Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Bölgemizde bir süredir inanılmaz bir diplomatik hareketlilik var. Hepimizin gözü önünde olan temasların, açıklamaların yanı sıra kapalı kapıların ardında birçok yeni adımın atılmakta olduğunu düşündüren gelişmelerin haberlerinin birbiri ardına gelmekte olduğu bir dönemden geçiyoruz.

        Bir süredir büyükelçimizin bulunmadığı İsrail’e büyükelçi atayacağı haberi gelen Türkiye’nin bu ülkeye yönelik bazı yeni girişimlerinin haberleri de geliyor.

        Mısır ile de bazı gelişmelerin olabileceği diplomatik kaynaklarca ifade ediliyor bir süredir.

        Bunlar yaşanırken bir yandan da bize ‘Acaba Katar ile atılmakta olan bazı adımların Türkiye açısından anlamı ne olabilir' sorusunu sordurması gerektiren bazı gelişmelerin de olduğu haberleri geldi.

        TÜRKİYE AÇISINDAN ANLAMI NE?

        Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır 2017 yılının ortalarında ‘teröre destek verdiği’ gerekçesiyle Katar ile tüm diplomatik, ticari ilişkilerini kesmişlerdi.

        Bir süredir özelikle Suudi Arabistan’ın (Amerika’nın anlayışının desteğini de alarak) ilişkileri yeniden başlatmak girişimleri vardı.

        Bu dört ülke Katar ile yeniden ilişkileri başlatmak için 13 talep otaya koymuşlardı. Katar bu talepleri uzun süredir kabul etmiyordu.

        Bu öne sürülen 13 talep içinde merkezi Katar’da ulunan El-Cezire televizyonun kapatılmasının yanı sıra ülkedeki Türk askeri üssünün kapatılması ve Katar’ın Müslüman kardeşlere desteğini sona erdirmesi koşulları da yer alıyordu.

        YENİ BİR SÜREÇ Mİ?

        Ancak özelikle Mısır medyasından ulaşan son haberlere göre aralarında Mısır’ın da bulunduğu dört ülkenin Katar ile uzlaşma yolları bulduğu haberleri de geliyor.

        MACRON İLE GÖRÜŞME SONRASINDA

        Mısır Dışişleri Bakanı ile bir mülakat gerçekleştiren Mısır televizyonundaki görüntülerden anladığım kadarıyla Mısır, Sisi’nin Fransa’ya yapmış olduğu son resmi ziyarete son derece önem veriyor.

        Mısır Devlet Başkanı Sisi’nin bu ziyaretinde Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ’silah satmak’ uğruna Mısır’ın insan hakları ihlallerini tamamen göz ardı edip ilişkiyi sürdüreceğini de açıklamıştı.

        Dört ülkenin Katar ile bazı adımlar atmakta oldukları haberinin bu ziyaretten sonra ortaya çıkmış olmasının bir tesadüf olamayacağına işaret eden diplomatik kaynaklar şimdi Katar ile atılmakta olan bu adımların Türkiye açısından bölgede ve Doğu Akdeniz'de ne ifade edeceğine bakmak gerekeceğini söylüyorlar.

        Diğer Yazılar