Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Her şey bir yolculukla başladı... Yaklaşık 10 yıl önce bilgisayar mühendisliği gibi bir bölümde okuyan Casey Fenton, pek çok ABD'li öğrencinin yaptığı gibi "işe atılmadan" önce dünyanın başka yerlerini görmek istedi. Boston'dan İzlanda'nın bir kentine gidecekti.

        Cebindeki para kısıtlıydı, farklı bir şey yaptı; İzlanda Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerin e-mail adreslerine ulaştı ve bin 500 öğrenciye yazdı: "Birkaç günlüğüne ülkenizde olacağım, sizinle kalabilir miyim?"

        50 kadar kişiden olumlu yanıt aldı. Planladığı bütçeden bile azına muhteşem bir gezi yaptı ve daha sonra bunu tekrarladı. ABD'ye döndüğünde bir fikri vardı; "Couchsurfing" (Koltuk Sörfü) adlı bir site kurarak, bu site aracılığıyla dünyanın dört bir yanından insanların daha "ucuza" gezmesini, daha kolay kaynaşmalarını sağlayacaktı.

        KOLTUĞUNUZDA UYUSAM...

        Şimdi 32 yaşında olan Fenton ile arkadaşlarının 2003 yılında kurdukları site, 2004'te aktif hale geldi. O günden bu yana, dünyanın dört bir yanından milyonlarca insan, http://www.couchsur-fing.org/ adresini kullanarak gezdi. Farklı ülkelerdeki "koltuk sörfçülerini" evinin bir koltuğunda ağırladı.

        Sistem basit! Siteye girip üye oluyorsunuz. İşleyiş aynı Facebook gibi. Kendinizle ilgili bilgileri, hangi ülkenin hangi şehrinde bir gezgine "koltuk açabileceğinizi", kendi gezmek istediğiniz yerleri belirtiyorsunuz. Hayat felsefenizi, sevdiğiniz şeyleri anlatıyorsunuz ve fotoğraflarınızı ekliyorsunuz. Siz de gitmek istediğiniz yerlerden koltuk beğeniyorsunuz.

        ALKIŞLARLA YAŞIYORUM HALİ

        Sistemin en büyük özelliklerinden biri "yorumlar". İnsanlar kaldıkları ülkelerde yaşadıkları deneyimleri paylaşıp, kendilerini misafir edenlere "memnuniyet oyu" veriyor. Yeterli oy alamayan, "yanlış yapan" sitede kalamıyor.

        Site paralı değil ancak başka bir ülke ya da şehirde kaldığı koltuktan memnun kalan pek çok kişi, siteye 25 dolardan başlayan bağışlar yapıyor. Yani site bağışlarla yaşıyor.

        20 BİN 355 TÜRK KULLANICI VAR

        Sitenin şu anda, yeryüzünün aklınıza bile gelmeyecek bölgeleri ve adaları da dahil olmak üzere, dünyanın dört bir yanından 2.5 milyonu aşkın kullanıcısı var.

        "Memnun kalınan gezilerin" sayısı ise 5 milyona yakın.

        "Couchsurfing"in 20 bin 355 "koltuğu" da Türklere ait. "Koltuğunu yabancı diyarlardan gelen gezginlere, yeni arkadaşlara" açanlar en çok İstanbul'da! İstanbul'u Ankara, İzmir, Antalya, Bursa ve Eskişehir takip ediyor. Trabzon'dan Antep'e pek çok ilde de koltuk sörfçüleri var. Siteyi gezip onların profillerine bakmak bile zevkli oluyor.

        YENİ ARKADAŞLARLA YENİLENİN!

        Bugünlerde, milyonlarca insanın kolay seyahat etmesine ve dünyanın dört bir yanından yeni arkadaşlar edinmesine olanak sağlayan koltuk sörfünün doğuşu ile sonrasında yaşanan ilginç olayların, "The Social Network" misali bir film haline getirilmesi gündemde.

        İnsanlar, internet sitesinde ilginç deneyimlerini paylaşıyorlar. Bana siteye bakıp insanların nereleri kolayca görebildiğini takip etmek bile çok hoş geliyor. Filmi de izlerim. Ancak sistemi asıl "kendi filmini çekmek isteyenlere" tavsiye ederim.

        Bu site sayesinde çok gezmiş bir blogger'ın dediği gibi: "Bırakın bir koltuğunuz eskisin, siz yenilenin!"

        Diğer Yazılar