Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Habertürk ekibi çatışma hattında

        Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı saldırı başlatmasının ardından İsrail'in Gazze Şeridi'ne doğru başlattığı "Demir Kılıçlar" operasyonu sürüyor.

        Çatışmaların 6. gününde Gazze'ye elektrik sağlayan tek santralin yakıtı dün bitti, Gazze karanlığa gömüldü.

        İsrail Ordu Sözcüsü, "Kara operasyonu için hazırlanıyoruz, henüz karar vermedik" dedi.

        Habertürk Güvenlik Politikaları Koordinatörü Çetiner Çetin ve kameraman Hakan Öztürk, Aşkelon'dan son gelişmeleri aktardı.

        İşte anbean yaşananlar...

        17.04 - Hamas aralıklarla roket saldırılarını sürdürüyor. İsrail ordusu ise pek çok bölgede kara harekatı için hazırlıklarına devam ediyor.

        15.03 - İsrail ordusu büyük bir yığınak daha yapıyor. 7 farklı noktada Gazze'ye kara operasyonu hazırlığı var.

        Hamas da bu 7 noktayı zorlayarak İsrail'in kontrolündeki noktalara giriş yapmıştı.

        13.43 - Gazze sınırında enerji tesislerinin olduğu bölgeye roket atıldı. Aşkelon'dan bölgeye itfaiye ve ambulans sevk ediliyor.

        REKLAM

        12.16 - 5 su santralinden 3'ü bombalandı, kullanılamaz hale geldi. Gazze'nin yakın zaman içinde suyunun da tamamen kesilmesi bekleniyor.

        12.11 - Gazze'de elektriklerin tamamen kesilmesi nedeniyle bölgedeki 5 hastane de tamamen çalışamaz durumda. Hastanelerin çalışamaz durumda olması nedeniyle durumu daha da kötüleştirmesinden endişe ediliyor.

        10.00 - İsrail ordusundan yapılan açıklamada saldırıdan önce işaretler olduğunu belirterek "istihbarat aldık ama somut uyarı olmadı" açıklamasında bulundu.

        20.15 - MESCİD-İ AKSA'DA GERGİN CUMA GECESİ

        Şu anda Kudüs'teyiz Mescid-i Aksa'nın içindeyiz. Halihazırda polis ve asker kutsal mekanın kapısını kapattı. Yarın Cuma ve şu anda asker ve polis burayı kapattı. Burası müslümanların yaşadığı mahalle. En az 5 bin asker ve polis burada. Otobüslerle buraya polis ve askerler gelmeye başladı. Buradaki polis çok müsamahalı değil. Kolaylık göstermiyor. Şu an bu bölge tamamen kapatıldı. Atlı birlikler de hareket halinde. Bu bölge şu anda tamamen kapatıldı. Muhtemelen yarın Cuma namazında burada çok büyük olaylar çıkacak, öyle gözüküyor. 7 Ekim'den beri Gazze ve bu bölgede yaşanan problemler çok büyük sıkıntılara neden oldu maalesef. Mescid-i Aksa'ya giden bütün kapılarda polis ve asker yerleştirildi. Bu konuda çok sertler. Sıcak saatler yaşanıyor. Bir taraftan da Müslüman cemaatin dükkanları kapatılıyor. Bir yandan ambulanslar buraya geldi. Bir taraftan Gazze'de yoğun çatışmalar, havadan bombardıman yaşanıyor. Geceden İsrail polisin müdahale etmesi gerçekten düşündürücü.

        YARIN OLAYLARIN ÇIKMASINDAN ENDİŞE EDİLİYOR

        21.00 - Bir anda Mescid-i Aksa'nın önünde Kudüs'ün neredeyse bütün polis teşkilatı ve askerler etrafını sardı. Olağanüstü bir polis ve asker kordonu oluşturuldu. Yarın cuma günü. Burada büyük olayların çıkması bekleniyordu. Buraya şimdiden bazı aileler gelmek istedi. Üzerleri arandı. Polis araçları caddenin başından itibaren kapatmış durumda. Doğu Kudüs'e giden bütün güzergâhlar kapatıldı.

        ARACIN İÇİNDEN ÇIKAN SİLAHLI BİRİSİ POLİS TARAFINDAN VURULDU İDDİASI

        21-05 - Az önce aşağıdan çatışma sesleri geldi. Şu saat itibariyle ana kapı dahil olmak üzere birçok yer tutulmuş vaziyette. Burada polisin tepkisi çok sert. Akşam saatlerinde Mescid-i Aksa'daki kapılar kapatılırken eli bombalı bir kişiye ait istihbarat geldi. Aracın içinden çıkan birinin hızlıca çıkıp hareket ettiği ve polis tarafından vurulduğu ifade ediliyor. Buradan görebildiğim bir cansız beden bulunuyor. Burada Filistinli birinin elinde silah ve el bombası ile geldiği söyleniyor. Tabii bu konuda İsrailli kaynaklardan henüz bir bilgi yok. Zaman zaman yanıltıcı bilgiler verilebiliyor; ancak silah seslerini biz de duyduk. Buraya çok kontrollü bir alım yapılıyor. Demin bir aile geldi, kontroller yapılarak izin gösterildi.

