Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi'nden yetkililer Başkan Trump’ın Arjantin'deki G-20 toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğini resmen teyit ettiler.

        Suudi Arabistan veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir görüşme olup olmayacağı konusunda ise aynı çevreler "Resmi bir görüşme gündemimizde yok" diyorlar.

        Bunun ne anlama geldiği ise henüz net değil. Trump’ın resmi görüşmeler listesinde Selman yer almıyor ama bu gayrı-resmi ve sanki tesadüfmüş süsü verilen bir görüşme olmayacağı anlamına da henüz gelmiyor.

        Trump ile yapacağı görüşmede Kaşıkçı cinayetini Erdoğan’ın gündeme getirmesi kesin gibi.

        Ancak Trump yönetiminin bu işin üstünü Selman lehine kapatmaya kararlı olduğunu da bilmemiz lazım.

        GINA HASPEL'E YAPILANLAR

        Bu tavrın son örneğini yönetim önceki gün Senato’da verdi. Senato Dış İlişkiler Komitesi, CIA Başkanı Gina Haspel’i Savunma Bakanı Mattis’i ve Dışişleri Bakanı Pompeo’yu sorgulamak için çağırmıştı. Amaç Yemen’de sürdürülen savaşı konuşmak ve bu arada Suudi Arabistan’ı da masaya yatırmaktı.

        Çağrılan o üç yetkiliden sadece CIA Başkanı Haspel’in Selman’ı suçlayabileceğinden korkuluyordu. Haspel Kaşıkçı cinayetinden hemen sonra Ankara’ya uçmuş ve cinayetin kayıtlarını dinlemişti. Trump yönetiminde Kaşıkçı cinayeti konusunda Türkiye’nin görüşlerine en yakın duran yetkili o.

        Ancak Başkan Trump elindeki ‘executive power’ gücünü kullanarak Haspel’in Sento komitesi önüne çıkmasını engeledi. Böylece yönetimin Selman tavrına aykırı bir söz çıkması olasılığı ortadan kalkmış oldu.

        Bütün bunlar Senato’da yaşanırken Mattis ve Pompeo Beyaz Saray’da Trump ile öğle yemeği yiyorlardı. İkisinin komitede yönetimin resmi Selman tavrını savunmaları bekleniyor .

        Bu nedenle dediğim gibi yönetim şimdilik Arjantin'de Selman ile görüşülmeyeceğini söylese de bununla resmi görüşmenin kastedildiğini bilelim ve sanki tesadüfmüş gibi ayarlanan bir görüşme olursa da şaşırmayalım.

        FIRAT'IN DOĞUSU

        Edinilen bilgiye göre Trump, Başkan Erdoğan ile özellikle İdlib’teki ve Fırat’ın doğusundaki durumu konuşmak istiyor. Yönetim İdlib’te Türkiye ile Rusya’nın arasının gerginleşeceğini düşünüyor ve bunun da kendilerine bir fırsat yaratacağı kanısındalar.

        Fırat’ın doğusu hakkındayapılacakkonuşmaların ise Başkan Erdoğan’ın son açıklamalarına bakılınca çetin geçeceği beklentisi hakim Washington’da.

        Diğer Yazılar