Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Salgının başında dünyaya sadece Çin’den yayıldığı dolayısıyla ABD’ye de batı kıyılarından örneğin Kaliforniya’dan gireceği söylendi ve New York’a hiç bir uyarı yapılmadı.

        Oysa virüs çoktan batı Avrupa’ya atlamıştı.

        Çin’den gelenler ABD’ye batı kıyılarından giriyorlar. Avrupa ise ağırlıklı olarak New York hub’ına uçuyor.

        Virüs batı Avrupa’ya uçtuktan sonra Başkan Trump sadece Çin’e konsantre olduğundan Avrupa’dan uçuşlara yasak getirinceye kadar 3 milyon insan Avrupa’dan New York’a uçup ABD’ye giriş yaptı.

        Bu insanlar New York’a dağıldılar ve buradan da ABD’nin çeşitli şehirlerine gittiler.

        Çin takıntısı nedeniyle Trump’ın neden olduğu bu yanlış sonucunda Amerika salgında ağır bedel ödedi.

        *

        Mart ayında New York’un salgında dünyanın sıcak noktası olarak ortaya çıkmasının nedeni de buydu.

        Bizzat şahidim ilk başlarda gerçekten korkunç bir durum vardı. Sağlık malzemeleri, koruyucu kıyafet yokluğu ve nefes alınmasına yardımcı alet eksikliği nedeniyle tam bir panik havası oluşmaya başlamıştı burada. Şehrin semalarında leş kargaları bile uçmaya başlamıştı.

        *

        Ama sonunda New York Valisi Andrew Cuomo devreye girdi.

        Tamamen bilimsel verilere dayanan bir virüsle mücadele programı oluşturdu ve her gün düzenli bilgilendirme basın toplantıları yaparak canlı yayında halkı da bilinçlendirdi.

        Ve sonunda iki ayda New York salgınla mücadelede Amerika’daki en başarılı eyalet oldu. Bu başarının bazı rakamlarını biraz sonra vereceğim ama bu başarısı sayesinde Cuomo’nun çok yakın gelecekte Demokrat Parti adayı olarak başkanlık koltuğuna oturabileceği konuşulmaya başlandı.

        Ben de siyaseti ve Clinton döneminde 8 yıl bakanlık yaptığı için Washington’u da çok iyi tanıdığından ve mükemmel bir hitabet gücü olduğundan onun başkanlığa çok yakışacağını düşünüyorum.

        REKLAM

        *

        Peki ne yaptı Cuomo bu mücadelesinde?

        İlk önce halka güvendi ve tamamen şeffaf yaklaştı meselelere. Uzmanlara toplattırdığı verileri halka anlattı ve bu veriler ışığında ne yapılması gerektiği üzerine fikrini söyledi ve bunu tartıştırdı insanlara.

        Açılma ve normalleşme gibi konularda hiç acele etmedi ve tamamen sakin biçimde verilerin gösterdiği yönde gitti. Kademeli normalleşme yaptırıyor şimdi New York’ta.

        Evde kalınması, sosyal mesafe ve maske konusunda hiç taviz vermedi günlük basın toplantılarına bile maskeyle çıkıp halka örnek oldu.

        Virüs testinin ve pozitif veya bağışıklık oluşturmuşların temaslarının takip edilmesinin çok önemli olduğunu gördü.

        Eski New York Belediye Başkanı Bloomberg’den hastaların temaslarının takibi konusunda yardımcı olmasını istedi.

        Bloomberg de John Hopkins Üniversitesi’ni devreye soktu. Bir program hazırlatıp devreye sokturdu bunu New York’ta.

        Sonunda valilik şu anda eyalette nerede hasta var ve onlar kimlerle temas etmişler ve bu kişiler neredeler her şeyi biliyor ve salgının yayılmasını kontrol altına almış durumda.

        *

        Düşünün salgının zirve yaptığı nisan ayında günde 3 bin küsur kişi hasta olarak hastanelere başvuruyordu. Şu anda bu rakam 100’ün altına doğru iniyor. Yine o günlerde neredeyse günlük bin kişi ölüyordu şimdi ise ölü sayısı da 58’e indi bunun 47’si hastanelerde geri kalanı yaşlılar evinde.

        New York günde 50 bini aşan test yapıyor. Yüzlerce eski hastanın temas haritaları çıkarılmış durumda.

        *

        Bu büyük bir başarı.

        Vali Cuomo her ne kadar kendisinin başka bir siyasi planı olmadığını söylese de son protestoları bahane edip bunlar hakkında da sakinleştirici konuşmaya başlayarak yavaştan ilerideki bir başkanlık seçimine hazırlanmaya başladı.

        Halka çok sıcak geliyor Cuomo ve iyi belagati da olduğundan popüler olmasını da biliyor.

        Bu yüzden 2024 yılında onu başkanlık koltuğunda görmek benim için katiyen bir sürpriz olmayacak.

        *

        Amerika bugünkü durumundan biraz düzelmeye girecekse, biraz düzgün bir ülke olmak istiyorsa son şansı Cuomo’nun başkanlığı olabilir.

        Diğer Yazılar