Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bilmeyenler ve unutmuş olabilecekler için biraz hatırlatmalıyım.

        O.J. Simpson ünlü bir zenci Amerikan futbol yıldızıydı.Bir gece beyaz karısı ve yanında bir beyaz erkek evlerinde öldürülmüş bulundu. Cinayet alanında caninin giymiş olabileceği bir çift eldiven bile bulunmuştu.

        Sonuçta O.J. Simpson suçlandı ve dava açılmaya girişildi. Adam bir gün panikleyip arabasına atlayıp yollara vurdu kendisini. Polislerin onu takibi tüm dünya televizyonlarında canlı yayınlanmıştı. Sonunda yakalandı ve hapse atıldı. Dava başlıyordu. Başını ünlü avukat Jonnie Cochran’ın çektiği usta avukatlardan oluşan bir avukat timi oluşturuldu.

        Bugünlerde Amerikan Başkanı, Kongre’deki görevden alınma suçlaması davasından kurtarıyor ya bunun nasıl olduğunu iyice anlamanız için o davada yaşananları iyi anlamamız gerekiyor.

        *

        Bunun için fazla okumanız bile gerekmiyor. Netflix’te bu dava hakkında yapılmış çok iyi bir dizi var. Onu dikkatle izleseniz bile bugünleri anlamanız için yeter.

        Dizide çok önemli bir kare var bugün olanları tam anlatan.

        Simpson’un avukatları strateji belirlemekiçin bir toplantı yapmaktalar.

        Tam o anda profesör olan Dershowitz, Harvard’da doktora dersini vermektedir. Dersi anlatırken gözü bir yandan da televizyonda davayla ilgili haberdedir.

        Bir ara öğlencilere"Biraz ara veriyorum" der ve odada bulunan faks aletinin başına geçer. VeSimpson timinin baş avukatıolan Johnnie Cochran’a yönelik bir not yazar.

        Ve fakslar notu. Oanda davanın stratejisi tamamen yön değiştirir.

        Hemen hemen aynı olay geçen hafta Amerikan Senatosu'nda da oldu. Başkanın görevden alınma sürecinin nasıl gideceği henüz belli değilken aynı Dershowitz, Başkan'ın avukat timinden olarak söz aldı ve kürsüye çıktı.

        Senato'ya hitaben bir konuşma yaptı.

        Okonuşmadan sonra yine davanın seyri değişti ve şimdilerde Başkan bu işten yırtmak üzere.

        Yani Simpson davasında yaptığını bunda da yapmıştı ünlü hukuk adamı.

        *

        Ben onun adını ilk kez 1970’lerde duymuştum.

        Odönemde ‘Deep Throat’ adlı porno filmi çok tartışma yaratmıştı. Klitorisi boğazında olan bir kadının seks hayatı anlatılıyordu filmde. Yasaklanmasını isteyenler dahi vardı. Toplumsal ahlaka aykırı bulunuyordu.

        Dershowitz, Harvard’ın öğrenci meskenlerinin kulübünde bir gece düzenleyip bu filmi göstertti. Bunun anayasal bir hak olduğunu savunuyordu.

        O günden bu yana ona hayranım.

        Dershowitz hukuk bilgisi yüksek düzeyde olan, konuşma ve analiz yapım yeteneği çok gelişmiş olan bir bilim insanı. Hukukun anlatılan hikayeye göre değişebileceğini biliyor ve o da çok güzel hikaye anlatabiliyor,

        Amerika bir hukuk devletidir ama adaletin dağılımı anlatılan hikayeye göre değişebiliyor. Ve Dershowitz de sistemi çok iyi bildiğinden onu çok güzel manipüleedebiliyor.

        Simpson davasında ve geçen hafta Senato'da yaptığı gibi.

        Diğer Yazılar