Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Taylor Swift bu yaz bize hak etmediğimiz ama ihtiyacımız olan albümü verdi. Bütün şarkıların adının küçük harfle yazıldığı “folklore” karantina zamanında gizlice kaydedilmiş, country şarkıcısı olarak yola çıkan, daha sonra pop’u fetheden Taylor Swift’i bir anda 90’ların sonu 2000’lerin başı şarkı yazarlarıyla aynı seviyeye yükselten, indie-rock denebilecek iş olmuş. Artık 30 yaşına gelen Swift’in hem yetişkin hislerini, hem de daha masum olduğumuz liseli yıllarımıza nostaljiyle bakmayı yansıtıyor.

        Bu işin müzik eleştirmeni kısmı.

        Ama günlerdir dinlediğim ve sözlerini ezberlediğim albümle ilgili başka katmanlar var. Soğanı soydukça altından Hollywood’un ünlü çifti Blake Lively ve Ryan Reynolds, Donald Trump’ın damadı ve baş danışmanı Jared Kushner’in ailesi, COVID-19 salgını, dev ilaç firmaları ve sağlık sigortası şirketleri de çıkıyor. Yoksa “folklore” da Küreselcilerin, üst aklın, Soros ve Rotschild’in bir oyunu mu? İşte her ayrıntısıyla #Kaylor olayı.

        Aslında her şey kurabiye pişirmekle başladı…

        Taylor Swift’in Vogue dergisine verdiği söyleşiyle hiç tanışmadığı halde süpermodel Karlie Kloss’tan bahsetti, onunla birlikte kurabiye pişirmek istediğini söyledi. Yazıyı okuyan Kloss da twitter’dan Swift’e “Senin mutfağında mı yoksa benimkinde mi,” diye mesaj atınca ikilinin arasındaki yakınlık başladı.

        Taylor Swift’in yıllardır aralarında Katy Perry, Selena Gomez, Cara Delevigne gibi ünlü isimlerin olduğu, zaman zaman birilerinin çıkıp yenilerinin girdiği bir “squad”ı vardı. Bu dev kadroyla doğum günü, yılbaşı partileri yapılır, tatillere çıkılır, bazen küsülür, bazen de barışılır. Katy Perry’le arasına “Bad Blood” girdi mesela.

        Ancak Karlie Kloss’un yeri hepsinden ayrıydı. İkili arkadaş olduktan bir süre sonra bu sefer Vogue’un kapağına birlikte poz verdiler. Swift’in bir şarkısına da konu olan Cornelia Street’teki salonunda havuz olan evinde Kloss’un kendi odası vardı, Rolling Stone dergisinin muhabiri evde Kloss’un en sevdiği atıştırmalıkların hazır bulunduğunu gözlemlemişti. Hayranları arasında #Kaylor olarak bilinen ikili evde pijama partileri yapmaya, California’nın meşhur sahil yolu Highway 1’da tatile çıkmaya başladı. O seyahatte Karlie kuma parmaklarıyla bir kalp işareti çizdi, bir tarafına kendi adına diğer tarafına da Taylor’u yazdı. Soru işaretleri oluşmaz mı?

        REKLAM

        Arkadaşlar mı, arkadaştan öteler mi?

        25 yaşını geçmiş iki bağımsız kadının liselileri andıran bu dostluğu kısa sürede dikkatleri çekmeye başladı. Kamuoyunun gördüğü Taylor Swift’in sürekli ünlü erkeklerle aşk yaşadığıydı. İçinde Jake Gyllenhaal, Calvin Harris, John Mayer, Tom Hiddleston, Harry Styles ve hatta bir Kennedy’nin dahi olduğu uzun bir liste Swift’in kalbini kıran erkekler.

        Karlie Kloss da yerinde saymadı. Evlendi, hem de Oscar adlı özel sağlık sigortasının sahibi, New York’un meşhur emlakçı ailelerinden birinin oğluyla. Kloss’un kayınpederi vergi kaçakçılığından dolayı hapis yatmış, itibarını kaybetmiş Yahudi bir iş adamı. Ama aile hiçbir zaman Kloss’u kabul etmedi, oğullarının Yahudi olmayan bir kızla evlenmesinin imkansız olduğunu söyledi. Hatta ailenin diğer oğlu bile “Ciddiye almayın, geçici bir şey,” dedi Kloss’la kardeşinin ilişkisi hakkında.

        Gerçi ailenin diğer gelini de Yahudi değildi, ama evlenmek için dinini değiştirmişti. Aile diğer gelini çok daha kolay kabullendi, çünkü ortak çıkarları vardı. Onun da babası emlak işinden geliyordu ve ne de olsa bir Trump’tı.

        Sonradan Amerikan Başkanı olacak Donald Trump’ın kızı Ivanka’yla bugün Trump’ın baş danışmanı olan Jared Kushner böyle evlendi. Kardeş Josh Kushner’sa aile baskısına rağmen Karlie Kloss’tan vazgeçmedi.

        İşin içinde bir de COVID-19 girdi…

        Vicky Ward’ın yazdığı “Kushner, Inc.” kitabında Kloss’un aileye gelin olabilmek, kendini kabul ettirebilmek için ne kadar uğraştığı ayrıntılı olarak anlatılıyor. Ne hakaretler, ne dışlanmalar, ne baskılar...

        REKLAM

        Ama COVID-19 salgını başladığında Kloss ve Kushner aileleri yakınlaştı. Zira salgınla nasıl baş edileceğini araştıran Jared Kushner kardeşinin kayın pederi Kurt Kloss’a fikir sordu. Karlie’nin babası, acil servis doktoru Kurt Kloss da Facebook üzerinden doktor arkadaşlarına “Beyaz Saray’a uzanan bir kanalım var, Corona salgını konusunda fikir soruyorlar; ne yapalım?” diye sordu. Başka acil servis doktorlarının rastgele önerileri Kushner tarafından okundu. Okunduğu bizzat Facebook’taki mesajlarda yazıldı.

