Yıldırım ile 20 dakikalık bir görüşme yaptığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la da karşılaşıp ayaküstü sohbet ettiğini anlattı. Ankara’daki bu dostça havadan memnuniyetini dile getirdi.

        Yunan iş dünyasından başka isimler de yardım için gelecek mi diye sorunca,

        “Umarım gelirler, para tam da böyle günler içindir, insanlığın hizmetine sunulmak içindir” diye cevap verdi.

        Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör: Jeoloji Mühendisleri Odası'nın bize sunduğu bir rapor yok

        Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör: Jeoloji Mühendisleri Odası'nın bize sunduğu bir rapor yok
        0:00 / 0:00

        Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ile Maraş’tayken Habertürk TV için canlı bir röportaj yaptım. Orada kendisine bir süredir speküle edilen bir konuyu da sordum.

        İddiaya göre Jeoloji Mühendisleri Odası belediyeyi fay hattı üzerindeki binaların kentsel dönüşüm kapsamına alınması ve bu hat üzerinde imar izni verilmemesi konusunda uyarmış, belediye ise “Çalışma yapmaya gerek yok.” demiş.

        Bu iddiaya “Hayır, böyle bir şey doğru değil. Türkiye deprem bölgesi, kuzeyden ve güneyden geçen fay hattı var. Hem belediyeler hem de hükümetimiz kentsel dönüşüm planları yapıyor ve uygulamak için çalışıyorlar. Fakat bu bir süreç. Standartlara uymayan yapıların bir anda, bir yılda dönüşümünün ne kadar zor olduğu ortada.” yanıtını vermişti.

        Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör
        Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör

        Önceki gün benim Güngör’e sorduğum rapor meselesi sosyal medyada yeniden gündem oldu. Kahramanmaraş Jeoloji Mühendisleri Odası il temsilciliği “biz belediyelere depremle ilgili rapor sunduk ama yeterince ciddiye alınmadık.” iddiasını tweet olarak tekrar paylaştı.

        Bunun üzerine Hayrettin Bey beni aradı ve şunları söyledi:

        "Nagehan Hanım Kahramanmaraş Jeoloji Mühendisleri Odası’nın böyle bir raporu yok. Rapor olmadığı gibi haliyle benim böyle bir söylemim de yok. Siz bana bu yönde bir soru yöneltmiştiniz, ben yeniden açıkça beyan etmek isterim ki bu iddia tamamen gerçek dışıdır.”

        Not: Jeoloji Mühendisleri Odası'nın bir yanıtı varsa elbette bu köşe onlara da açıktır...

        Diğer Yazılar