Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Birisi “215 bin kişinin mezarının üzerinde dans ediyor,” diye yorumladı önceki gün Donald Trump’ın Pennsylvania’daki mitingini kapatırken yaptığı dans hareketlerini. COVID-19’dan sadece ABD’de hayatını kaybeden kişi sayısı 215 bin. 14 doktorun baktığı ve deneysel ilaçlarla tedavi edilip birkaç günde ayağa kalkan Donald Trump ise kendisini miting meydanlarına atan Amerikan Başkanı.

        Trump bir süredir mitinglerini 70’lerin sonunda kurulan Village People grubunun şarkılarıyla bitiriyor. “Macho Man” çalarken CNN sunucusu Anderson Cooper haber sunucularında olması beklenen donuk yüz ifadesini koruyamadı. Trump’ın dans ettiği şarkıysa grubun en bilinen marşı “YMCA”di. Bir başka CNN sunucusu Don Lemon da “Her gay barda her gece çalınan bir şarkı,” yorumunu yapmadan duramadı. Cooper ve Lemon gibi haber televizyonlarının en bilinen iki gay figürü olmak gerekmiyor “YMCA” şarkısının tarihini bilmek için. Hatta bu şarkının popüler kültürdeki yerini bilmeyen yok bile denebilir. Sadece ama sadece Trump bilmiyor olabilir mi?

        ŞARKININ GAY TARİHİ

        80’li yıllarda gecelerini Studio 54 adlı diskotekte geçiren Trump’ın 40 yıllık “YMCA” şarkısını bilmemesi imkansız. Genç erkeklerin eğlenmesine dair içinde birçok gizli (veya açık) ima taşıyan şarkı onca senede sadece gay barlarda değil, stadyumlardan mezuniyet partilerine kadar her yerde çalındı. Trump sayesinde de siyaset meydanına indi.

        REKLAM

        Village People üyelerinden biri Trump’ın şarkılarını çalmasına itiraz etmiyor, “Tamamen yasal şarkıyı kullanması,” diyorlar. “Ama bir dahaki sefere şarkının dansını yapmasını da bekliyorum.” Evet, şarkının bir de insanın kollarını şarkının baş harflerine uygun bir şekilde açarak yaptığı bir dansı var ama Trump şimdilik sahnede 80’lerden uyarladığı tuhaf bir yumruk hareketi ve hafif kalça savrulmalarıyla şarkıya eşlik ediyor.

        Y.M.C.A. aslında “Young Men’s Christian Association” adlı günümüzde de faaliyet gösteren derneğin açılımı. Şarkının sözleri herhangi bir yorum katılmadan okunduğunda genç erkekleri bu Hıristiyan derneğine davet ediyormuş gibi gözükebilir. ABD’nin hemen her şehrinde faaliyet gösteren Y’lar spor salonundan kültürel faaliyetlere toplum yaşam kalitesini artıran merkezler özünde. 70’lerin sonunda bu şarkı yazıldığındaysa özellikle New York’taki Y’ların durumu biraz daha karışıktı.

        Y’ların bir özelliği işçi sınıfına uygun ücretle konaklama imkanı tanıması. Dönemin şair, yazar ve şarkıcıları Chelsea Hotel’de kendi bütçelerine uygun bir yaşam alanı bulurken, işçi erkekler de kentin belli yerlerindeki Y’larda uzun dönemli konaklamaya başlamıştı. Aynı zamanda eşcinsel (ve hemen hemen hepsi erkek eşcinsellere hitap eden) barlarının da şehrin özellikle Chelsea semtinde açıldığı yıllardı.

        Y’larda uzun dönem konaklayanların dışında bir de geçici olarak gelip kalanlar vardı. 20 ve 30’lu yaşlardaki eşcinsel erkekler gece kulüpleri ve barlara çıkmak için şehre geldiklerinde kafalarını yastığa koyabilecekleri güvenli bir yer arıyorlardı. Y’lar kulüp öncesi hazırlanmak, kulüp sonrasında da tanışılan kişiyle birlikte olmak için uygun bir ortamdı. Evinden kaçan, geceleri çıkan, New York’ta başka bir hayata başlamayı tercih eden, özgürlüğü New York’ta bulan pek çok erkek de güvenli olduğu için Y’larda konaklamaya başlamıştı, dönemin tanıklarının anlattığına göre.

