Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Özel Yetkili Savcı Mueller üç seneye yakındır Amerika’da ve dünyada merakla beklenen raporunu tamamladı ve cuma günü saat 17.30’a yaklaşırken bağlı bulunduğu Adalet Bakanlığı’na raporu verdi.

        Raporun gerçek içeriğini bir tek onu yazan Mueller ile şimdiye kadar tek okuyan Adalet Bakanı biliyor. Bu yüzden ben bu konuyu çok yakın takip etmeme rağmen içerik belki açıklanır diye bekledim ve bu yazıyı kaleme aldığım pazar günü Türkiye saatiyle 17.30’da da henüz bir açıklama yoktu.

        PROSEDÜR ŞÖYLE İŞLİYOR

        Raporu alan Adalet Bakanı ilk önce Kongre’deki adalet ve istihbarat komisyonları başkanlarına birer mektup gönderdi ve raporun kurallara uygun olarak bitmiş olduğunu, kendilerine en yakın zamanda içerik ve varılan sonuçlar hakkında bilgi vereceğini söyledi.

        Şu ana kadar bu açıklama yapılmış değil ne zaman yapılacağı yolunda bir açıklık da yok.

        KONGRE TAM AÇIKLANSIN DİYOR

        Kongre içeriğin tamamen topluma açıklanmasını istiyor Adalet Bakanlığı bunu reddederse soruşturmayadavet çıkarıp Mueller’den raporu getirmesini de isteyebilirler.

        Beyaz Saray raporda gizli kalması gereken, sadece başkanlık yetki alanı içine giren bölümler olduğunu söyleyerek buna karşı çıkıyor.

        Bu tavırdan dolayı bazılarıBeyaz Saray’ın raporun bazı bölümlerinden çekindiğini söylemeye başladılar.

        TRUMP MIAMI'YE ÇEKİLDİ

        Bütün bu süreç Washington’da sürerken Başkan Trump Miami’deki evindeydi. Gelişmeleri oradan takip ediyor. Başkan'a yakın kaynaklar Trump raporun kendisini akladığını düşünse de içeriğin tümünü görmeden rahat etmeyeceğini belirtiyorlar.

        RUSLAR'LA İŞBİRLİĞİ YOK

        Şunu bilmeniz lazım bu rapor nedeniyle Başkan hakkında bir soruşturmaaçılması ihtimali bulunmuyor. Çünkü Mueller sadece başkan Ruslar'la bir işbirliği yapıp seçim sürecini etkiledi mi konusunu soruşturmakla görevliydi.

        Şu ana kadar sızan bilgilere göre böylesine bir işbirliğinin olduğu yolunda bir delil bulunamadı.

        DİĞER SAVCILAR DEVREDE

        Ancak Mueller bu konuyu soruştururken başka birçok konuda yolsuzluk, usulsüzlüktespiti de yaptı. Bugüne kadar mahkemeye sevk edilenve haklarında dava açılan onlarca kişi de böyle yakalandı. Şimdi deniliyor ki Mueller raporu bu haliyle Trump’ı suçlamasa bile diğer mahkemeler raporda yer alan diğer bazı hususlar konusunda davalar açabilirler.

        Nitekim New York’un güney savcılığı bölümü bir kaç dava açmaya hazırlanıyorbile. Washington’da da bazı hazırlıklar var yeni davalar için.

        KONGRE, BAŞKAN'IN PEŞİNDE

        Bu bir anayasa tartışması da başlattı. Çünkü görevde bulunan bir Başkan hakkında dava açılması yetkisinin olmadığı da biliniyor. Ancak Kongre bazı konuları dava açmadan soruşturmayetkisine sahip ve Demokratlar'ın da Başkan aleyhine bu yetkiyi kullanacağı söyleniyor.

        Şimdi söylenen rapor tamamen açıklandığında Başkan Trump’ın bunu bir zafer olarak yorumlayacağı ama işin orada bitmeyeceği ve Kongre'de birçok siyasi, sert tartışmaların olmasının garanti olduğu yolunda.

        Diğer Yazılar