Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Serveti 100 milyar doların üzerindeki Bill Gates hayır işlerine giriştiğindeyeniGeorgeSorosolmayı hayal etmiyorduherhalde. BelkiSorosgibi zenginlerin topluma karşı sorumluluklarının servetlerini hayır işlerine yatırmakolduğu konusunda ilham almıştı, amaSorosgibi yer yer devlet başkanlarının da tepkisini çekecek bir günah keçisi olacağını öngörüyor muydu emin değilim.Soros’unamacı dünyada liberal demokratik değerleri yaymaktı,politik bir görüşü ve bu doğrultuda kendine ait bir gündemi vardı.Bill Gates iseservetini küresel sağlık konularına adamaya karar vermişti. Birimizin sağlığının hepimizin sağlığı için önemli olduğunu çok önce fark etmişti.

        Kim buna neden kızabilirdi ki?

        2020 yılında Bill Gates kimilerine göre bir şeytan, kimilerine göre paragöz bir iş adamı.Coronavirüsünü bulup yayan kişi ve aşısını icat ederek servetine servet katmayı planlıyor. Kimileriyse böyle bir virüsün olmadığını, Bill Gates’in önderliğindeki küresel dünyanın aktörlerinin bu işi tezgahladığını düşünüyor. Oyun büyükmüş.

        SABAH KAHVESİYLE BAŞLAYAN HAYIRSEVERLİK

        Aslında her şey 1997 yılında bir sabah kahvesiyle başladı.Bill Gates hala Microsoft’un başında, teknoloji dünyasının devi ve dünyaya hükmediyordu.MelindaGates ise eşinin gölgesinde kalmak, hayata ev hanımı olarak devam etmek istemeyen, kazandıkları parayı dünyayı iyileştirmeye adamak isteyen bir kadındı.

        O sabah Gates çifti evlerinde kahve eşliğinde New York Times’daNicholasKristof’unHindistan’daki çocuk ölümleri hakkındakiköşe yazısınıokudular.Aslında Kristof’unyazdığı bilinmeyen bir konu değildi, ama yazıya iliştirilen bir tabloGates’lerindikkatini çekmişti.Hindistan’da her sene ishal gibi önlenebilir hastalıklar yüzünden çok yüksek sayıda çocuk hayatını kaybediyordu. Kanalizasyon sistemindeki sızıntılar içme suyuna karışıyor, insanın en temel ihtiyacı dünyanın bu bölgesinde ölümcül bir silaha dönüşüyordu.

        Bugün hala Bill veMelindaGates Vakfı’nın duvarında asılı o köşe yazısıçifte hayırseverlik işlerini nereye harcamaları gerektiği konusunda yön verdi.(Gates Vakfı daha sonraKristof’unyazılarından etkilenerekmikrokredivemikrotasarruf konularında da çalışacaktı.)

        Gates çifti için fakirbir ülkeye gidip birkaç bin çocuğa bilgisayar dağıtmak kolaydı, üsteliko zamanlar tekel olmakla itham edilen Microsoftiçin reklamdaolurdu.Birçok hayırseverlik projesi böyle işliyor,ancakgüm diye çakılıyordu. Çünkü milyarderler o çocukların evinde o bilgisayarları çalıştıracak elektrik olup olmadığını düşünmüyordu. Ya da o çocukların birkaç gün sonra hayatta kalıp kalmayacaklarını.

        Bill veMelindaGates Vakfı“seksi” olmayan küresel tıp konusundaçalışmayabaşladı. Milyarlarca dolar harcayarak milyonlarca insanın hayatını kurtardılar. Bill Gates zamanla elini eteğini kendi kurduğu şirketten çekti ve tüm enerjisini vakfaayırdı. Ama burada da nasıl Microsoft’ta her detayla ilgileniyorsa emekli hayatı yaşamadı, tıbbi makaleleri, kitapları didik didik etti.

        Bu sonsuz merak onuküresel tıp konusunda sayılı uzmanlardan biri yaptı ve bulduğu her platformda yaklaşan tehlikeye karşı dünyayı uyarmaya çalıştı. Dersine çok iyi çalışmış, konusuna herkesten dahahakimolduğu için de yaklaşan tehlikeyi önceden gördü.

        2015’te dünyanın beklediği asıl tehlikenin nükleer savaş değil, milyonlarca insanın yaşamını tehdit edecek bulaşıcı bir virüs olduğunu söyledi, bu konuda tıbbi makale yazdı.Devletlerin nükleer savaşı önlemek için askeri yatırım yaptığını, ama salgıların önüne geçmek için tıbbiharcamalar yapmadığı konusunda uyardı.

        SAĞCILARIN HEDEFİNDE

        Bugün ABD’de COVID-19 konusunda sayılı uzmanlardan biri olarak anılan Gates’i o meşhur konuşması birkaç hafta önce yenidenYouTube’dabelirdi ve26milyonkişitarafındanizlendi.

        COVID-19’un dünyada hızla yayılıp hepimizi tehdit etmesiyle birlikte Gates konuya enhakimkişilerden biri olarak dikkatleri üzerinetopluyor. Aşınınbulunması için eşiyle birlikte 100 milyon dolarlık bir fon ayırdı, geçen hafta 150 milyon dolar daha bağışlayacaklarını söylediler.

        Sıtma ilacından antikor testlerine, sosyal mesafenin gerekliliğindenne zaman normale dönüleceğine kadar en hayati konularda en yetkin yanıtları veren kamusal bir figüre dönüştü. Birkaç günde bir televizyona çıkarak halkı aydınlatmaya, siyasetçilerin propagandasının dışındaki gerçekleri anlatmaya çalıyor.Bu işin öyle kolay bitmeyeceğini, sürecin uzayacağını, aşının hemen bulunmayacağını anlatıyor.Bütün bunları uydurmuyor;bilimden öğrendiğiniaydın sorumluluğunun gereği kamuoyuyla paylaşıyor.

        Bütün bunların karşılığında tam anlamıyla yeniSorosoldu.Amerika’daTrumpyanlıları virüsün yayılma hızı için aradıkları günah keçisine en son Bill Gates’i de ekledi. Radyolardan televizyonlara, komplo teorisi dolu aşırı sağcı web sitelerinde, forumlarda, sosyal medyada Gates’e dair binlerce yalan dolaşıyorNew York Times’ın da dikkat çektiği gibi.Trump’ın söylediklerinekarşı çıktığı için Başkan’ın sadıktrollordusunun da hedefinde.

        Virüs daha Vuhan’da yayılmaya başladığında bile arkasında Bill Gates’in olduğu, ilaç şirketlerinin ve milyarderlerin bu işten çok para kazanacakları lafları hızla yayılmıştı.

        Oysaişin aslı çok daha yalın. Uzmanlar salgın hastalıkları işleyişini biliyordu; önlerinde İspanyolgribi,Ebola, SARS gibi örnekler vardı.Bill Gates de konusunahakimolduğu için yaklaşan tehlikeyi önceden görmüştü. Uyarmıştı, dinlememiştik. Büyük ihtimalle de inanmamıştık. Bir zamanlar bir gün hepimizin bilgisayar kullanacağını öngördüğünde de hiç kimse inanmamıştı.

        Diğer Yazılar