Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KUZEY Irak ve Kuzey Suriye’deki gelişmelere paralel olarak Kürtlerin Washington’daki temsilcileri, Amerikan yönetimiyle bağlantılar kurmak ve kendilerini anlatmak için birden taarruza geçtiler.

        Bu çok yönlü Washington çıkarmasının unsurları şöyle:

        - Kerkük Valisi Necmettin Kerim, Washington’a geldi. Necmettin Kerim, Kerkük valisi olmasının yanı sıra Washington’daki Kürt lobisinin kurucusu olmasıyla da çok önemli ve etkin bir isim. Yönetim onun görüşlerine çok önem veriyor ve lobinin kurucusu da olduğundan Kürtler üzerinde etkinliği çok fazla.

        - Vali görüşmelerinin yanı sıra bugün önemli bir panele de konuşmacı olarak katılacak. Washington’daki Kürt Bölgesel Yönetimi (KBY) temsilciliği tarafından düzenlenen “The Kurdistan Region; The Strategic US Ally in a Tough Region” (Kürdistan Bölgesi; Çok Zorlu Bir Bölgede Amerika’nın Stratejik Müttefiki) başlıklı panelde, valinin yanı sıra Mesrur Barzani (Kürt Bölgesel Ulusal Güvenlik Konseyi Üyesi) ve Bayan Sami Abdülrahman (KBY Amerika Temsilcisi) da konuşmacı olarak katılacaklar.

        - Bu arada YPG’liler de boş durmuyor. PYD Eşbaşkanı ve Washington koridorlarının aşina siması İlham Ahmed’in bölgeden yönetime gönderdiği mesaj önceki gün ulaştı ve yönetimde inceleniyor.

        İlham Ahmed mesajında, “Rakka DEAŞ’tan temizlendikten sonra Amerika bölgeyi terk etmemeli, şehrin ve bölgenin yeniden düzene sokulması için yapılacak çalışmalara yardımcı olmalı” dedi.

        Bu mesajın, DEAŞ sorunu halledildikten sonra bölgede kalma niyeti olmadığını söyleyen yönetimde nasıl karşılanacağı ve buna ne cevap verileceği henüz belli değil.

        KBY’DE ALTERNATİF ARAYIŞI

        Bütün bunlar yaşanırken işadamı olduğu söylenen Sahaswar Abdülvelid adlı bir Kürt, Washington’da temaslarda bulunmaya başladı.

        İlk önce Kuzey Irak’ta yatırımlar için arayışlarda olduğu söylenen işadamının medya ve ifade özgürlüğü konularına ilgili duyduğu belirtiliyordu.

        Bütün bunlar normaldi, ama bu ana kadar ismi burada fazla duyulmamış bu Kürt işadamının birdenbire Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) Danışmanı Keith Kellogg ile de görüştüğü haberi geldi.

        Ulusal güvenlik cemaati içinde çok önem bir yeri olan ve Trump’ın da önem verdiği Kellogg’un böyle bir işadamıyla ne işi olabileceği bende şüphe yarattığı için bu durumu konuyla ilgili kaynaklara sordum.

        Kaynaklarım bana bunun Amerika’nın bölgeyle ilgili uzun vadeli planlarıyla ilgili olabileceğini söyleyerek, “Büyük ihtimalle KBY’de bir üçüncü parti alternatifi oluşturmak için çalışma başlatılmış olabilir” dedi.

        Anlaşılıyor ki KBY’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumuna karşı olduğunu açıklayan Amerika, bölgeyle ilgili oyun planlarını yeniden düzenleme sürecine girmiş durumda.

        Kuzey Irak’ta 25 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumuna Amerika gibi karşı çıkan Türkiye’nin, Washington’da yapılan temasları iyi izlemesi ve gerekiyorsa oyun planlarını yeniden düzenlemesi gerekiyor.

        Bu arada DEAŞ ile savaşmak için YPG’ye katılan eski bir deniz piyadesinin çatışmalarda öldüğü haberi Pentagon’a ulaştı.

        Esad’ın, Amerika’nın eğit-donat programını sonlandırmasına çok sevindiği haberi de yönetime geldi ve içeriği inceleniyor.

        Diğer Yazılar