Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD’nin 45. Başkanı Donald Trump’ın “girişimci” kimliğinin, siyasette elde ettiği başarıya etkisini, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ile konuşuyorum.

        Küresel girişimcilik kongresi organizasyonu Global Entrepreneurship Congress (GEC)-2018 İstanbul’un tanıtımı için düzenlenen sohbet yemeğindeyiz...

        GEC-2018 Organizasyon Komitesi Başkanı da olan Sabancı’ya, emlak kralı Trump örneğinden hareketle siyasetçi ve işadamı arasındaki ortak yanları soruyorum; “Hırs” diyor...

        Dünyanın en zengin işadamları listelerinden devletin zirvesine çıkan ilk isim Trump değil. İtalya, Silvio Berlusconi’nin 1994-2011 yılları arasında üç ayrı dönemde yaptığı başbakanlık sürecinde bunu deneyimlemişti.

        Sabancı, girişimci ile siyasi liderler arasındaki benzerliklere işaret ediyor: “Girişimci de, siyasetçi gibi her zaman sonrasına bakıyor. Talep oluşturan bir ürün tasarlıyor. Amerika; bildiğimiz Boston’dan, New York’tan, Los Angeles’tan ibaret değil. Boston’dan 45 dakika arabayla uzaklaştığında, Türkiye’nin ya da AB’nin başkenti neresi diye sorsan, kimse bilemez...”

        Amcası Sakıp Sabancı’ya hayattayken siyasete girmesi yönünde gelen teklifleri anımsatıyorum...

        “Türkiye’de böyle birisi var, ismini siz sözleyin” diyen Sabancı ekliyor:

        “Girişimcilik, insanları etkileme sanatıdır. Eğer insanların hayatlarına farklı bir şey sunamazsan, onları etkileyemezsen işin büyümüyor. Simit Sarayı bir örnek. Simit aynı ama pazarlama yöntemi farklı. En nihai etkileme sanatı ise siyaset...”

        Trump’ın tek seçici jüri olduğu TV programı “Çırak”, 2004 yılında Amerika’da en çok izlenen yapımdı. Halk patron mu seviyor?

        “Halk bence patron sevmiyor, yalnızca kolay yönlendirilebiliyor. Brexit seçimi olmadan önce, Brexit taraftarları bir kampanya başlattılar. Dediler ki: ‘İngiltere olarak AB’nin parçası olduğumuz için her yıl 19 milyar pound harcıyoruz.’ Bu tamamen yalandı. Rakam öyle büyük bir hale geliyor ki, kimse sorgulamamaya başlıyor.”

        Trump ile nasıl bir dünya tahayyül ediyorsunuz?

        “Kontrol edemediğim şeylerden korkarım. Bugün Trump’ın nasıl davranacağını bilmiyorum. Bence kendisinin de bir planı yok. Seçim sonuçları açıklandığında, Hillary Clinton ne kadar üzgün ve şok içindeyse Trump da o kadar şaşkındı.”

        Sabancı’nın Trump’ın özel hayatına ilişkin yorumu da ilgiçti: “Hep aynı tip kadınlarla evlenmiş!”

        Amerikan seçimlerinden, günün konusuna geçiş yapıyorum...

        - 2018’in Mart ayında yapılacak GEC’in İstanbul’da düzenlenmesine karar verildiğinde (Nisan 2016) henüz 15 Temmuz darbe girişimi olmamıştı. Kongrenin iptal edilmesi gündeme geldi mi?

        -“Hayır... Türkiye dünyanın en stabil coğrafyası. ABD seçiminden hemen sonra Meksika Pezo’su dolar karşısında yüzde 10 düştü. Küba da askerler yeniden kışlaya dönüyor. Göreceli olarak biz daha iyi olacağız.”

        - Türkiye’nin önünde başkanlık sistemi, erken seçim gibi konular var. Bunlar stabiliteyi nasıl etkiler?

        - “Hepsi demokrasinin parçası. Herkesin bir oyu var. Diyebiliriz ki, ‘Bunların hepsini görelim, o zaman bakarız...’ O zaman da olmuyor.”

        İş dünyası “kriz” söylemini satın almıyor; “çözüme” yatırım yapıyor...

        Her şart altında girişimciliğin sürdüğünü ispatlayacaklar!

        Atalarımız ne demiş: Hızlı gitmek istiyorsan tek başına, uzağa gitmek istiyorsan birlikte yola çık!

        Startup olarak isimlendirilen, yılda en az yüzde 20 büyüme potansiyeli içeren ve fark yaratan girişimleri destekleyen küresel ağ, İstanbul’da bir araya geliyor.

        Son 10 yıldır küresel düzeyde gerçekleşen ve “Girişimciliğin Davos’u” olarak anılan GEC’e; 160 ülkeden, 2 bin 400’ü delege olmak üzere 10 bine yakın katılımcının gelmesi bekleniyor.

        Paydaş kurumlar; kongre için 2.5 milyon dolarlık harcama yapmayı taahhüt ettiler.

        GEC 2018-İstanbul protokolünü imzalamak üzere masada hazır bulunan TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Endeavor Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır ve Kauffman Vakfı Politikalar ve Araştırma Başkan Yardımcısı Dane Stangler’den oluşan heyete; 15 Ekim-15 Aralık 2016 tarihleri arasında Global Girişimcilik Haftası destekçileri Gülden Yılmaz ve Alp Saul de katkı sağlıyor.

        İstanbul’da yapılması planlanan birçok uluslararası toplantı iptal edilirken, GEC’in kararlılığı nereden geliyor?

        Katar ve İrlanda ile yarışarak ipi göğüsleyen İstanbul’un en büyük kartının “binlerce yıllık” girişimcilik mirası olduğunu söyleyen Yorgancılar, “Girişimciliğin her şart altında sürdüğünü en iyi İstanbul’da anlatırız” diyor.

        Yerel yönetimlerin ve kamu idarelerinin ev sahipliğinde; önceki yıllarda Cansas City, Şanghay, Liverpool, Rio, Moskova, Milan ve Medellin’de düzenlenen GEC, 2017’de Johannesburg kentinde yapılacak.

        24’ü ana, 140’ı paralel oturum ve 40 yan etkinlikten oluşacak 4 günlük kongre, ezber bozan yarının büyük işletmelerine kucak açıyor...

        Diğer Yazılar