Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HABERTÜRK hafta sonu ekleri için yaptığıma toplantıda başladı her şey. "Bir kadını daha kocası öldürmüş" dedi biri; "8 kurşunla sokak ortasında"... 13 yaşında 26 ki siyle birlikte olmasından 'sorumlu' tutulan, suçlu sayılan N.Ç.'den açıldı söz sonra... Taksim'de yürürken bir kıyıya çekilip darp edilmişti bir genç kadın; tecavüze yeltenen adamı kadının üzerinden sivil polisler almış, tecavüzcü nasıl olduysa sabahına sokaklara salınmıştı. Biri bunu anlattı. Başka biri 'üst düzey' kocasından şiddet gören 'üst düzey' arkadaşından bahsetti. Bu ülkenin bir profesörü daha yakın zamanda "Sorunun odağında kadın var. Sen dekolte giyersen bu tür çirkinliklerle karşılaşman sürpriz olmaz" dememiş miydi?

        AYNI DEKOLTE Mİ?

        Göğsümüzü gere gere söylendik de; Prof. Dr. Orhan Çeker'in bahsettiği dekolte, gerçekten bizim sözlüğümüzdeki dekolte miydi? Yoksa ayak bileğinden üstünün görünmesi, açık saçlar, takırdaman topuklar da ilahiyat âleminde "dekolte" sayılıyor olabilir miydi? Çeker'e bu sorulsa, Emine Şenlikoğlu ya da Ali Rıza Demircan'a ne yanıt verirlerdi? Her şey bir yana ilahiyatçı kadın yazar Hidayet Şefkatli Tuksal, kadınların hacda bile tacize uğradığını söylüyordu.

        TEPKİMİZİ KOYALIM'

        Bizim ekipten Füsun Saka, bu konuda Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (ÇETAD) Genel Sekreteri Psikiyatr Dr. Cem İncesu ile görüşmek istediğini söyledi. Heja Bozyel ise "Tepki koyalım" dedi; "Tepki koyanları bir araya getirelim. Beyaz birer tişört giysin kadınlar üzerine de erkek şiddetine karşı sloganlarını yazsınlar".

        Fikri benimsedik; ekipteki pek çok kişi gaza da geldi "Bu Füsun'un ya da Heja'nın işi" demedi, hepimiz birilerini aradık.

        İLK SORU FOTOĞRAFÇI KİM?

        Pek çok tanınmış kadına ben de sordum "Çekime katılmak ister misiniz?" diye... Kimi "Hemen" dedi, biraz son dakika oldu işimiz perşembe çekimine çarşamba haber verdik, kimi programının doluluğu yüzünden gelemedi... Ama bir grup kadın var-'dı ki ilk "Fotoğrafçı kim?" diye sordu, makyajı ünlü biri mi yapıyordu, fön de var mıydı!! "Benden başka hangi ünlüler var?" diyenler de oldu... Tabii bu sorulara hazırlıklı olmadığım için yanıt bile veremedim! Zaten "Elinin körü" demek istedim! Sonuçta "Ben bile bu projede poz vermek istiyorum" diyen İsmail Filizler süper bir makyaj yaptı; HT Pazar'ı okuduysanız zaten gördünüz Fatih Metin Demirkol bizden hiçbir şey talep etmeden muhteşem fotoğraflar çekti. Çekime gelen kadınlar kuaför de sormadı!

        MEHMET TURGUT ÇEKSİN!

        Bu ülkede kadınlar eş, sevgili ya da onlara takık adamlar tarafından 'sevgi adına' dövülerek öldürülebiliyor...

        Cinsel şiddetin şiddeti 'adam sandığımız' insanların saçma açıklama ve yazılarıyla yumuşatılıyor. Türkiye'de kadınların yüzde 20'si, erkeklerin yüzde 7'si çocukken taciz ediliyor. Kadınların yüzde 51.9'u evlilik içinde de tecavüze uğruyor...

        Vivet Kanetti'nin "Defne Devrimi" adlı hareketi başlatmasına neden olan 'erkek söylemi', 'basının ayrımcı dili' aslında maalesef toplumun rengi...

        Türkiye'de kadının yeri konusunda ne istatistiki rakamlar iyi bir şey söylüyor, ne insanlar, ne de yaşadıklarımız...

        Ama anlıyorum ki kadınlar, hem de okumuş, toplum önünde olan, cep telefonundan tweet atarken çok cesur söylemlere sahip kadınlarımız bile tepki koymak için fotoğrafını Mehmet Turgut ya da Okan Bayülgen çeksin; ünlüler karması da bir araya gelsin istiyor. Bu ülkede kadının kadına ettiği de var ki; sana esas o koyuyor!

        Diğer Yazılar