Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Amerika’da hayatın her sıradan işinde olduğu gibi günümüzün meselesi olan sosyal mesafe oluşturma konusunda da çeşitli sorunlar yaşanıyor. Her konuda olduğu gibi bu konuda da makul olanı nedense bir türlü tutturamıyorlar.

        Aslında sosyal mesafe oluşturma konusunun makul insanlar arasında bir sorun oluşturmaması gerekiyor ama burada evrim süreci geriye doğru işlemeye başladığından ve makul olan da pek ortada kalmadığından bu da sorun yarattı tabii ki.

        *

        Bu hayatta göz kararı denilen şey de olabilmeli değil mi?

        Ama burada makul düşüncenin her boyutuyla can çekişerek ölümü yaşanmakta olduğundan göz kararı sosyal mesafe de bir türlü tutturulamıyor.

        Bazıları ya sizin onu ancak teleskopla görebileceğiniz kadar uzakta duruyor size, ya da neredeyse burnunuzun için girecek kadar yaklaşıyorlar.

        Göz kararıyla insanların birbirinden iki-üç metre uzakta durmaları neden bu kadar zor olsun ki. Teleskopla görülebilecek kadar uzakta durmak ile burnunun içine girme arasında olan makul bir uzaklık vardır bu dünyada herhalde.

        Gördüğüm kadarıyla bu iş burada hiçbir yerde hiçbir zaman başarılamıyor.

        *

        Süpermarket yöneticileri bile sonunda bu işin bir türlü başarılamamasına isyan ettiler.

        Marketin içi çok dolmasın diye müşterileri sırayla içeriye alıyorlar ya, bu nedenle market kapılarının önündesıra oluşturuluyor. Göz kararı denilen makul yaklaşım burada olamadığından sıra beklemelerde görünüm bir süre sona bizdeki normal zamanlardaki halk otobüsleri içindeki görünüme dönüşüyor.

        Süpermarket yöneticileri burada genelde zaten var olan düşük zeka düzeyinin bile altında olan insanlardan özelikle seçiliyor, buna rağmen onlar bile baktılar ki başka çare kalmadı bu sosyal mesafe işinde makulü tutturmayısonunda onlar bizzat ele almak zorunda kaldılar.

        Baktılar ki halk normal aralıklarla durmayı katiyen başaramayacak market kapılarının önünde düzgün aralıklarla çizilmiş işaretler koydular.Sonunda halk eğer o çizgilerde dururlarsa makule yakın sosyal mesafede durabilmeyi başarabildi. Tabii hepsinin o çizgiye uygun durmayı başardığı da söylenemez ama en azında iş sadece kendilerine bırakıldığında ortaya çıkandan bu çok daha iyidir.

        *

        Florida eyalet yönetimi baktı ki halk sosyal mesafe kavramını bir türlü tam anlayamıyor, sonunda meseleyi bölgenin sıradan insanın anlayacağı lisandan anlatmaya girişti mecburen.

        Eyalet yönetimi en son olarak halka sosyal mesafeyi tutturmak için karşınızdaki insanla aranıza bir iri timsah kadar mesafe koyun demek zorunda kaldı.

        Ben bunu duyunca "Hah Florida'dakiler işte bunu sonunda anlarlar herhalde" diye düşündüm.

        Çünkü o eyalette timsahlar ile insanlar arasında tuhaf bir ilişki vardır.

        İlişki derken cinsel bir imam yok ancak konu Florida olduğunda timsahla cinsel ilişki kurulduğu haberi de gelirse bir gün buna da şaşırmam. Çünkü zaten genelde tuhaf durumda olan bu ülkede özellikle Florida da tuhaflık düzeyi genel ortalamanın hayli üzerindedir.

        Burada ilişkiden kastettiğim timsahların orada hayatın devamlı içinde olmalarıdır.

        Gece alt kattaki mutfaktan gürültü geliyor herhalde hırsız girmiş olmalı diyerek kalkıp aşağıya inen insanların mutfağa girmiş ve dolabı açmış bir timsahla karşılaştıkları haberleri çok çıkar burada. O hikayelerin bir çoğu da ev sahibinin timsah tarafından yenilmesi ile sonuçlanır.

