Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bölge üzerine çalışan casusların Washington’da konuştukları konu dün Washington Post’da gazetenin bölgedeki istihbarat kaynakları iyi olan Beyrut Büro Şefi Liz Sly tarafından yazıldı.

        Bu son gelen bilgiye göre, Suriye rejiminin elitleri olarak nitelendirilebilecekve tüm savaş sürecini nispeten zarar görmeden geçirmiş olan Esad destekçisi kesim arasında bile rejime karşı muhalif duygular yükselmekteymiş.

        Bu, rejiminve yeni Suriye'ningeleceği ile ilgili olan tüm istihbaratçıların iyi okuyup anlaması gereken bir dinamik. Bu üzerinde çalışılabilecek düzeyde önemli bir bilgi.

        İÇ SAVAŞTAN AKLIMDA KALAN KARE

        İç savaş yılları boyunca Suriye'dengelen birçok fotoğrafı haber ipuçları bulmak amacıyladikkatle inceledim. Çoğu doğal olarak korkunçtu ve yaşanan insanlık dramlarınaüzülmemek imkansızdı.

        Ancak gördüğüm yüzlerce ve belki de binlerce fotoğraf arasında beni etkileyen ve beynime kazmış kare başkaydı.

        Okarede ülkede savaş ve yıkım tüm dehşetiyle sürerken Şam’ın merkezince lüksbir evdeverilmekte olan bir havuz partisi görülüyordu. Mayolu kadın ve erkekler ellerinde içki bardaklarıylaneşeli sohbet ederken arkaplanda ise yeni bombalandığı görülen banliyölerden duman ve alevler yükseliyordu. İç savaşın ve rejimin acımasızlığınıgösteren mükemmel bir kareydi bu. Bu yazıyaeklemek için ne kadararadıysam da bulamadım kusura bakmayın.

        Ohavuz partisine katılanlargayet tabii ki Esad rejiminin destekçileri ve Esad’ın arkasında duran insanlardı.

        Her savaş sürecinde olduğu gibi bu kadar yıkıcı bir savaşta bile savaş zengini olan bir kesim oluşmuş. Bunların ve yeni zenginlerinEsad desteği hiç azalmadı bugüne kadar.

        Rejim gayet tabii ki muhaberatıve polisi ile baskıyla ayakta duruyor ama bu kesimin de desteğine de ihtiyacı var.

        Şimdi yeni gelen istihbaratagöre bu kesim bile Şam’da her yerde yaşanan korkunç yoksulluk ve hastalıklı ortamdan etkilenerek Esad rejimini sorgulamaya başlamış.

        Suriye’de yeni anayasa yazılması aşamasınagirilirken ve ülkede yeni bir düzenin oluşması için çalışılırken Esad’ın bu destek tabanını bile yitirmesi ilerde hem Türk istihbaratının hem de bölgede etkili olmaya çalışan diğer ülke görevlilerinin üzerinde çalışacağı bir bilgi olmalı.

        Diğer Yazılar