Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tam bir yıl önce Şubat 2018’de,Washington’da, Suriye Kürtleri için derin devlet zirvesi yapıldı.

        Şimdiki Dışişleri Bakanı Pompeo’nun CIA Başkanı olarak organize ettiği zirveye, ABD’nin yasak koymuş olduğu Rusya’nın tüm istihbarat servislerinin başındaki isimler, bizzat yasağı koyan Amerika tarafından CİAmerkezine getirildiler.

        Konuşulan esas konu Fırat’ın doğusuna getirilecek yeni düzen ve bu düzende Kürtlerin yeriydi.

        Geçmişte Barzani’nin dağda, mağarada saklanmakta olan babasını bizzat ziyaret edecek kadar Kürt meselesine yakınlıkduyan Vitaly Naumkin’in hazırlamış olduğu büyük plan tartışılıyordu masada.

        NAUMKİN PLANI

        Prof. Vitaly Naumkin dünyaca saygınlığı olan ve Putin’in Ortadoğu politikasının sorumlusu olan bilim adamıdır.

        Amerikan derin devleti bölgede bir Kürt devleti oluşturma sevdasını en azından 26 yıldır sürdürüyor.

        HARİTA MESELESİ

        Bana üzerinde çalışılmakta olan bölgesel Kürt devleti haritasının Pentagon görevlisi Harold Rhode tarafından gösterilmiş olduğu yıl 1992’dir.

        O gün orada bulunan diğerleri PKK’nın, Barzani’nin ve Talabani’nin Washington temsilcileriydi. Şimdi düşünüyorum da şu anda Washington’da evanjelistlere yakın bir neo-con olarak çalışmalarını sürdürmekte olan Harold Rhode gibi son derce akılı olan bir insan bu haritayı benim görmemi özel planlamış olmalı. O zaman çalıştığım gazetede (Hürriyet) bunu yazıp duyurmamı istemiş olmalıydı. Ben bunu hemen değil üzerinden zaman geçtikten, gelişmeleri gördükten sonra yazmayı tercih ettim.

        O HARİTAYI TÜRKİYE YIRTTI

        O harita uzun yıllar elde tutuldu ama şimdi Türkiye sayesinde çöpe atıldı.

        Çünkü o haritada Türkiye’nin güney sınırları boyunca gidecek ve Irak’taki oluşum ile birleşecek bir devlet yapısı öngörülüyordu.

        Başkan Erdoğan bu oyunu bozdu. Türkiye büyük tehlike atlattı.

        Vitaly Naumkin
        Vitaly Naumkin

        YENİ PLAN ZORUNLULUK OLDU

        Tam bir yıl önce derin devlet zirvesi yapıldığında Amerika artık o haritanın geçerliliği kalmadığını biliyordu. Ve yeni bir plan oluşturmak ihtiyacı vardı.

        Vitaly Naumkin bu planı Amerikalılara sundu.

        Kendisinin Irak modeli olarak nitelendirdiği ve Amerikantarafının da Kamışlı modeli adını takacağı plan o zirvede konuşuldu.

        ABD ve Rusya derin devletleri Türkiye’nin sınır güvenliği ve ulusal güvenlik çıkarlarının katiyen zedelenmemesi üzerinde ilke anlaşmasına da vardılar.

        Naumkin’in Kuzey Irak modeli dediği modele göre Suriye Kürtlerine bir idari özerklik verilecekse bu sınırın en az 30 kilometre güneyinde olacaktı. Bu özerk bölgenin sınırlarında Suriye bayrağı dalgalanacak ve ordusu olmayacaktı. Silahlı Kürt gruplar ilerde bu bölgede sadece iç polis görevi yapacaklardı. Devlet dairelerinde Suriye bayrağı olacak ve Suriye'nin toprak bütünlüğü de bozulmamış olacaktı. Suriye ordusu idari özerklikli bölgeye girmeyecek ve hemen sınırda olacaktı.

        GEORGETOWN'DA YENEN YEMEK

        ABD tarafının da kabul etme eğilimi gösterdiğibu büyük planı anlatmak için Vitaly Naumkin zirveden tam bir yıl sonra bölgenin bu yeni realitesiniAmerikan elitlerine anlatmak için Washington’a geldi. Georgetown Üniversitesi'nde düzenlenen ancak ismen davetli insanların katıldığı yemekli toplantıda Naumkin bu planı Amerikan yönetici sınıflarına anlattı.

        BARHAM SALİH

        Bana o haritanın gösterildiği 1992 yılındaki o toplantıda bulunanlardan bir tanesi de Barham Salih’ti. Onun geçenlerde cumhurbaşkanı olarak Türkiye’yi ziyarete gelmesi o eski haritanın Türkiye tarafından nasıl da yırtılıp atıldığının bir başka göstergesidir.

        Naumkin konuşmasını yaptıktan sonra Moskova'ya uçtu. O uçtuktan sonra Başkan Trump, Putin’i arayarakbu planın üzerine tam bir buçuk saat konuştu.

        Türkiye’nin ulusal güvenlik kaygılarına özel önem verileceği ve sınırında istemediği oluşumların olmaması üzerine ilke anlaşmasınavarıldı.

        Şimdi Amerika’nın çekilme kararı da Putin’e sürpriz olamaz çünkü bir yıl önce bunun olacağı ve Naumkin planının uygulanması gerektiği üzerinde anlaşmaya varılmıştı.

        Şimdi sıra Türkiye, ABD ve Rusya arasında yapılacak üçlü zirveye geliyor. Buna giden yoldaki konuşmalar karşılıklı heyetlerle çoktan başlamış durumda bile.

        Diğer Yazılar