Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Amerika bugün (salı) son derce kritik sonuçlara yol açabilecek ara seçim için sandığa gidiyor.

        Kongre’nin Temsilciler Meclisi ve senato bölümleri için bugün seçim yapılıyor. Kesin sonuçların Türkiye saatiyle salı gece yarısıya da çarşamba sabaha karşı alınması bekleniyor.

        Eğer beklendiği gibi temsilciler meclisinin kontrolü Demokrat Parti’nin eline geçerse bunun Trump yönetimi açısından ağır sonuçları olacağı tüm uzmanlar tarafından söyleniyor.

        Çünkü o durumda Temsilciler Meclisi’ndeki tüm komite ve komisyonların başkanlığı ve çoğunluğu Demokratlar'ın eline geçecek. Onlar da Başkan Trump’ı her yönden sorgulamaya ve yeni tahkikatlar açılmasına girişebilecekler.

        KRİTİK YASALAR

        Senato’daki çoğunluk Cumhuriyetçiler'in elinde kalsa bile kritik yasaların Kongre'den çıkması için Temsilciler Meclisi ile Senato’nun bu metin üzerinde anlaşmaları gerekiyor.Kongre'nin bir bölümü Demokratlar'ın eline geçtiği zaman Cumhuriyetçiler'in istedikleri gibi yasa çıkarmaları ihtimali de kalmayacak.

        Senato’da şu anda 51 Cumhuriyetci senatör, 47 Demokrat ve 2 de bağımsız üye var. Anlayacağınız Cumhuriyetçi Parti'nin senato çoğunluğu da fazla değil.

        GÖZLER O EYALETLERDE

        Bugün eğer Cumhuriyetçi Parti, Arizona ve Teksas’taki senato seçimini kaybederse senato çoğunluğu da tehlikeye girecek. Bu da Trump için bir felaket senaryosu. Çünkü tüm kongreyi Demokrat Parti'nin eline bırakmışolan Trump’ın başkanlığı da tehlikeye düşebilir.

        Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar'ın kazanması için 23 yeni üye kazanmaları gerekiyor. Yani bu bölümde çoğunluk için kazanılması gereken yerlerin sayısı fazla olmakla birlikte Temsilciler Meclisi’nin Demokratlar'ın eline geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.Bunu Trump da yaptığı açıklamalarla kabul etmiş görünüyor. Zaten sadece senatörler için kampanyalara katılıyor diğer tarafı çoktan bırakmış gibiydi.

        OBAMA SAHAYA İNDİ

        Eski Başkan Obama geleneklere uygun biçimde bugüne kadar gündelik siyasete karışmıyordu. Oilk seçildiğinde yerine oturduğu George Bush ona gereken siyasi alanı işlere karışmadan sağlamıştı o da Trump için böyle yapıyordu. Ancak ülkenin geleceğinin çok kritik bir aşamada olduğunu gördüğünde sonunda Trump’a karşı sahaya inmek zorunda hisseti kendisini. Trump’ın Obama ile ilgili psikolojik sorunları bulunduğundan, onun gölgesinden bir türlü kurtulamadığındanonun bu durumdan hiç memnun olmadığı belirtiliyor ancak yapabileceği bir şey de yok. Şu anda iki başkan sahada tam bir düelloya girmiş durumdalar.

        Kimin kazandığı ise salı gecesi belli olacak. Eğer tahmin edilenler olursa bundan sonra çok daha farklı bir Amerikan yönetimi görme ihtimalimiz bulunuyor ve Washington’da karışıklık ve kavgalar da hiç bitmeyecek tabii ki.

        Diğer Yazılar