Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Ahmet Davutoğlu'ndan Habertürk'e özel açıklamalar

        HABERTURK.COM

        Çankaya Köşkü kapılarını Başbakanlık olarak ilk kez Habertürk TV'ye açtı.Başbakan Ahmet Davutoğlu, canlı yayında Habertürk TV Ankara Temsilcisi Veyis Ateş'in sorularını yanıtladı.

        Başkanlık sistemi sorulan Davutoğlu, seçim beyannamesinde başkanlık sisteminin olduğunu açıkladı.Davutoğlu, "Net olarak ifade ediyorum bu sistemin değişmesi lazım. Ya pür parlamenter sistem olması lazım ya da başkanlık sistemi olması lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız haklıdır, bu sistem bir yetki çatışmasını beraberinde getiriyor. Halk tarafından cumhurbaşkanı seçimi gerçekleşmişse, bunun başkanlık sistemi yönünde değişmesi doğru olur. Seçim beyannamesinde olacak, bizzat ben yazdım. Başkanlık, seçim beyannamesinde yer alacak.Muhalefet başkanlık sistemi tartışmalarını kişiselleştirdi" dedi.

        REKLAM

        Davutoğlu, çözüm sürecine ilişkin ise "Çözüm süreci kimsenin malı değil, HDP veya Demirtaş açıklama yaptı diye duracak değil. Bu millet çözüm sürecine sahip çıktı, bize gelen kamuoyu anketleri çözüm sürecine desteğin yüzde 70'lerde olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

        HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın açıklamalarıyla süreci sabote ettiğini söyleyen Davutoğlu, "Kimin başkan olacağına Demirtaş karar verecek değil, Demirtaş şu anda statükocuların yeni projesidir. İki hamlesiyle de süreci sabote etmiştir.Bu tutumuyla eğer 7 Haziran'dan sonra eğer HDP-Demirtaş Meclis'e giremezse şikayet etmeyecekler" ifadelerini kullandı.

        Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

        BAŞBAKAN'IN BİTMEYEN MESAİSİ

        Davutoğlu'nun geç saatlere kadar çalışabilmesinin sırrı ne?

        Kendimle barışık olmak bana enerji sağlıyor.

        AK PARTİ'NİN SEÇİM STRATEJİSİ

        Görevi aldıktan sonra önümüzdeki dönemle ilgili birkaç hedefi belirlemiştim. Biri hükümet çalışmalarının aksamadan yürümesiydi. Diğeri de partimizin seçime hazırlanmasıydı. AK Parti iktidarı 12 yıllık bir parti ama çok köklü gelenekleri oturtmuş bir parti.

        Bütün şehirlerimizin nabzını tuttum, brifinler aldım. Kasım'dan Mart'a kadar halka siyasetimizi anlatmaya çalıştım. 81 ilin başkanlarını tek tek dinledim.

        AK Parti aday profili nasıl?

        Adaylar hayatın tüm renklerini yansıtmalı. Bizim hedefimiz Türkiye'nin bütün rengini siyasete taşımak.

        Listelerde sürpriz isimler olacak mı?

        Bazı müracaatlar var. Bunları burada çok zikretmek doğru değil.Önemli olan bittiğinde "iyi oldu" dedirtmek.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Davutoğlu arasında görüş ayrılığı var mı?

        Sayın Cumhurbaşkanımız ile benim aramda herhangi bir sorun olmaz. Çok köklü bir dostluğumuz var.

        Çankaya Köşkü’ndeki ilk röportajını Habertürk Televizyonu Ankara Temsilcisi Veyis Ateş’e

        veren Başbakan Davutoğlu, daha sonra Ciner Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı

        Kenan Tekdağ ve beraberindeki Habertürk ekibini kabul etti.

        BAŞBAKANLIK TEKLİFİ NASIL GELDİ?