        *

        Durumlar böyle olmasına rağmen bu konuda da insanlar makul olanı pek anlamazlar. Makul olan basit aslında: sokakta veya evin içinde timsah görüldüğünde yanına pek fazla yaklaşmamak ve hatta oradan bir an önce var gücüyle koşarak kaçmaktır makul olanı.

        Ama insanlar sanki timsahlarla ilgili o hikayeler hiç çıkmamış gibi timsah gördüklerindesanki bu sevimli bir kedi yavrusuymuş gibi onun yanınayaklaşmaya çalışıyorlar nedense…

        *

        Bunu bir defasında Miami’de motorla bataklık turuna katıldığımda görmüştüm.

        Bu tür turlarda tur operatörleri genelde sahtekardırlar ve müşterilere ileride bataklığın içine devrilmiş bir ağacı sanki o bir timsahmış gibi anlatıp inandırmaya uğraşırlar. Gözü benim gibi fiilen sanki körmüş düzeyinde bozuk olanlar da buna inanabilirler.

        Ancak bu turda durum farklıydı, o gün bütün bataklık boyu iki ve beş metre arsında değişen iri timsahlarla doluydu.

        Böyle bir turun neden var olduğunu ve bunun neden bir eğlence olarak tanımlandığını anlamamıştım ama yine de sırf Rana istiyor diye katılmıştım. Bana göre karımın planı eğer uygun bir fırsat bulursa beni motordan itip bir timsaha yem yapmak olmalıydı ama bunu başaramadı o turda.

        *

        Tur operatörü başlarken bizlere "Bugün bataklık çok aktif aman elinizi kolunuzu motorun dışına sarkıtmayın" da demişti.

        Motorda Amerikan gotiği tanımına çok uymakta olan bir iri adam da vardı. Olağanüstü şişman olmasına rağmen koca elleriyle nerdeyse kendisi kadar büyük olan bir hamburger de yemeyi sürdürüyordu. (Bu arada Amerika’da bu büyüklükteki hamburgere orta boy da deniliyor, bunu da unutmayın)

        Adam sanki o uyarı hiç yapılmamış ve o anda motorunyakınında onlarca iri timsah yokmuş gibi hamburgerli elini motordan dışarıya çıkartıp duruyordu.

        *

        O anda böylesine makul dışı davranış, bir timsahın insan yeme gibi hiç düşüncesi de olmasa bile -ki genelde bu tür bir düşünce bence onlarda hep vardır- "Gel de beni ye" diye ısrarcıolmaktı.

        Tur boyunca benim tüm umudum bunun olması ve bunu seyrederken biraz eğlenmekti.

        Ama maalesef timsahlar o adamı nedense canlı bıraktılar. O Amerikan gotiğinin prototipi insan hala daha aramızda canlı olarak dolaşıyor olmalı ve ben eminim ki salgına rağmen dövme yapan dükkanların açılması ve masaj dükkânlarınınçalışmasını isteyen hareketin de başını çekiyor olmalı o bu aralar.

        *

        Demek istediğim Florida'dakiler timsahı iyi tanırlar, sosyal mesafeyi tutturma işini aranıza timsah boyu kadar mesafe koyarak yapın diye anlatılınca meseleyi onların anlayabilmeleri belki mümkün olabilir.

        Ama Florida tamam da bu meseleyi New York'lulara nasıl anlatabileceğimiz meçhul.

        Çünkü bu şehirde eskiden kanalizasyondan canlı timsah çıkarıldığı yolunda bir haber çıkmış da olsa bu şehirdekilerin genelde bir timsah nosyonları fazla yok.Bu nedenle sosyal mesafeyi düzgün oluşturmayı bunlara timsah boyu ile açıklayabilmek mümkün değil.

        Belki burada başka bir yöntem denenebilir. Belki New York'lulara konuşacağınızkişi ile aranıza üç adet bacağını açmış şekilde yan yana durmakta olan hayat kadının oluşturduğu uzunluk kadar mesafe koyun denilebilir. New York'lular makul olanı ancak o zaman sonunda anlayabilir ve sosyal mesafe oluşturmayı da başarabilirler diye umuyorum..

        Diğer Yazılar