Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye’de engelli olmak gerçekten çok zor. Çünkü, onlara yönelik laf çok, ancak icraat son derece az. Bazı yetkililer ve kurumlar engelli vatandaşlar için elinden gelen gayreti gösteriyor olsa da, onların yaşamını yeterince kolaylaştıramıyoruz, hayat kalitelerini yükseltemiyoruz, toplumun doğal bir parçası olmalarını sağlayamıyoruz. Ne yazık ki gerçekler böyle..

        Dün yine Uluslararası Engelliler Günü’ydü ve ülkemizdeki mevcut gerçekler yerli yerinde duruyordu. Bu şartları bir nebze olsun değiştirebilmek için, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır bir kanun teklifi verdi. Engelli vatandaşların istihdama katılımının arttırılması amacıyla ‘Devlet Memurları Kanunu’nda ve ‘İş Kanunu’nda değişiklik öngören bir teklif sundu TBMM Başkanlığı’na..

        HEPSİ DESTEK VERMELİ

        Sındır, engelli vatandaşların kamuda yüzde üç olarak var olan kontenjan sayısının yüzde 5’e yükseltilmesi ve İş Kanunu’nda da değişiklik yapılarak yüzde dört olan kontenjanının yüzde beşe attırılmasını önerdi. Tüm siyasi partilerin de bu teklife destek vermesini istedi.

        Bu konu önemli. Çünkü, artan enflasyonla birlikte işsizliğin vurduğu en büyük kesimlerden birisi de engelli vatandaşlarımız. Var olan kayıtlar da zaten bunu tamamen doğruluyor.

        Ulusal Engelli Veri Tabanı’nda kayıtlı ve hayatta olan engelli yurttaşlarımızın sayısı 2 milyon 473 bin 891. Kamuda toplam mevcut memur sayısı 3 milyon 280 bin 563 iken engelli kontenjanı yüzde üç olarak uygulandığında, kamuda istihdam edilmesi gereken sayı 98 bin 416 ediyor. Oysa bu rakam 2019 Kasım ayı itibariyle Devlet Personel Başkanlığı verilerine göre 55 bin 196 kişi.

        HAYATLARI KOLAYLAŞIR

        Engelli yurttaşlarımız için kamuda yüzde üç olan kontenjan sayısının yüzde beşe; İş Kanunu’nda yüzde dört olan kontenjanının da yüzde beşe yükseltilmesi halinde, yani Sındır’ın teklifinin kabul edilmesi halinde, engelli yurttaşlarımızın istihdamı artacak, böylece ekonomik hayatta daha fazla yer almaları kolaylaşacak.

        Çalışma hayatının dışında kalan, iş bulamayan, çalışma hakkından yararlanamayan, artan enflasyon altında ezilen engelli yurttaşlarımız için bu kanun teklifi rahat bir nefes almalarını sağlayacak.

        Milletvekili Sındır, yapılacak çalışmalarla engelsiz bir yaşamın mümkün olabileceğini savunuyor. Gerçek özrün bedende değil zihniyette ve düşüncede olduğunu ifade ediyor. Ki, bu sözlerinde yüzde yüz haklı.

        Engelli yurttaşlarımızı bizden farklı kılan tek şey onların önüne konan engeller. Onların zihinsel ya da bedensel anlamda normal insanlardan hiçbir farkı yok. Biz onlara eşit yaşam hakkı sağladığımızda, ortada zaten bir sorun kalmaz. Umarım, son teklif TBMM’de kabul edilir de, engellilere yeni yıl hediyesi olur.

        Diğer Yazılar