Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Teşkilatı UCLA-MEVA ile Dünya Belediyeler Birliği Barselona’da toplandı.

        Peki, neydi bu toplantının gündemi? Gündem, kadın liderlerdi.

        UCLA-MEVA’nın Ortadoğu Temsilcisi, İzmir’in Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar.. Sibel Hanım da geçen haftaki yıllık değerlendirme toplantısına katıldı, bir de konuşma yaptı. Siyasette ve sosyal hayatta kadının yerini anlattı.

        Ne gariptir ki, Sibel Uyar kadının siyasetteki rolünü anlattığı sıralarda, kendisinin siyasetteki rolüne son veriliyordu. Urla Belediye Başkan adaylığına kendisi yerine bir başka isim, bir erkek aday gösteriliyordu.

        KENDİNİ DE KURTARAMADI

        Yaptığı konuşmada, teşkilatın dünyada “Kadın Kotası”nı tartıştığını hatırlatan Uyar, “Kadınlar yaşamın her alanında dezavantajlı. Bunu aşmanın kadını hem sosyal alanda hem ekonomik alanda hem de siyasi hayatta güçlü kılacaktır. 'Kadın olmadan demokrasi olmaz' yaklaşımının yalnızca sözde kalmaması, eylemde de kendini güçlü bir şekilde gerçekleştirmesi gerekiyor. Kent siyasetinde de daha fazla kadın siyasetçininlider olması dayanıklı kent ve dayanıklı hayatları beraberinde getirecektir” diyordu.

        Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar
        Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar

        Evet, aynen böyle diyordu demesine ama, kendi yaşadığı gerçekler bile tam tersiydi. Sibel Hanım, kent siyasetinde daha fazla kadın siyasetçi olmasını isterken, kendi başkanlık koltuğunu bir erkeğe karşı kaybediyordu.

        NÜFUSUN YARISI YOK SAYILIYOR

        Sibel Uyar’ın durumu, Türkiye’nin siyaset tablosunda sadece küçük bir örnek..Türk kadınının siyasetteki yeri, her alanda olduğu gibi pek iç açıcı değil.Kadınlar 1934 yılında tüm dünyadan önce Türkiye'de seçme ve seçilme hakkını elde etmiş olmasına rağmen, parlamentoda temsil etme açısından hala çok gerilerde.

        Seçme ve seçilme konusunda yasalarda yapılan değişikliklerle erkeklerle eşit duruma getirilmeye çalışılsa bile hala eşit seviyede değiller. Ülke nüfusunun ve seçmen sayısının yarısını oluşturan diğer yarısını da yetiştiren kadınlar, siyasette yok denecek kadar az maalesef.Bu durumda ülke nüfusunun yüzde 50’si temsil edilemiyor demektir, ki bu da toplumda ciddi bir dengesizlik yaratır.

        Yaratıyor da zaten!..

        REKLAM

        ***

        Bu durak işi biraz sakat

        - Oyuncu Arzu Yanardağ, tekstilci sevgilisinden ayrılıp, gönlünü bir dövmeciye kaptırmış, yeni aşkını Instagram'da duyurmuş, duyuruyu yaparken şair Turgut Uyar'ın 'Göğe Bakma Durağı' şiirini yazıp romantikliğini de konuşturmuş.

        - Umarım yanılırım ama, tahminimce daha şimdiden duraklı şiirlerle mesaj veriliyorsa, korkarım bu yolculuk da pek uzun sürmeyebilir!

        Diğer Yazılar