Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Rusya'nın Kopenhag büyükelçisi, Danimarka'yı uyardı

        HT GAZETE

        Rusya’nın Kopenhag Büyükelçisi Mikhail Vanin, Danimarka'da bir yerel gazeteye yazdığı yazıda, Danimarka’yı NATO’nun füze kalkanı projesine katılmaması yönünde uyarırken, “Aksi halde nükleer füzelerle gemilerinizi vururuz” dedi.

        Büyükelçi Mikhail Vanin gazetede, "Danimarkalıların ülkelerinin ABD güdümündeki füze savunmasına katılması halinde olacakları tam olarak anladıklarını sanmıyorum" ve "Eğer böyle olursa Danimarka savaş gemileri Rus nükleer füzeleri için bir hedef haline gelir" diye yazdı.

        Bu sözler, Vanin'in tehdidini "kabul edilemez ve "tamamen orantısız" bulan Danimarka Dış İşleri Bakanı Martin Lidegaard'ın yoğun tepkisini uyandırdı. Lidegaard, "Rusya NATO'nun füze kalkanının savunma amaçlı olduğunu ve onları hedef almadığını pekâlâ biliyor" dedi.

        Alman Deutsche Welle'nin haberine göre dış işleri parlamenter komite başkanı Mette Gjerskov, Fransız haber ajansı AFP'ye Vanin'in yorumlarının "çok tehditkâr ve ayrıca gereksiz" olduğunu söyledi.

        2005'te oluşturulmaya başlanan ve 2025'te tamamen işlevsel olması beklenen füze kalkanı, Kremlin'in burayı bölgenin stratejik dengesine bir tehdit olarak algılamasından ötürü uzun süredir Moskova ile NATO arasında bir anlaşmazlık konusu. NATO ise radar ve silah ağının üye Avrupa ülkelerini "haydut devlet"lere karşı koruyacağını savundu.

        Geçen ağustos ayında Danimarka, NATO'nun halihazırda İspanya'da füze imha edici savaş gemiler, Türkiye'de PATRIOT anti-füze sistemleri ve Romanya'da füze önleyicileri kapsayan füze kalkanına, ileri radar kapasiteli en az bir fırkateyn vermeyi kabul etmişti.

        NATO'nun Avrupa füze savunma sisteminin merkezi Almanya'da yer alıyor ve Polonya ve Romanya'da da üsler kurulması planlanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