        Başbakanlık teklifinde Cumhurbaşkanımız ne o bana sordu, ne de ben sordum. Ben hiçbir vazife için bir lobi yapmadım, bir talepte bulunmadım, bundan sonra da bulunmam. Kendisiyle barışık birinin böyle bir hırsla davranması benim dünyamda yoktur. Görevi aldıktan sonra hırs ve azimle çalışmak benim dünyamda var.

        "GÖREV TEVDİ EDİLMEDİ, İLAN EDİLDİ"

        Bir kez, imayla dahi bu konuyu sormadım.Şu anda da tek düşüncem yaptığım işi en iyi şekilde yapmak.

        Görev tevdi edilmedi, ilan edildi.Cumhurbaşkanı beni göreve çağırdığında iki kere bile düşmem. Cumhurbaşkanı ile aramızda herhangi bir görüş ayrılığı yok.

        ARINÇ-GÖKÇEK POLEMİĞİ

        Yarın olsa yine aynı tutumu gösteririm. Bana aktarılmadan, Twitter üzerinden konuşulmamalıydı.Her ikisiyle de görüştüm. "Bir daha böyle bir tavır görmek istemiyorum" dedim.

        KÖŞK-SARAY İLİŞKİSİ

        Biz birbirine güvenen bir ekibiz.Türkiye'deki sistem parlamenter sistem değil, maalesef vesayet altında 'parlamenterimsi' görünen bir sistem.Evren-Özal, Özal-Demirel, Ecevit-Sezer ilişkisine bakınız.

        Bu sistemin doğasında olan çarpıklığı aşmak için yeni bir anayasa ve yeni bir siyasal sistem demek gerekir.

        BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMALARI

        Savunduğum her şeyin zeminin sağlam olması benim için önem taşır. Türkiye'deki sistem ne parlamenter ne başkanlık ne de yarı başkanlıktır.

        Net olarak ifade ediyorum bu sistemin değişmesi lazım. Ya pür parlamenter sistem olması lazım ya da başkanlık sistemi olması lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız haklıdır, bu sistem bir yetki çatışmasını beraberinde getiriyor.

        "BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇİLMELİ"

        Halk tarafından cumhurbaşkanı seçimi gerçekleşmişse, bunun başkanlık sistemi yönünde değişmesi doğru olur.Başkanlık sistemine geçilmesi doğrudur.Seçim beyannamesinde olacak, bizzat ben yazdım. Başkanlık seçim beyannamesinde yer alacak.Muhalefet başkanlık sistemi tartışmalarını kişiselleştirdi.

        Seçim meydanlarında yeni anayasa, insan hakları, onuru diyeceğiz. Halka hesap vermeyecek bir makam olmayacak diyeceğiz.Benim görevim şu an hakkıyla başbakanlık yapmaktır. Seçim sathına çıktığımızda başkanlık sistemini anlatmamız mümkün olur.

        Bu haftadan itibaren nasıl bir şey istediğimizi ortaya koyacağız. Demirtaş'ın Cumhurbaşkanımıza yönelik başkanlık çıkışı, çözüm sürecine darbe vurdu.

        ÇÖZÜM SÜRECİ

        Bugün çözüm süreciyle ilgi bazı engellerle karşı karşıya kalınıyorsa bunun birinci mesulü HDP'dir veya onların yanlış yaklaşımıdır. Eğer bir Kobani olayları esnasında bir istismarla ortalık tarumar edilecek bir şiddete yönelinmeseydi biz o süreci yılbaşına kadar tamamlama niyetindeydik. Silahsızlanmaya giden yolu açmış olacaktık. İzleme heyeti tartışmaları o zaman da vardı. Bizim görmek istediğimiz silahsızlanma iradesi.

        Silahsızlanmanın olmadığı bir yerde herhangi bir şey tartışmak mümkün değil.

