Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler 2018 tazminat hesaplama: Kıdem tazminatı nedir? Kimler kıdem tazminatı alabilir? - Merak Edilenler Haberleri

        Kıdem tazminatı, çalışanın 4857 sayılı İş Kanunu gereğince işten çıkarılması durumunda işveren tarafından çalıştığı yıllar için ödediği ücrettir. İşçi çalıştığı her bir yıl için bir maaşı kadar kıdem tazminatı alır. Çalışan bu tazminatı alabilmek için en az bir yıl aynı kurumda çalışmış olmalıdır. Aynı kuruma bağlı farklı işyerleri için de bu şart geçerlidir. Ayrıca çalışanın işten çıkarılmış olması da kıdem tazmatı alabilmenin şartlarından biridir. İşçi kendi isteğiyle yani istifasıyla ancak belirli sebeplerden dolayı kıdem tazminatına hak kazanabilir. Öte yandan kıdem tazminatı işçileri ilgilendirir ve memurlar kıdem tazminatı alamazlar. İşte işçiler için büyük öneme sahip kıdem tazminatı ile ilgili sorulara cevaplar...

        KIDEM TAZMİNATI TAVAN FİYAT NEDİR?

        Kıdem tazminatına hak kazanmak kadar maaşınızın her yıl belirlenen kıdem tazminatı tavan fiyatının üzerinde olup olmadığını bilmek de önemlidir. Çalışanların işten ayrıldıklarında alacakları kıdem tazminatı hesaplanırken her yıl değişen bir tavan miktar uygulanıyor. Maaşı bu tavan fiyatından fazla olanlar her yıl için bu tavan ücret kadar kıdeme hak kazanırlar. Yani maaşınızın ne kadar olduğu kadar tavan fiyatınIN üstünde olup olmaması da önemlidir. Maaşı tavan ücretinden az olanlar ise kendi maaş miktarları üzerinden hesaplama yapabilirler.

        REKLAM

        KIDEM TAZMİNATI TAVANI 2018'DE NE KADAR OLDU?

        2018 yılı ile birlikte asgari ücrete yapılan zamdan sonra çalışanların alacakları kıdem tazminat tavanları da değişti. 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 5.001,76 TL oldu.

        KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

        İşe başlama tarihinden çıkış sürecine kadar geçen her tam yıl için işverence işçiye 30 günlük brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür. Bu nedenle kıdem tazminatı hesaplanırken işe giriş tarihi, işten ayrılma tarihi, aylık brüt ücret değerlendirilir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır. Ayrıca kıdem tazminatı hesaplanırken sadece damga vergisi kesintisi yapılır.

        İSTİFA EDEN KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

        REKLAM

        İstifa eden bir işçinin kıdem tazminatı almaya hak kazanabilmesi için, erkeklerde askerlik, kadınlarda evlilik sonrası geçen bir yıl içinde işten ayrılmaları gerekir.

        Kıdem tazminatı hesaplama işlemini çalışan kendisi de yapabilir. Çalışan tazminat hesabına geçmeden önce kıdem tazminatı nedir? sorusunun cevabı öğrenmelidir. İş Kanunu'nda belirtildiği gibi işten çıkarılmış olan çalışanlar, çalışma yılı ve kıdem tazminatı tavan fiyatlarını da hesaba katarak kendi alacağı kıdem tazminatını sorgulayabilir.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