Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GeçenlerdeFoxNewstemsilcisiDonaldTrump’avirüsün Çin’dekibir laboratuvarda insanlar tarafından geliştirildiği iddialarını sordu.Böyle haberlerde adet olduğu gibi bu da “adını vermek istemeyen devlet yetkilileri ve istihbarat görevlilerine” dayanıyordu veFoxkonuyu uzatmaya çok hevesliydi.Trump kendini korumak için hemenüzerine atlamadı. “Bilmiyorum, bir şey demek istemiyorum,” dedi. “Ama kim bilir ileride daha neler çıkacak.”

        FoxNews konuyu uzatmaya hala devam ediyor.Çin virüsü laboratuvarda üretmiş, ama bir biyolojik silah ya da tehdit değilmiş. Güya Amerika’ya “Bakın biz de başarıyoruz, biz de salgın hastalıklarla mücadele ediyoruz” demek ve gücünü göstermek içinmiş…miş…miş… Ama oradan da sızmış…mış…

        BEYAZ SARAY-FOX BAĞLANTISI

        Bu temelsiz iddialar DonaldTrump’ınilk günden beri virüsü “Çin malı” olarak değerlendirmesiyle de benzerlik taşıyor.ZatenBeyaz Saray’a seçildiğinden beriFox’laTrumparasında direkt hat var.

        Başkan’ın ekranında neredeyse günün 24 saatini bu kanal açık.Kanalarastgele telefonla bağlandığı oluyor,bazen yayın biter bitmez arayıp sunucularla sohbet ediyor.

        Daha evvelFox’taçalışan isimler Beyaz Saray’da iş buluyor, Beyaz Saray’dan ayrılanlaraFoxekranlarını açıyor. BusayedeFoxyürütmenin bir ayağına, uzantısına dönüştü veBaşkan’ın propagandasınıyönetme konusunda önemli bir işlev kazandı.

        COVID-19 krizi patladığında hemTrumphem deFoxvirüsü eş zamanlı hafife almıştı, muhaliflerin abartısı olduğunu söylemişlerdi. Bugünlerdeyse ülkeyi yeniden açma konusunda fikir birliği ediyorlar.

        Önceki günFoxNews’akonuşanTeksasValiVekili dahaevvel söylediği “Amerika’yı bildiğimiz Amerika gibi tutmak için pek çok yaşlı aile büyüğünün hayatındanfedakarlıkedebileceği” açıklamalarını tekrarladı. “Yaşamaktan daha önemli şeyler var,” dedi. “Bu ülkeyi çocuklarım ve torunlarım için korumak. Ölmek istemiyorum, ama biraz risk almalıyız ulan.” (Ulan kısmını “man”denben çevirdim.)

        Ekrandan böyle lafları duyan bir grup insan da önceki günkendi eyaletlerinde uygulanan katıtedbirlere itiraz etmek için sokaklara döküldü.Ciddi ciddi virüsün insan mucidi, ilaç şirketlerinin ürünü ya da düpedüz bir yalan olduğuna inandıklarını söylediler kameralara. “Bildiğimiz grip bile daha fazla kişiyi öldürüyor,” en sık başvurulan yalanlardan biri.

        Aralarında Mehmet Öz’ün de olduğuFoxNew yorumcuları günlerdirTrump’ınhoşuna gidebilecek bir ülkeyi açma senaryosu için bilimsel zemin hazırlıyorlar. Siyasetin amacı ekonomiyi kurtarmak, ekran doktorlarınınkiyse Başkan’ı memnun etmek.

        Bu hafta sonu Amerika’nın 10 yerinde daha gösteri düzenlenecek; bu sayede valilerin üzerinde baskı kurulması ve eyaletlerin yeniden açılması bekleniyor. Beyaz Saray’ın virüs uzmanlarının tavsiyelerinin aksineTrump’ayakın eyaletler alelacele hayatı yeniden başlatmaya başladızaten; bilim insanları bu erken açılışın bedelinin çok ağır olacağını söylüyor. O eyaletlerdeki kimi belediye başkanları bile isyan ediyor bu aceleciliğe.Ama protestolar birbiri ardına gelmeye başlıyor.

        BAŞKAN’IN BÜTÜN GÖSTERİCİLERİ

        Normal şartlarda devlet başkanları protestoları bastırmak ister,Trumptam aksine halkı isyana teşvik ediyor.Fox’takiilk protesto haberinden birkaç dakika sonraonlaraTwitter’dan destekoldu.Başkan’ınFoxsevdası o kadaraşikarki basın toplantılarında ülkeyi yeniden açmak için kullandığı “Tedavi hastalığın kendisinden daha ağır olmamalıdır” sözünün bile ilk kez o kanaldaki bir yorumcu tarafından söylendiği ortaya çıktı.YineFox’taduymuş vehementweetatmıştı.

        Buprotestolarsadece işini kaybeden, geleceğinden isyan eden, evde oturmaktan bunalan ya da saç kestirmek isteyenlerin masum isyanı değil. Dün New York Times’ın ortaya çıkardığına göre protestogösterilerininarkasındaörgütlü bir yapılaşma var. YöneticileriarasındaTrump’açok yakın isimlerin de yer aldığı gruplar organize ediyor, yaklaşan seçimlerde bir dip dalga yaratıyormuş gibi gösteripseçmenlerdeheyecan yaratmaya çalışıyorlar.

        Kolayca manipüle edilen bu seçmen grubu, bu protestoların sık sık haber yapılması Beyaz Saray’dan çıkamayan, miting düzenleyemeyenTrump’ınalternatif seçim kampanyasının araçları.Beyaz Saray’dakiratingrekorları kıran COVID-19 basın toplantıları da giderek virüs konusundan uzaklaşarak Başkan’ın seçim kampanyasına hizmet ediyor. Geçenlerde Meksika’dan gelen uyuşturuculardı ana konu, birkaç gündür de göçmenliğin askıya alınması ve ABD’de oturma-çalışma izni sağlayan yeşil kartların geçici süreyle dondurulması.

        Trumpşu anda fiilen “rakipsiz” gözükse debu hesapuzun vadedegarantili sonuç doğurmayabilir. Zira Amerikan halkının yüzde 66’sı eyaletlerin alelacele açılmasına karşı.Yalanlara inanıp kendilerini sokağaatanlarsahem virüsün daha fazla yayılmasına neden oldular,hem de belki virüsü kaptılar. Amerika’da alelacele açılacak eyaletlerdeki bu cahil halk farkında olmadan daha tedbirli başka yerler içinbir anlamda kobayolarak da kendilerini kullandırıyor. Ama her şey bir yana farkında olarak ya da olmayarak birtiyatroya malzemeoldu bu kitle.Gerçi ne zaman aksiolmuştu ki.

        Diğer Yazılar