Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Trump yönetimi geçmiş Amerikan yönetimlerinin Filistin'e tanıdığı hakları bile geri alarak İsrail’in ezici üstünlüğünü sağlamak için gereken bütün adımları atıyor.

        Eğer şimdiki yönetimin perde arkasını, İsrail konusunda Trump’ı bir kukla gibi oynatanları bilmezseniz neler olup bittiğini anlayamazsınız.

        Bütün bu olan bitenlerin arkasında gizli bir örüt gibi çalışan Israel Victory Project (IVP) var.

        İsrail Barış Projesi (IVP) sürecinin kısa tarihine ve Başkan Trump’ı nasıl avucunun içine almış olduğunun adımlarına bir bakalım:

        DANIEL PIPES

        Her şey 2017 yılının Şubat ayında Middle East Forum Başkanı Daniel Pipes’ın Commentary Dergisi'nde yazdığı bir makale ile başladı. Pipes bu yazısında Kudüs’te olacaklar da dahil yakın vadede İsrail’in Filistin karşısında mutlak zaferine giden yolda olacakları bir bir sıralıyordu.

        Yılın sonuna doğru Middle East Forum’un da yardımıyla Washington’da Cogresssonal Israel Victory caucus) İsrail Parlementosu'nda da Knesset Israel Victory caucus oluşturuldu.

        İlk başta Washington’da 33 üyesi vardı bu oluşumun. İsrail’de ise başta 26 parlamenter buna üyeydi. Daha sonra sayılar ikisinde de arttı. İkisi paralel çalışmaya başladılar.

        Daniel Pipes’ın başkanlığını yaptığı Middle East Forum’dan uzmanlar hem Amerikan liderlere hem de İsrail’de brifingler vermeye başladılar.Bu brifinglerde yapılması gerekenler dikte ediliyordu.

        Bu süreçte Benjamin Netanyahu’ya ne yapması gerektiği iki kez anlatıldı. Ayrıca Ron Dermer, David Vreedman, Jason Green Blatt ve Victoria Coates gibi etkili isimlerle de konuşuldu.

        İSTEKLER BİR BİR YAPILDI

        İsrail barış projesinin istedikeri arasında şunlar vardı:

        -Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul edin. (Biliyorsunuz Trump büyükelçiliği taşıyarak bunun adımını attı.)

        -İsral’in tam ve ebedi varlığını kabul etmeyen Filistinliler ile tüm ilişkiyi kesin. (Amerikan Dışişleri Bakanlığı PLO’nun Washington’daki bürosunu kapattı.)

        -Bu konuda Birleşmiş Millertler ile tüm bağlantıları gözden geçirin. (Trump BM’ye bu konuda verilmekte olan paranın tümünü kesti).

        -Filistin otoritesine verilen tüm mali yardımları durdurun. (Trump Filistin otoritesine verilmekte olan 200 milyon doları kesti, ayrıca Doğu Kudüs hastane şebekesine verilmekte olan 25 milyon doları da durdurdu.)

        -Bir Filistin Devleti kavramını tamamen reddedin (Trump bunu da uyguluyor.)

        Yani anlayacağınız İsrail-Filistin ilşkisi konusunda Trump bağımsız kararlar veremiyor o sadece bir projenn elinde bir oyuncak gibi.

        Bu yüzden de Türkiye’nin konu hakkında haklı çıkışları Washington’daki bu karanlık bağlantılar nedeniyle çok tepki topluyor.

        Diğer Yazılar