Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar yeniden tırmanışa geçti! İşte dolarda son durum (24 Mayıs döviz kurları) - Döviz Haberleri

        PPK açıklamasında, "Yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir" görüşüne yer verildi.

        Kararın ardından TL sert değer kazandı. Dün gün içinde 4.90 TL'nin üzerinden dönen dolar kuru, kararın ardından 4.55 TL seviyelerine kadar geriledi.

        REKLAM

        ÖNCE DÜŞTÜ SONRA YÜKSELDİ

        Bugüne bakıldığında ise sabahın ilk saatlerinde sakin bir seyrin hakim olduğu görüldü. Dolar kuru 4.57-4.58 TL bandında hareket ederken, euro 5.35 TL seviyelerinden el değiştirdi.

        Ancak sonrasında dövize yeni bir alım gelirken dolar yeniden 4.60 TL'nin üzerine çıktı ve 4.6240 TL'yi gördü. Euro da 5.40 liranın üzerine tırmandı.

        Saat 09.00 itibariyle dolar 4.6230, euro ise 5.4198 TL'den el değiştirdi.

        Sonrasında alımlar devam etti ve dolar 4.70 TL'nin üzerine çıktı, 4.7403'e kadar tırmandı. Dolar saat 09.35 itibariyle 4.7358 TL'den el değiştirirken, euro da aynı saatte 5.5495 lira oldu.

        Dolar saat 09.55 itibariyle ise 4.68 liradan el değiştirirken, 10.35 itibariyle 4.65 lira oldu.

        Saat 11.45 itibariyle dolar 4.69 TL, euro ise 5.5150 TL oldu

        Dolar/TL öğleden sonra 14:10'da Türk Lirası'nda hızlanan satışlarla 4,7890'a kadar yükseldi.

        4,7680'deki son kotasyonla TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 4,30'a ulaştı. Euro/TL ise 5,6175'i gördü.

        İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Son günlerde TL'de görülen güçlü değer kaybı nedeniyle TCMB'nin 7 Haziran toplantısı öncesinde olağanüstü toplantı yaparak faizleri arttırması tüm piyasa oyuncuları tarafından bekleniyordu. Beklentimiz GLP fonlama faizinde 200 baz puanlık artış yönündeydi. Öngörümüzün üzerindeki artış ile birlikte Türkiye gelişmekte olan ülke emsalleri arasında en yüksek reel politika faizi veren ülke konumuna geldi" dedi ve ekledi:

        "Bu durumun başta kur üzerinde olumlu etkileri olacaktır. Nitekim karar sonrası dolar/TL 4.85 seviyelerinden 4.56'ya kadar geriledi. İlk düşüş kadar sert bir tepki görülmeyebilir ancak dolar/TL'deki düşüşün piyasa açılışında devam etmesini bekliyoruz."

        QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı son dönemde yaşananların geçmiş dönemde de defalarca yaşandığını ve sonucun hep aynı olduğunu ifade ederek, yüksek cari açık veren bir ülkenin Merkez Bankası olarak piyasayı ikna edecek faiz artışını yapmak durumunda kaldığını söyledi.

        300 baz puanlık artışın kuru sakinleştirebileceğini ve dolar/TL'nin 4,50'ye doğru gevşeyebileceğini dile getiren Kanlı, şu değerlendirmelerde bulundu:

        "Ancak bu noktada kritik bir husus, politika tarafından bu faiz artışının ardından menfi yorumlarda bulunmaması olacaktır. Faiz artışının ardından, önümüzdeki dönemde faiz politikasında sadeleşme de gündeme gelecektir. Nitekim hem hükümet kanadının hem de TCMB kanadının bu konuya olumlu yaklaştığını düşünüyorum. Ancak, bu hamle, seçimin ve piyasaların sakinleşmesinin ardından gelecektir diye düşünüyorum."

        ŞİMŞEK'TEN DESTEK AÇIKLAMASI

        Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, para politikasının güvenilirliğini yeniden inşa etmek ve yatırımcının güvenini kazanmanın zamanının geldiğini söyledi.

        Şimşek, Twitter'dan yayınladığı mesajda şunları vurguladı:

        "Hükümet cari açığı ve Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele çabalarına yardımcı olmak için mali disipline ve yapısal reformları hızlandırmaya bağlıdır.

        Merkez Bankası Başkanı ve Para Politikası Kurulu üyeleri Lira'daki değer kaybını durdurmak ve fiyat istikrarını sağlamak için gerekenleri yapmaları konusunda tam desteğime sahiptir. Türkiye'nin makroekonomik sorunlarının hiçbiri aşılamaz değildir. Geçmişte bu sorunları çözdük, yeniden çözebiliriz."

        DOLAR HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