Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yazılarımda genellikle sadece isim vererek başlık kullanmam ama bu defa bunu yapmak kaçınılmaz oldu.

        Çünkü bu Mathew Palmer adını Amerika ile ilişkide bundan sonra sıkça duyacaksınız, hatta kendisi bir heyetle gelecek hafta Türkiye’de olacak.

        Palmer, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye’nin de içinde olduğu Avrupa ile ilişkiler biriminden sorumlu kişi. Daha önce bu konuda ülkemize iki ziyaret de yapmış olan ve Menbiç’te başlatılan süreci yürütme komitesinin de içinde olan Jonathan Cohen’in yerine geldi.

        TÜRKİYE ONA SORULACAK

        Bütün bunlar bürokrasi hakkında sıkıcı laflar olarak gelebilir ama Palmer, Amerikan yönetimi içinde Türkiye konusu geldiğinde bundan böyle daima düşüncesi alınacak kişi oldu.

        Pazartesi akşamı Washington’da Türk diplomatlarının da katıldığı bir resepsiyon verildi Palmer için.

        O resepsiyona katılanlarla yaptığım görüşmelerden Palmer’ın ilk ziyaretinde çantasında başlıca dört konunun bulunacağını anladım.

        ÇANTADAKİ DOSYALAR

        1- S-400 füzeleri

        2- Kaşıkçı olayı ve sonrasında yaşananlar.

        3- İran ambargosu

        4- Kıbrıs. Bu konu Palmer’ın özel olarak önem verdiği bir madde. Çünkü kendisi daha önce Kıbrıs’ta da görev yaptı ve sorunları çok yakından biliyor. Bir çözüme gidilmesine özel önem verdiği Washington’da söyleniyor.

        İRAN AMBARGOSU

        Palmer Türkiye’de bulunduğu günlerde Amerika’nın sert İran yaptırımları başlamış olacak. Bu yüzden onu bu konuda yönetimden ne tür mesajlar getireceği önem kazanıyor.

        Kaşıkçı olayı nedeniyle Türkiye’nin hem Suriye’de hem de İran ambargosu konusunda kendisine yeni manevra alanları açtığı düşünülüyor Washington’da. Bundan çok memnun olunduğu da söylenemez ama yönetim bu konuda gerçekçi davranmak eğiliminde.

        Dolayısıyla Palmer’ın ilk ziyaretinin karşılıklı ilginç diplomatik manevralara sahne olması beklenebilir. ABD ile ilişkide yeni başlayan sürecin bundan sonra nasıl gideceğinin bu ziyarete bağlı olduğunu söylemek mümkün.

        Diğer Yazılar