Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Mehmet Öz önceki gün virüs sonrasıdünyanınyenidenaçılması içinortada“iştah verici” bir fırsat olduğunu söyledi. Yalnız bu “iştah verici” fırsatın küçük bir bedeli deolacakmış.Okullar açılınca çocukların en fazla yüzde2-3’üölecek,ama ekonominindüzelmesikarşılığında buna da pek çok kişi razı olacakmış. Basit bir “değiş-tokuş” olarak niteledi bu hesabı. Tam olarak kullandığı İngilizce ifade “tradeoff.”

        Aslında kendisi de tam bir “tradeoff.” 90’larda çok parıltılı bir kalp cerrahı olarak adını duyurmaya başladıktan sonra medyanın büyüsüne kapıldı, 2000’lerdeyseyaptığı ameliyatlardansaOprah’nınyanında, sonra da kendi televizyon programında bir şöhret olarak tanınmaya başladı.

        Yıllardır konu açıldıkça sorduğum Amerikalı arkadaşlarımın hiçbiri onun aslında Türk olduğunu bilmiyor.Amerikalı’dan daha Amerikalı görünmeyi, öyle davranmayı başardı sonuçta. Soyadı bile avantajdı; soyadındaki Ö’nün noktalarından kurtularakAmerikalı’nınbilinçaltına “OzBüyücüsü” masalını çağrıştırarak girebilmekse birzekave yetenek işiydi.Yine de Türkiye Mehmet Öz olarak tanıdığı “Dr.Oz”lagurur duymayı bir an bile ihmal etmedi, her yaz tatile gelip dergilere poz veriyordu ne de olsa.

        DOKTORLUĞU TARTIŞMALI

        Birkaç sene önce NewYorker’daçıkan Dr.Ozhakkındaki yazıdabir cerrahın sık sık ameliyat yapmasının önemine değiniliyordu. Cerrahlarne kadar fazlaameliyatyaparsa işlerinde o kadar iyi oluyorlar, ameliyat yapmadıkları sürece de paslanıpköhneleşebiliyorlardı. Yoğun medya programı yüzünden Dr.Oz’unyaptığı ameliyat sayısıysagitgide düşüyordu ama. Eş zamanlı olarak kendi meslektaşlarından, aynı hastanedeki başka doktorlardan da eleştiriler yükselmeye başladı.

        Dr.Oz’unameliyathaneye gidecek vakti yoktu, çünküekrandazayıflama ilacıpazarlıyordu.2014’teballandıraballandıra tanıttığı“mucizevi, sihirli, müthiş”formüller, daha doğrusu hiçbir karşılığı olmayan palavra haplar yüzünden Kongre’de ifade vermek zorunda kaldı.

        Şarlatan olarak anılmasına çok az kalmıştı ki Türklüğünü hatırladı.Türkçe konuşmaya başladı birden (meğer konuşabiliyormuş), karşılığında da başta Türk Hava Yolları bütçesinden ve başkareklamlardanpayına düşeni aldı.

        Tam yakındaOprah’danSeda Sayan’a transfer olacak derken…Dünyanın en bilinen Türk’ü unvanın bir başka et kesici olan Nusret’e devrederken…Bir son dakika mucizesiyle Amerika’daki 15 dakikasının henüz bitmediğini kanıtlayıverdi.

        Cerrahlığından çok televizyon yıldızlığıyla tanınan Dr.Oz’un imdadınaişadamlığındançok televizyon yıldızlığıyla tanınan DonaldTrumpyetişti.Seçim öncesi sağlık raporlarını açıklamayanTrump,Dr.Oz’unprogramına çıkarak televizyon doktorundan sağlıklı olduğuna daironayaldı.

        Trump’laOzböylece birbirleri için yaratılmış mükemmel bir çift oldular.Kelime dağarcıkları bile benziyor. Biri mucizevi, sihirli ilaçlardan, diğeri kocaman, harika, çok güzel bir duvar yapmaktan falan bahsediyordu.Trumpkabinesinin Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan beslenme, spor ve zinde kalma konseyinedeatandıOz.

        Veyeniden küllerinden doğdu.

