Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Karantina günlerinin öncelikli olmayan ama dolaylı sonuçlarından biri insanın dış görünüşüne olumsuz etkisi. Evde hapishane egzersizi yapmayan herkes şişmanlıyor, hemen hepimizin saçı kontrolden çıkmak üzere,botox’luyüzler erimeye başlıyor, tırnaklarımız giderek uzuyor ve çirkinleşiyor, dip boyası gelenler aynada kendilerini tanımıyorlar.

        Bazı erkek ünlüler bu süreci kafaları üç numaraya vurarak atlamaya çalışıyorlar.RizAhmedyeni saçıylaInstagram’da karşımıza çıktı mesela.JimCarreysakallarını uzamaya bıraktı.

        New York Times’da da bizimHabertürk’teevde saç tıraşı önerileri yayımlanıyor, ama tavsiyem bu işe kalkışmamanız. Önceki gün Bilim Kurulu üyesi Tevfik Özlü de evde gizli gizli saç tıraşına giden berberleri ve müşteri uyarıyordu. Bir süre saçınız dağınık kalsın, diye. Zira berberle mesafeyi korumak normal zamanda bile zordu, şimdi iyice zorlaştı.

        Kamuoyunun önünde yer alan isimler için belli bir görüntüyü korumak çok önemli.İnsanlar tanınan kişilerihep aynı görmek istiyor.Orhan Gencebay’ın saçları ve bıyıkları bu yüzden hiç değişmedi. BarışMançoo uzun saçlarını hiç kısaltmadı. İbrahim Tatlıses bıyığından vazgeçemedi.

        İster siyasetçi ister televizyon sunucusu olsun görüntü ve imajda aşırı değişiklik hem dikkat çekiyor hem de dikkat dağıtıyor.Kendi tipini sık sık değiştiren güven vermiyor izlenimi doğuruyor.Özellikle siyasetçilerin aynı saç boyunu ve aynı kıyafetleri taşımları bekleniyor.Anchorman’lerin, devlet başkanlarının siyah ve lacivert takımdan şaşmamaları bundan.Trumpkırmızı kravatını kendisiyle özdeşleştirdi mesela. Ama dünya kapalı kaldıkçasaç boyu, sakal, makyajıtutturmak çok kolay değil.

        MANİKÜR VE MAKYAJ KUSURSUZ

        O yüzden birkaç gün önceMelaniaTrump’ınPaskalya mesajını görenlerfirstlady’ninnasıl böyle bir dönemde bile hiç değişmeden karşımıza çıkabildiğini merak ediyor.VanityFairve başka siteleruzun uzunTrump’ınbu dönemdebilenasıl bakım yapabildiğini inceledi. Tırnaklar “French” manikürlü, saç düzgün bir şekilde taranmış, fönlenmiş, makyaj kusursuz bir profesyonellikte yapılmış.

        Virüs krizi başladığından beri birkaç kere video mesajla kamuoyunun karşısına çıkanfirstlady’ninsadece kostüm değiştirerek farklı çekimleri aynı gün yapması bir ihtimal. Beyaz Saray’ın “doğu kanadı” sahidende öncedenher senaryoya uygun stok çekim yapmış olabilir mi? Çünküfirstlady’nin kıyafeti dışında hiçbir şeyideğişmemiş.

        Hele hele elleri…

        WashingtonDC’debirçok başka yerde olduğu gibi bir aydırmanikür salonları kapalı. Dahası, en başarılı ünlü bile evde tek başına bu kadar profesyonel makyaj yapamaz. Beyaz Saray’da ya sosyal mesafeye uyulmuyor ve güzellik hizmetleri devam ediyor, ya da izlediğimiz stok görüntüler. Uyulmamasını da bir şekilde anlarım, zira kamuoyu süreçten estetik olarak çok etkilenmiş bir kamusal figür görmek istemez karşısında.

        Amerikan Başkanı DonaldTrump’taise iki haftadır gözle görülür bir değişim var. Portakal rengi saçları ve aşırı yanık yüzüyle pek çok kişinin alay konusu olan Başkan’ın saçları gözümüzün önünde beyazlıyor.

        İki hafta önce basın toplantısındarüzgarsaçlarını uçurunca herkesin dikkatini çekti. Önemli bir açıklama yaparkenlafı değiştirip“Saçlarım havada uçuşuyor, işte gördünüz kendi saçım,” deyiverdi.Trump’ınsaçlarının peruk olup olmadığı epeydir merak ediliyordu, birinci ağızdan şüpheler giderildi.

        GÜMÜŞ SAÇ İMAJ ÇALIŞMASI

        Kafasındaki saçlar kendisinin olabilir, ama portakal renginin doğal olmadığı ortada.Herhangi bir erkek saçlarını boyamadan nasıl o rengi tutturur zaten? Kaldı ki 70’ini geçen hangi erkeğin saçları beyazlaşacağına turunculaşır.

        Ama birkaç gündürTrump’ınturuncu saçları gitti, yerine beyazlaşan, ama daha çok gümüşe çalan bir renk geldi. Beyaz Saray’da görev yapanlar aniden yaşlanıyor, saçlarına ak düşüyor. Barack Obama’nın sekiz sene önceki ve sonraki fotoğraflarını karşılaştırmak görevin yükünün insan bedenine etkisini görmek için yeterli.

        AmaTrump’ıngümüş saçları doğal mı emin değilim. Yine de böyle bir krizi turuncu kafası yerine beyazlamış saçlarıyla yönetmek imaj açısından daha doğru.Trump’agüvenilirlik ülke genelinde artarken, saçlar birçok açıdan mesaj veriyor. Ak saçlarıyla daha çok çalışıp daha çok yorulduğunu düşünebilir insanlar; boyasını geciktirip bizim gibi berbere gidemediği de akıllara gelebilir. Böyle zor zamanlarda turuncu saçlı bir liderdense gümüş saçlı bir Başkan’a daha fazla yakınlık duyar insanlar.

        DonaldTrump’ınbir iletişim dâhisi olduğunu unutmayalım.Ratingişini çok iyi biliyor;ratingkamuoyu desteği demek bir anlamda. Nasıl ilgi çekeceğini, insanların neye karşılık vereceğinin uzmanıTrump. Üstelik önce magazin basınında, sonra darealityTV kültüründe palazlandı. Bu saçlar da tesadüf değil.

        *

        Güncelleme

        Çarşamba akşamı Amerika’yı yeniden açma toplantısında Donald Trump’ın saçları yeniden sarıya çalıyordu. Alıştığımız tam portakal rengi değil ama sarı-gümüş arası. Demek ki işler iyiye giderken Başkan’ı sarı saçıyla, kötüye giderken de ak saçlı göreceğiz.

        Diğer Yazılar