Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Salgının ilk beş ayında New York’ta evde tecrit olmuş durumdayken salgın hakkında bu ortamda en yaratıcı yazı bakalım nerede çıkacak diye, yönettiğimi hayal ettiğim gazeteye yayın yönetmeni olarak bulacağım o yazıyı göğsüm kabararak nasıl koyardım diye fanteziler yaparken Amerika’nın ve dünyanın her yerinden onlarca yayını düzenli takip ediyordum. Zamanım istemediğim kadar fazlaydı, okumalarım ne kadar yoğunlaşırsa salgın nedeniyle gitgide berbatlaşan hayatı kaldırmam daha kolaylaşıyor gibi geliyordu bana.

        GAZETENİN STYLE EKİ

        Zekaları açan, tamamen farklı ve insanı orijinal fikriyle şaşırtan o yazıyı bulmam hayli zaman aldı.

        Sonunda yazıyı New York Times’ın ’Style’ ekinde buldum. En zeki, en iyi yazının bu bölümde çıkması şaşırtıcı da değildi.

        Çünkü gazetenin bir ek olarak vermeye başladığı 1992 yılından bu yana Style sadece gazetenin değil global yazılı medyanın en parlak, en usta iş yazılarının yayınlandığı bölüm olmuştur.

        (Style ekinin 1992’den bu yana tarihini inceleyen yazı The Awl sitesinde 2014 yılında yayınlanan Jacqyi Shine imzalı yazıydı. Bu yazıyı hazırlatan bugün Style editörlüğü görevinden ayrılan Choia Sicha’ydı. İlk önce 2 bin 500 kelimelik bir yazı olsun demişti ama sonra baktı ki yazı güzel oluyor sonuçta 12 bin kelimelik bir yazıya izin verdi editör)

        REKLAM

        Aynı The Awl’da editör bir hava durumu yorumlar köşesi yaratmıştı. Köşede hava durumu raporu değil hava durumu yorumları yayınlanıyordu

        GELELİM O YAZIYA

        1992 yılından bu yana düzenli takip ettiğim Style ekinin 2020 yaz ayında konusunun orijinalliği ve konuyu ele alış orijinalliği ile beni şaşırtan yazı evlere kapanmanın zorunlu kılındığı günlerde evlerinde hayalet bulunduğunu düşünen insanların bu kapanma dönemini nasıl geçirdikleri ile ilgiliydi.

        Yazar birçok evinde hayalet olduğunu düşünen insanla konuşmuş ve normal zamanlarda hayaletten uzak durmak için evlerinde mümkün olduğu kadar az vakit geçiren bu insanların zorunlu kapanma döneminde neler yaptıklarını ve evlerinde var olduğunu düşündükleri hayaletler ile nasıl başa çıktıklarını yazmıştı.

        Böyle şeylere inanmayan bir insan olsanız bile kabul etmelisiniz ki bu son derece orijinal bir fikirdi ve okuması da son derece zevkliydi. Hayatlarımızın benzer ve sıkıcı hale gelmeye başladığı o günlerde yazı konusunun orijinalliği ve yazı üslubu ile hayatı güzelleştiren bir style yazısıydı bu.

        STYLE EKİNİN YÖNETİCİSİ

        Bu yazının çıktığı günlerde Style biriminin başında Choire Sicha bulunuyordu.

        Onun yönetimindeki Style biriminde hayaletli evler dışında daha birçok orijinal fikir içeren yazı yayınlandı. Mesela bir tanesi sokakların boşaldığı ve herkesin evlere çekildiği dönemde şehrin olağanüstü sayılara ulaşmış olan fare nüfusunun neler yaptığı onların nasıl yaşadığı üzerineydi.

        Yazıları sıralayıp sizleri sıkmayayım. Style birimi, yayın yönetmeninin risk alma cesareti nedeniyle sürekli orijinal fikirler ve iyi yazılar üretiyordu.

        REKLAM

        Bu başarısına rağmen kısa süre önce Style bölümünün yayın yönetmeni gazete yönetimi tarafından görevinden alındı.

        TUTUCU GELENEK DEVREYE GİRDİ

        Bu karar için açıklanan sebep bölüm yöneticisinin işleri gerektiği kadar kontrolü altına almadığı ve mümkün olduğu kadar az müdahale ederek bölümü yönetmesiydi. Gazetenin geleneklere bağlı yöneticileri, gazetenin birimlerinin Choire Sicha’nın yaptığı gibi yönetilemeyeceğini ve yöneticilerin birimlerinin her düzeyinde kontrolü ele almaları ve her sorununda işin içinde olmaları gerektiğini düşünüyorlardı.

        Kendi yöneticilik anlayışının öyle olmadığını daima açıkça söylemiş olan Style yayın yönetmeni gazete yönetimi ile düştüğü bu fikir ayrılığı nedeniyle yöneticilikten ayrıldı.

        Ama kaybedecek kendisi değil bence Times gazetesi olacak çünkü yayın hayatına girmiş olduğu 1992 yılından bu yana daima güzel parlak yazılar yayınlayan Style eki tüm zamanlarının en başarılı dönemini Choire Sicha’nın yönetimi altında yaşadı. Bu sadece benim fikrim değil neredeyse tüm medya eleştirmenleri de aynı fikirdeler.

        New York Press'in yayın yönetmeni Jeff Koyen, Sicha’yı ‘En Nefret Edilesi 50 New York'lu’ listesine koymuştu. Ama buna rağmen arkadaşlarına yolladığı son e-mail'inde Sicha’nın ‘olağanüstü bir yayın yönetmeni’ olduğunu da söyledi.

        YARATICILIĞA ÖZGÜRLÜK TANIMAK

        Choire’nin yöneticilik felsefesi yetenekli yaratıcı insanları bulup onlara mümkün olduğunca yaratma özgürlüğü tanımaya ve onlara mümkün olduğunca az müdahale etmeye dayanıyordu. Bu nedenle kendisine önerilen hiçbir yazı konusunu "Bu da olamaz artık" diyerek baştan hiç ret etmedi ve yaratıcı zekanın bu konuda neler yapacağını hep bekledi ve sonuç da aldı.

        Düşünün o bir Style birimi yöneticisi olduğu halde toplumdaki son moda, son trendler nedir konusunda toplantı yapmayı sevmezdi çünkü bu tür toplantıların yaratıcı zekalı insanlara 'toplumun istediği ve arzu ettiği konular bu' baskısını empoze edip düşünceye sınırlar koyacağını ve yaratıcı olunmasını engelleyeceğini düşünüyordu.

        Vasatın hakim olmaya çalıştığı bir dünyada o az bulunur bir medya yöneticisiydi. Onun ürettirdiği içeriği çok özleyeceğim ve bundan sonra nerede ne yaparsa yapsın onu takip etmeyi sürdüreceğim.

        Diğer Yazılar