Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Rusya kapısı açılmazsa domatesler salça olacak - İş-Yaşam Haberleri

        Üretim sezonunu başlamasıyla birlikte, domatesteki mevcut Rusya ihracatı sıkıntısı, Antalya Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali'nde ürünlerini satmaya gelen çiftçileri kara kara düşündürmeye başladı. Çiftçiler, iç piyasada bu fiyata rağmen alıcı bulamayan domatesin, ihracatın açılmaması durumunda kasasının 70 kuruştan salçaya gideceğini söyledi.

        Geçtiğimiz ay üretim azlığından rekor bir artışla 10 liranın üzerinde alıcı bulan domates, çiftçilerin üretime başlama sezonuyla birlikte Haziran ayı öncesi dibe vurdu. Sebep olarak üretim fazlalığı, iç piyasanın yetersiz kalışı ve Rusya ihracatını işaret eden üretici ve tüccarlar, 40 kuruşa kadar düşen domatesin kendilerini şimdiden tedirgin etmeye başladığını, özellikle Rusya ihracat kapısının açılmaması durumunda, salça üretimine gitmek zorunda kalacağını ve kasasının 70 kuruşa kadar düşeceğini söylediler.

        REKLAM

        "BATIYORUZ"

        Ürünlerini erken toplayan yüzde 10'luk bir çiftçi kesiminin, domatesin fiyatı yüksek olduğu dönemde kar ettiğini belirten üretici Mehmet Sert, "Domates üretimi çok ama ihracat yok. O yüzden önümüz kapandı ve açılmasını istiyoruz. Domates 40 kuruş, en iyisi 80 kuruş. Batıyoruz. İhracat açılmazsa kasası 70 kuruştan salçaya gidecek" dedi.

        "DOMATES SALÇAYA, ÇİFTÇİNİN EMEĞİ DE BOŞA GİDECEK"

        Geçen aya nazaran yüzde yüze varan düşüşlerin yaşandığını belirten Pazarcı Turgay Karakollukçu ise, "7 lira 8 lira olan biberin fiyatı 70 kuruş. Malın bir ay içerisinde çoğalması, iç piyasanın çekmeyişi ve ihracat da olmayınca piyasa düştü. Çok mal geliyor ve iç piyasa kaldırmıyor. Asıl üretim şu anda başladı, 1 hafta sonra 30 kuruşa kadar düşer. Böyle olunca da salçaya gidecek, çiftçinin emeği de boşa gidecek ve 11 kilo gelen domatesin kasası 70 kuruştan satılacak"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