        Dr. Mehmet Öz
        Dr. Mehmet Öz

        BÜTÜN DOKTORLARI YOLDAN ÇIKARDI

        Bugünlerde medyada hiç olmadığı kadar çok doktor görüyoruz.WhatsApp’denaldığı yalan yanlış bilgileri yazan,uzmanlığı“kibrit kutusu kadarpeynir”denibaret birdoktordan başyazar bile yarattılar.Türkiye’de deprem dönemindedeböyle olmuştu. “Trollextraordinaire” Celal Şengör’den “fitnessuzmanı” ŞenerÜşümezsoy’a, “en seksi erkek” Ahmet Mete Işıkara’ya kadar adlarınıGoogle’a bile bakmadan hala hatırladığımız kaç deprem uzmanını tanıdık.

        Şimdi de ekranlarda virüs konusunda konuşan doktor enflasyonu içinde eminim herkes kendi kafasına göre birini bellemiştir. Mesela benim favorim frapanlığıyla her ekrana çıktığında gözümü alandoktorlarındiva’sıOğuzÖzyoral.Trollkadrosunu da Amerika’dan Türk televizyonlarına bağlanıp huysuzluk yapan o öbür doktordolduruyor şimdi.Ulusalcıların favorisi 23Nisan’cıdoktorun havası ise çok çabuk söndü. Daha 23 Nisan bile gelmedenüstelik.

        Bütünbu şöhret meraklısıdoktorları yoldan çıkaransa Dr.Oz. Doktorların da şöhret olacağını, hem de doktorlukla edinildiği kadar değil derockyıldızı, film oyuncusu veyaOprahkadar şöhretlive zenginolabileceklerini kanıtladı.Bir cerrah zaten çok kazanır, ama belli ki yetmiyor. Belli ki şöhret sadece maddiyatla ilgili değil, başka eksiklikleri ve açıklıkların da ilacı.

        Dahasıhasta bakmaktan ya da her gün ameliyata girmekten çok daha kolay.Taş atıpkolu yorulmadığı gibi son günlerde televizyondaki doktorlarda da gördüğümüz gibi bir konu hakkında konuşmak için o konunun uzmanı olup olmamasının bile önemi yoktu.

        BU BİR GAF DEĞİL

        Dr.Ozbir virüs uzmanı değil. Amaher konuda fikir yürüttüğü gibiCoronakonusunda ilaçbile önerdi. Amerika’yı yenidenaçma konusunda fikirleride var.Çok tepki çeken çocuk açıklamasını daTrump’ınneredeyse 24 saat dinlediğiFoxNews’de,Trump’abir telefon kadar yakın olan bir sunucunun programındayaptı. Virüs sayesindeFoxekranının “uzmanlarından” birioldu bir süredir.

        Tepkilerin ardından yanlış anlaşıldığını söyledi, özür diledi. Amamedya yıldızlığı konusunda bu kadar uzmanlaşmış birinin gaf yapabilmesi ihtimaliçok inandırıcı gelmiyor.Bu ancak bir niyetin, planın, beklentinin dışa vurumu olabilir.Bir iştah söz konusuyla, kesinlikle kelimelerin iştahına yenilmedi.

        Fox’taönceki gün başka biruzman “Bu sosyal mesafe bir işe yaramıyor,” diyordu. “Trafikten, sigaradan,ya daboğularak her yıldaha fazla insan ölüyor.”

        Bu uzmanlarıTrumpdikkatle dinliyor. Daha önce kendi danışmanlarınınitirazına rağmenDr.Oz’danduyduğu kulaktan dolma bilgilerle ilaç vehenüz kanıtlanmamışCOVID-19tedavileriniönermişti Beyaz Saray’dan.

        Belli ki ekrandakiler deTrump’ıdinliyor ve hoşuna gidecek tavsiyelerde bulunuyor.Trumpülkeyi açmaya çalışıyor, birkaç televizyon doktoru da ona “bilimsel” altyapıyı sağlıyor. Alelacele açılınca ülkedeölen ölecek, kalan kalacak ama ekonomi düzelecek, seçim kazanılacak—hesap bu.Alan memnun, satan memnun;tam bir “tradeoff”ve gerçekten “iştah açıcı.”

        Diğer Yazılar