Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Trafik kazaları, trafikteki ölümler ve yaralanmalar, Türkiye’nin en büyük problemlerinin başında geliyor. Bu alanda dünya şampiyonuyuz ve kötü grafiğimizi bir türlü aşağı çekemiyoruz. Çekemiyoruz, çünkü trafik de bir bilinç ve kültür meselesidir. Eğitim seviyesinin yansımasıdır. O yüzden, okullarda çocukların bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi önemlidir. En ciddi derslerin ve öğretinin başında trafik gelmelidir.

        İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, trafikle ciddiyetle uğraşan müdürlerden biri. Çocuklar için bir eğitim pisti açtı, her fırsatta okullara ve sivil toplum örgütlerine gidip, trafikle ilgili bilgilerini aktarıyor, uyarılarını yapıyor. Bugün İzmir’de kendisi dahil olmak üzere bütün polislerin emniyet kemerini taktığını anlatıyor. Vatandaşlardan da bunu istediklerini söylüyor.

        TRAFİK KÜLTÜRÜ ÇOCUKLUKTAN BAŞLAMALI

        Bu söyleme önem veriyorum. Çünkü, başta emniyet müdürü olmak üzere, tüm polislerin kurallara öncelikle uyması ve vatandaşa örnek olmaları gerekir.

        Tabii ki trafikte sadece araç içindeki kişiler yok, yayalar da var. Yayalar da trafikte çok zarar görüyorlar.

        2019 yılı “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” yılı ilan edildi. Hüseyin Aşkın ise bu çalışmaya iki yıl önce başladı. Bugüne kadar da yaya ölümlerinde yüzde 38 oranında azalma kaydetmeyi başardı. Ancak bu başarının ardında başka bir hamle daha var. Aşkın, İzmir’de sadece trafik polisleriyle değil, kendisi dahil 13 binin üzerindeki emniyet mensubuyla trafiğin içinde. Yani, bütün polislerle trafik kuralları ihlallerine müdahale ediyor.

        Bu sayede denetimlerini bir buçuk kat arttırmayı sağladı. Karşılığında ise yazılan cezalarda yüzde 16’lık azalma oldu. Demek ki, artık vatandaşlar da kurallara daha uyar hale geldi, denetimler ve tedbirler hedefini buldu. Tüm bu gayretler trafikteki kötü karnemizi biraz daha düzeltiyor. Ancak sorunun temeline inmedikçe, yani eğitime, bilinçlenmeye, trafik kültürünü aşılamaya çocukluktan başlamadıkça, problemi çözebileceğimizi sanmıyorum.

        Diğer Yazılar