        ABD’nin COVID-19’la nasıl mücadele ettiğini merak ediyorsanız, Karlie Kloss’un babasını görmezden gelmemek gerek. Şimdi Josh Kushner ülkeye sağlık sigortası satıyor, kayınpederi salgınla ilgili yol gösteriyor, hükümetin COVID-19’la mücadele ekibinin başındaki Jared Kushner da aşıyı bulacak.

        Aradan bir de Kanye fırladı.

        Öncelikle Swift’in Kloss ve Kushner’in ne nikahına ne de düğününe gittiğini aklımızda tutalım. İlkinde konserdeymiş, ikincisinde de önceden verilmiş başka bir sözü varmış. İyi de insan kendi evinde özel oda açacak kadar yakın arkadaşını en mutlu gününde yalnız bırakır mı? Zaten son zamanlarda squad’da pek görünmemeye başlamıştı Kloss.

        Üzerinin çizilmesinde Kloss ve Kushner çiftinin menajer Scooter Braun’la dostlukları, birlikte çıktıları tatillerin de kuşkusuz etkisi var. Justin Bieber’ı keşfeden, yakın zamana kadar Kanye West’in menajeri olan, Amerika’nın heteroseksüel Ahmet San’ı Braun birkaç sene önce Swift’in ilk altı albümünün master’larının sahibi oldu. Swift bu darbeye o kadar sinirlendi ki hayranlarına o albümleri almamalarını, gerekirse hepsini baştan kaydedeceğini söyledi.

        Bilen biliyor, Swift’in bu hayatta tek bir düşmanı varsa Kanye’dir. Grammy Ödülleri’nde tam ödül alırken sahneye fırlayıp “Beyoncé’nin hakkıydı” diye töreni sabote eden, bu terbiyesizliği yüzünden Barack Obama’nın bile “jackass” (hıyar, budala, eşek herif) dediği, sonra hiç utanmadan “Taylor’la seks yapabiliriz, ne de olsa karıyı ben ünlü yaptım,” diye şarkı sözü yazabilen Kanye. Bugünlerde Trump kampanyasının seçimi sabote etmek için desteklediği West geçenlerde kiminle buluştu dersiniz? Damat Jared Kushner’la.

        REKLAM

        Taylor Swift en yakın arkadaşını kara listeye almasın da ne yapsın?

        Hele hele bu arkadaşlıktan öte bir ilişkiyse…

        En iyisi belgeyle konuşalım…

        Karlie Kloss “Her duyduğunuza inanmayın,” diyor. Ama söze değil de yazıya bakmak daha doğru olabilir, zira bugüne kadar Swift hayatındaki bütün aşkları şarkılarına döktü, sevgililerine şarkılarıyla mesaj verdi. Geleneğe uygun olarak yeni albümü “folklore”un da bir yerinde gönderme, bir ima olması şart.

        Swift’in hayranlarının şarkıların arasına serpiştirilmiş kodları çözmesi hiç vakit almadı. Albümde birbiriyle bağlantılı üç şarkı var: “cardigan” sevgilisi tarafından aldatılan bir genç kızın, “august” üçüncü kadının, “betty” ise aldatan gencin ağzından olayın özeti. Lisede geçen bir aşk üçgeni yüzeysel olarak bakıldığında. Üçüncü şarkıda adının Betty olduğunu öğrendiğimiz genç kadın yatağın altına buruşturulup atılmış bir hırka gibi kullanılıp atılıyor James tarafından. Bütün yazı “august”taki adı bilinmeyen genç kadınla geçiren James ise bir türlü Betty’i unutamıyor, kapısına kadar gelip yalvarıyor. Bütün bu lafları taşıyansa okulun baş dedikoducusu Inez.

        James bildiğiniz James değil.

        İsimler önemli, çünkü bu isimler sayesinde sıradan bir lise draması başka bir şekil alıyor. Betty’nin genç bir kadın olduğuna şüphe yok, “august”taki isimsiz kişinin de. James de normalde James Bond’dan da bildiğimiz gibi yaygın bir erkek ismi. Lisedeki Betül’le Cem’in aşkı diye düşünebilir.

        Ama şarkılarda adı geçen Betty, James ve Inez gerçek hayatta Swift’in yakın arkadaşı Ryan Reynolds ve Blake Lively’nin üç kızının adı. Evet, bir kızlarına James adını vermişler. Basitleştirmem gerekirse, Cem adlı bir genç kadının Betül’le aşk yaşadığını düşünün.

        REKLAM

        Bu bilginin ışığında şarkların anlamı değişiyor. Internet’teki bitmez bilmez tartışmalara bakılırsa bu şarkılar Swift’in “queer” uyanışının yansımaları, James de kesinlikle bir genç kadın. Hatta Taylor’un kalbini kıran Karlie’den başkası değil. Ne L, ne B ama fazlasıyla Q gibi #Kaylor.

        Peki Trump ne diyor bunlara? Hala bir şey dememesi manidar.

        *

        Not: Haftalardır #Kaylor konusunu araştırıyorum. Bu araştırmacı gazetecilik çalışmam, aylardır COVID-19, protestolar derken durmak bilmeyen koşuşturmanın sonunda pilim bitti. Bir süreliğine California’ya kurabiye pişirmeye gidiyorum. Dönüşte görüşmek üzere.

        Diğer Yazılar