        Yarın Cuma namazı var. Bu Cuma namazının kılınması için acaba kapılar açılacak mı? Herkesin merak ettiği soru bu. Hepimiz dikkatle buna bakacağız.

        YARIN CUMA NAMAZI KILINACAK MI?

        21-15 - Burada İsrailli olanlar çok fazla Müslümanların olduğu mahallelere girmek istemezler. Mahallelerin kendine göre bir sistemi var. Son dönemde Filistinliler de Doğu Kudüs'ten çıkmak istemiyor. İsrail devleti buradaki Araplara şüphe ile bakıyor. Meclis'te Arap milletvekilleri de var. Hepimizin dikkatle beklediği gün yarın. Mescid-i Aksa bir cuma namazı olacak. Bu namaz kıldırılacak mı? Müslüman ahali Cuma namazına katılabilecek mi? Bunların hepsini yarın görebileceğiz. Mesleki tecrübemden yola çıkarak söyleyeyim; mutlaka büyük olaylar olacaktır.

        "ÇÖZÜM HER GEÇEN GÜN DAHA DA ZORLAŞIYOR"

        21-20 - Askeri tahkimat ve hareketlilik bütün hızıyla devam ediyor. Yarın itibariyle bu tahkimatı daha fazla göreceğiz. Şu an İsrail askerleri üç noktada tam anlamıyla karargahını kurmuş durumda. 7 farklı noktadan operasyonun yapılması bekleniyor. 300 bin İsrailli askere çağırıldı. Yarın itibariyle ilk parti gelecek. Gelen askerler 5 gün silah eğitimi alacaklar. Silah eğitimi ve sağlık raporunun ardından cepheye gönderilecekler. Halen füzeler Gazze'den fırlatılıyor. Demir kubbe sistemi yer yer fire verdiği de oluyor. Bugün Gazze tarafından bir füze Aşkelon'a düştü. Sistem her 10 füzeden 9'unu yakalayabiliyor. Kara operasyonu çok kolay değil. İsrail Savunma Bakanı ve Netanyahu 48 saat içinde operasyona başlayabileceklerini söylemişlerdi. Daha sonra operasyonu değerlendirdiklerini söylediler. Gazze'de 2 milyon 300 bin insan yaşıyor. Bu iş 300 bin kişiyle yapılacak durumda değil. İsrail olağanüstü baskı kuracak. Başta Türkiye olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri, İslam işbirliği ülkeleri esirlerin takası için sürece dahil olabilirler. Mahmud Abbas yarın önemli açıklamalar yapabilir. Çözüm her geçen saat daha da zorlaşıyor.

        HENÜZ BİLANÇO NET DEĞİL

        21-30 - 7 Ekim'de Hamas bir anda Gazze'den çıkmıştı. Aşkot, Aşkelon, Siderat gibi üç tane büyük yerleşim merkezi. Bunlara bağlı yaklaşık 72 kasaba/köy tarzında yerleşim birimleri var. Kasabaların girişinde büyük bariyerler var. İsrail bu kasabaları sarı demir kapılarla kapatıyor. Hamas, Gazze'den çıkarken sadece vurkaç yapmadı. Bahsettiğimiz bu bölgelerde her sokağa, caddeye girdi. Daha sonra İsrail ordusu ile çatışmalar yaşanı ve buralardan geri çekildi. Hamas, Batı Şeria ile buluşuncaya kadar bu saldırı devam edecek şeklinde açıklamada bulundu. Bu tarım köylerinden çekilme durumda kaldılar. Bazı köylerde arama tarama faaliyetleri devam ediyor. Yol kenarlarında camları kırılmış araçları görebiliyorsunuz. Tek tek evler aranıyor. Tam bilanço ancak 3-5 günde netleşebilir. Kaçırılanlar konusunda da henüz tablo net değil. Bilanço alandaki hakimiyet sağlandıkça ortaya çıkıyor. Bugün kameraman arkadaşım Hakan Öztürk'le hareket ederken çalıların arasında askerler gördüm. İsrail önce kendi topraklarında, kontrol alanında güvenliği tam anlamıyla sağladıktan sonra belki kara operasyonuna yönelenecek. Kaçıralan konusu büyük bir muamma. Ailelerden çok fazla ihbar geliyor. Bu konuda istihbarat eşgüdümlü çalışma var. İsrail'deki vatandaşların yüzde 40'ı aynı zamanda ikinci bir ülkenin vatandaşı. Bunların tespitleri yapılacak.

        Haberin fotoğrafı AA tarafından servis edilmiştir

         İsrail kara operasyonuna hazırlanıyor
        İsrail kara operasyonuna hazırlanıyor Haberi Görüntüle
         "İran Hamas'ın İsrail'e saldırısına şaşırdı"
        "İran Hamas'ın İsrail'e saldırısına şaşırdı" Haberi Görüntüle
         Gazze'ye bombardıman gece boyu sürdü
        Gazze'ye bombardıman gece boyu sürdü Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