        "DEMİRTAŞ SÜRECİ 2 KERE SABOTE ETTİ"

        Nevruz'a doğru Dolmabahçe'de açıklanan çerçevede silahsızlanma yönünde yeni bir adım atılacağı konuşulurken Demirtaş açıklamasıyla süreci sabote etti. Bir kere de 6-7 Ekim olaylarında attığı tweetle sabote etti.Demirtaş, seçim öncesi tutumlarıyla esas niyetinin çözüm süreci değil, başka bir proje olduğunu ortaya koydu.

        "MECLİS'E GİREMEZSE ŞİKAYET ETMEYECEKLER"

        Kimin başkan olacağına Demirtaş karar verecek değil, Demirtaş şu anda statükocuların yeni projesidir. İki hamlesiyle de süreci sabote etmiştir.Bu tutumuyla eğer 7 Haziran'dan sonra eğer HDP-Demirtaş Meclis'e giremezse şikayet etmeyecekler.Demirtaş çözüm sürecini baltalamışsa, bu ateşle oynamaktır. 8 Haziran'da milletin verdiği iradeye razı olacaklar.

        Cumhurbaşkanımızla bu anlamda aramızda iletişim problemi yok. Varsa bu giderilir. Sabote eden Demirtaş'tır.

        Çözüm süreci kimsenin malı değil, HDP veya Demirtaş açıklama yaptı diye duracak değil. HDP dediğiniz yapı da tek parçalı bir yapı değil. Bizim tarafımızda irade güçlüdür. Bu konuda Cumhurbaşkanımızla aramızda bir görüş farkı olduğu kanaati üzerine yatırım yapmasın kimse. Cumhurbaşkanımız bugünde tekrar vurguladı, çözüm sürecine olan hem bağlılığını hem de bu işi tekrar başlatan bir konumunu. Bu millet çözüm sürecine sahip çıktı, bize gelen kamuoyu anketleri çözüm sürecine desteğin yüzde 70'lerde olduğunu gösteriyor.

        İZLEME HEYETİ KURULACAK MI?

        Netleşmiş bir husus yok.Heyetin görüşmeleri için Bakanlar Kurulu kararına gerek yok.İzleme heyeti çok kullandığımız bir tabir olmadı. Sürecin bütününü değerlendirme ihtiyacı var.

        SİLAHLARA VEDA SÜRECİ

        Taahhüt silahsızlanmadır, silahsızlanmayla ilgili sağlam adımlar, perspektif gördüğümüzde, olmayacak şeyler değil her türlü adım silahsızlanma bağlamında atılır. Çözüm süreci akamete uğrarsa neler olabileceğini hepimizin dikkatlice takip etmesi lazım. Kimse ateşle oynamamalı Türkiye'de.Herkesin akli selimle hareket etmesi lazım.

        KPSS'DE USÜLSÜZLÜK SORUŞTURMASI

        Paralel yapı Ankara'da ortaya atılmış bir tez değil, gencecik insanların geleceğini kararttı.En büyük ahlaksızlık insanın geleceğini çalmaktır.Gereken neyse yapılacak, cezalar tereddütsüz şekilde verilecektir.

        EMEKLİYE İKRAMİYE VAADİ

        Bekara hanım boşamak kolaydır, Kılıçdaroğlu'nun hesabı. Herkes verdiği sözün gereği konusunda düşünmeli. 91 seçimlerine giderken her eve iki anahtar sözü verildi ne oldu anahtarları olanlar anahtarlarını kaybettiler. Kılıçdaroğlu gelirse buradan emekli vatandaşlarımıza söylüyorum, var olan maaşlarınız da kalmaz. Kılıçdaroğlu, yalnış adrese gidiyor. Demokrasilerde noter millettir. Dolayısıyla notere gitmesi bir özgüven eksiliğidir.

        Kılıçdaroğlu gibi ithal bakan getirmeyeceğiz. Dışarıdan bakan atama iktidarda olur. Ama ilk defa muhalette dışarıdan bakan atanıyor. Bu sanal bir kabine.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