Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Son günlerde "İstihdam Kalkanı" projesi kapsamında düzenlenmek istenen "Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi"yle çalışanların tazminat haklarına farklı yöntemler getirilmeye çalışılıyor.

        Düzenleme, işçi tazminatlarının üçte birinin bir fona aktarılması ve burada biriken paranın belli istisnalar dışında 60 yaşına kadar çekilememesini öneriyor. Sistemin 2022'de devreye girmesi planlanıyor.

        Tazminat elbette ki tüm çalışanların hakkı. Böyle bir haktan vazgeçme gibi bir şey söz konusu olamaz.

        Fakat şu da bir gerçek ki, birçok çalışan eğer büyük işletmelerde veya kamuda çalışmıyorsa kıdem tazminatı almakta sorun yaşıyor. Bence asıl bu sıkıntının çözülmesi lazım. Onun için de siyasiler, işverenler ve çalışanlar kafa kafaya verip, ortak noktada buluşmalılar, tek yönlü kararlardan kaçınmalılar.

        *

        Ama gelin görün, ortak buluşma noktasında ve çözüm üretme masasında pek çok koltuk eksik duruyor. Mesela sanayi odası, ticaret odası gibi iş dünyasını temsil eden kurumların başkanları orada yoklar.

        Oysa, asıl onlar masada olmalılar. Görüşlerini aktarmalılar, çalışanların ve işverenlerin problemlerini dile getirmeliler.

        Söz konusu eksikliği gören Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) ve İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, hükümete bu yönde çağrıda bulunuyor haklı olarak..

        Yeni tazminat sistemiyle ilgili sağlıklı sonuçlara varılmak isteniyorsa, kendilerinin de o toplantılara dahil edilmelerinin şart olduğunu dile getiriyor.

        *

        Bu çağrı ne kadar duyulur, nasıl netice verir bilmiyorum. Doğrusunu söylemek gerekirse, duyulsa bile yetkilileri etkileyeceğini düşünmüyorum. Eğer isteselerdi masaya daveti en baştan yaparlardı.

        Ama bildiğim bir şey var ki, o da bir karar alınacaksa, ilgili tüm tarafların görüşlerine başvurulması zorunluluktur. Yoksa, gelecek yeni sistem de daha devreye girmeden sakat doğar, ne işvereni, ne de çalışanı tatmin eder.

        Oldu bittiler hep kötü sonuçlar veriyor çünkü.. Bunları bugüne kadar defalarca yaşadık..

        Diğer Yazılar