Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye’deki futbol sistemine girdiğinden beri hakkında tartışmaların bitmediği 'Video Yardımcı Hakem' (VAR) sistemi dün başlayan US Open tenis karşılaşmalarında da kullanılmaya başlandı.

        Futbol karşılaşmalarında VAR sistemi sahadaki hakem kararlarını bozabiliyor, onun üstüne çıkabiliyor. Ancak tenis karşılaşmalarında buna izin verilmeyeceği söylendi.

        *

        "Peki kararları etkilemeyecekse o zaman bu US Open karşılaşmalarındaki VAR sitemi ne işe yarayacak?" diye de sorabiliriz.

        Okuduklarımdan anladığım kadarıyla global tenis aleminde şu aralar bir kural karmaşası yaşanmaktaymış. Bir tenis turnuvasında örneğin Avustralya’dakinde uygulanan kuralar aynı şekilde New York’ta da uygulanmayabiliyormuş.

        *

        Bu tabii ki büyük karmaşa çıkarma potansiyeline sahip olan ve hakem kararlarını çok tartışmalı hale getirebilecek bir durum.

        Nitekim dün ilk maçları yapılan US Open tenis turnuvası da böyle tartışmalı başladı.

        2018 yılındaki kadınlar single finalinde Serena Williams ile Japon Naomi Osaka arasındaki karşılaşmada maçın hakemi Carlos Ramos maç esnasında saha içinden antrenör taktiği aldığı gerekçesiyle Wiliams’a cezalar vermiş ve maçı kaybetmesine yol açmıştı. O gün saha içinde başlamış olan sert tartışma bugüne kadar bitmedi. Maçın hakemi kendisinin kuralları uyguladığını söyledi ancak dediğim gibi kurallarda netlik olmadığından tartışma da bitemiyor.

        *

        Tenis alemini global yönlendiren otoriteler bundan böyle yeni tartışmaların olmaması için hem içinde VAR sisteminin de olduğu bir dizi tedbirler alıyorlar hem de tenisin kuralarını netleştirme sürecine de girdiler.

        Yine saha içi hakemler verecek kararları ama VAR sistemi de daha sonra çıkabilecek tartışmalarda kullanılmak üzere bulunacak, kurallar yazılırken o sistemden gelecek verilere de başvurulacak.

        Bu yıl ayrıca futbol karşılaşmalarında olduğu gibi maçlar sonrasında hakemler alınan kararlar üzerine kamuoyunu eğiticiaçıklamalar da yapacaklar. Maç esnasında naklen yayın yorumcularına yardımcı olacak resmi uzmanlar da bulunacak yanlarında.

        Anlayacağınız bu yılki US Open karşılaşmalarında gözler oyuncular üzerinde olduğu kadar hakemlerin de üzerinde olacak.

        Geçen yılki kararı hala daha tartışılmakta olan hakem Carlos Ramos artık Williams kardeşlerin maçlarına verilmese de bu yılda diğer karşılaşmalarda görülecek.

        *

        Bu arada gazetelerin uzman spor yorumcusunun ne kadar da önemli olduğu US Open sayesinde yeniden anlaşılıyor. New York Times’ın uzman tenis yorumcusu Christopher Clarey bilgiye dayalı uzun yorumlarıyla maçlara nefis boyutlar katmayı sürdürüyor. Bizde futbol yazarı çok ama dünyadaki tüm karşılaşmaları takip eden, tenis alemini içinden bilen bir yorumcu bulunmuyor. Ben Bedri Baykam’ınyapmakta olduğu yorumları okuyor ve çok seviyorum onun tenis yazılarını. Onun yaptığı güzel de medya kuruluşlarında tenis için bir uzman yazar gereksinimi de bulunuyor. Ancak bugünlerde gelinmiş olan noktada belki bunu istemek de anlamsız, çok fazla hayalci olabilir, bunu da kabul etmek gerekiyor. Eğer yazarsa ki mutlaka yazacaktır bu US Open maçları hakkındaki yorumları Bedri Baykam'dan da alma beklentisi bende heyecan yaratıyor.

        Diğer Yazılar