        “YMCA” diye şarkı yapan Village People grubu da disko çağında eşcinsel erkeklere hitap etmek için kurulmuştu. Fransız prodüktörler kulüplerin sıkı müşterisi olan gay erkeklerin fantezilerine uygun karakterler yaratmış, grup da adını gay’lerin mahallesi olarak bilinen Greenwich Village semtinden almıştı. Kızılderili, polis, inşaat işçisi, kovboy, asker, bahriyeli ve fetiş deri kostümlü Village People karakterleri maskülenlik adına kalıplaşmış ezber ve cinsel fantezilere hitap ediyordu. Tıpkı “Tom of Finland” çizgi romanlarında olduğu gibi.

        REKLAM

        İŞÇİ SINIFINA MESAJ

        LGBT+ hareketinin kazandığı hakların geri alınıp alınmayacağı hala muğlak. Trump’ın Anayasa Mahkemesi’ne atayacağı yargıcın evlilik eşitliği kanununu iptal etmesinden korkuluyor. Aynı Trump trans bireylerin orduda görev yapmalarını engelleyen girişimlerde bulundu. Önümüzdeki dört sene eşcinsel hakları konusunda belirsizliğini korurken Başkan’ın gay marşına kalça oynatması hakikaten ironik.

        Gerçi Village People üyeleri de “YMCA” şarkısının anlamı konusunda kendi aralarında tartışıyor. Birçoğu gay olmanın kapalı kapılar ardında kalmak anlamına geldiği karanlık yıllardan geldiği için hala asıl anlamın üzerinin örtmeye çalışıyor olabilir. Şarkıda “Genç adam, buraya gidersen temizlenirsin, iyi bir yemek yersin, istediğin her şeyi yapabilirsin,”dizeleri yıkanıp işi pişirmeye hazır eşcinsel erkeklere çağrı mı, yoksa evine ekmek götürmek isteyen bir işçinin nöbet arasında dinlenip mesaiye dönebileceği bir güvenli, temiz bir ortamın çağrısı mı? Sonuçta eşcinseller ve işçilerin bir arada huzur içinde kısa dönem yaşadığı, kimsenin başkasının işine karışmadığı güvenli bir alandı Y’lar. Bugün ABD’de de bu işlevini yitirdi, ama örneğin Tokyo’da kapsül oteller ve banyolar hala benzer hizmeti veriyor.

        Trump tabii ki “YMCA”in eşcinsel köklerini biliyor, ama Y’ların işçi sınıfı adına anlamının üzerine yoğunlaşıyor olabilir. “Macho Man” şarkısını miting öncesinde çalarken kastettiği eşcinsel erkeklerin birlikte olmak istediği Kadirizm değil, aksine kendisi. Dimdik ayakta duran, kimseye boğun eğmeyen, virüsü bile yenen, güzel kadınların arzuladığı maço Başkan o. “YMCA” şarkısını çalıp dans ettiği yerlerse işçi sınıfının yoğun olarak yaşadığı, eğitimsiz mavi yakalı erkeklerin oylarının seçimi belirleyeceği eyaletler. Sonuçta eşcinsel ya da değil, Village People şarkıları ABD’nin halk türkülerine dönüştü yıllar içinde.

        Bir de, tabii, pek çok müzisyen şarkılarının Trump mitinglerinde çalınmasını istemiyor. İhtar yolluyorlar, kamuoyunun önünde yasaklıyorlar. Bu durum da miting meydanı diskografisini ister istemez kısıtlıyor, elde de kala kala böyle çift anlamlı işçi-gay marşları kalıyor.

        Diğer Yazılar