Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Bu konuda salgının başladığı ve ilerlediği dönemlerde de bir kaç kez yazmıştım.

        • - Covid-19’un sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı kabul edilmesi gerektiğini..
        • - Covid nedeniyle ölümlerde de sağlık çalışanlarının ailelerine meslek hastalığına bağlı ölüm geliri bağlanmasının doğru olacağını savunmuştum.

        Başta İzmir Tabip Odası olmak üzere, pek çok sağlık kurumu bakanlığa başvuruda bulunmuş, ancak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bu talep hep geri çevrilmiş, Covid-19’un mesleki bulaşıcı hastalıklar listesinde olmadığı vurgulanmıştı.

        Dolayısıyla da, hastanelerde virüs kapıp hayatını kaybeden sağlık çalışanlarına ölüm geliri de bağlanmamıştı.

        *

        Belki hatırlarsınız..

        Dr. Muharrem İdiz, İzmir’de işyeri hekimi olarak görev yapmakta iken, Covid-19 salgınının ilk günlerinde hastalığa yakalanmış ve 02.04.2020 tarihinde vefat etmişti. İzmir Tabip Odası, o günden itibaren Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için hukuki mücadele başlatmıştı.

        Meslektaşları yakınları adına SGK’ya başvuru yapmıştı.

        Başvuruda, Dr. Muharrem İdiz’in ölümünün meslek hastalığı sonucu olduğunun kabulü ile yakınlarına ölüm geliri bağlanması talep edilmişti. SGK tarafından yapılan ilk incelemede, Covid-19’un mesleki bulaşıcı hastalıklar listesinde olmadığı gerekçesiyle başvuru reddedilmişti.

        REKLAM

        Bunun üzerine, Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulu’na itiraz edilmişti. Kurul, ilgili sağlık kuruluşlarından ve işyerlerinden kayıtlar istenerek başvuruyu tekrar değerlendirdi.

        Bunun sonucunda, ölümün meslek hastalığına bağlı olduğu kabul edildi ve Dr. Muharrem İdiz’in eşi ve kızına meslek hastalığına bağlı ölüm geliri bağlandı.

        Yani anlayacağınız, İzmir Tabip Odası verdiği hukuki mücadeleyi kazandı, Covid-19 ölümleri meslek hastalığından ölüm olarak kabul edildi.

        *

        Sosyal Güvenlik Kurumu’nun direnci keşke bu kadar uzun sürmeseydi, en baştan sağlık çalışanlarına sahip çıksaydı.

        Neyse ki, geç de olsa hatadan dönüldü ve doğru yola girildi.

        Tabii ki bu kararla, Covid-19 nedeniyle vefat eden bütün sağlık emekçilerinin durumu aynı çerçevede değerlendirilmeli..

        Kamu veya özel sağlık kurumu ayrımı yapılmaksızın, Covid-19 nedeniyle vefat eden sağlık emekçilerinin yakınlarının mağduriyeti bir an önce giderilmeli..

        Sağlık emekçilerinin yakınları, uzun hukuksal süreçlerle karşı karşıya kalmamalı, sosyal güvenlik hukukundan kaynaklı aylıkları ivedilikle bağlanmalı..

        Hiç olmazsa bundan sonraki uygulamalarda sıkıntı yaratılmasın.

        Diğer Yazılar