Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya SON DAKİKA | Habertürk ekibi sıcak bölgede: Yüzlerce tank Gazze sınırında

        Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının üzerinden tam 1 hafta geçti.

        İsrail bölgedeki Filistinlilere bölgeden çekilmelerini söylerken sınırdaki hareketlilik sürüyor. Bölgedeki hareketlilik İsrail'in kara harekatının an meselesi olduğu iddialarını güçlendiriyor.

        Habertürk Güvenlik Politikaları Koordinatörü Çetiner Çetin ve kameraman Hakan Öztürk bölgeden son gelişmeleri aktardı.

        İşte anbean yaşananlar...

        REKLAM

        16.00 - Karşı tepe İsrail ile Gazze'yi birbirinden ayıran sınır. 1 kilometrelik sınır var ve burada İsrail askerleri yoğun bir şekilde hazırlık yapıyorlar.

        Gazze'ye yoğun saldırılar sürüyor. Bu duvarlar da Hamas'ın ilk sızdığı noktaydı. Bu tepede 7 Ekim'de Hamas üyelerinin girdiği ilk alandı. Burada artık yoğun önlemler var, askerler hazırlık yapıyorlar. Zira buradan az önce de bir sızma girişimi olduğu belirtildi. Burası psikolojik açıdan da önemli bir nokta. Çünkü burası İsrail'in imajının prestijinin de yara aldığı bir nokta. Bu sınırda normal sivillerin geçişine yasak durumda, geçen araçlar da askeri araçlar ve çok hızlı geçiyorlar bu noktada.

        Buradaki sivillerin tamamı farklı noktalara gönderilmiş durumdalar.

        Canlı yayında anonsun ardından Habertürk ekibinin bulunduğu noktada herkes siper aldı. Sınıra 1 km yakınlıkta bir mesafe olduğu için bölgeye hava topları ile saldırı gerçekleşti.

        12.02 - Gazze sınırında yüzlerce tank namluları Gazze'ye dönük şekilde duruyor. Tankların çoğuna İsrail bayrakları dikilmiş durumda.

        İsrail ordusu burada birlikler halinde ilerliyorlar. İstihbarat araçları da yüksek gerilimin olduğu bölgeye doğru ilerliyorlar. Burada da 60-70 tank hazır durumda görünüyor. Bu ölçekte büyüklükte bazı noktalar da var. Orada da 80 civarında tank bulunuyor.

        Askere 300 bin kişi geri çağrılmıştı, bunlar 5 günlük bir eğitimden geçiyor. O eğitimleri tamamlayan 40 bin kişilik bir grup askere alınacak şimdi. Diğerlerinin de eğitimin ardından kabul edilmesi bekleniyor.

        YÜZLERCE TANK YÖNÜNÜ GAZZE'YE ÇEVİRDİ

        20-30 - Biz sabah saatleri itibariyle önce Aşkelon bölgesindeki askeri noktalardan yayınlar yaptık. Tam da Gazze'ye yakın duvarlardan yayın yaptık. Gözümüzün önünde İsrail'den atılan obüs topları vardı, heronlardan atılan bombalar vardı. Oradan canlı yayın yapmak istedik. Tam canlı yayın yaparken sirenler çaldı. Bugün bulunduğumuz mesafe çok yakın mesafeydi. 1 kilometreden daha az mesafede demir kubbe sisteminin devreye girmesi sözkonusu değil. Karşıdan atılan havan topu ve normal roket. Böyle olunca İsrail radar sistemi askerlere ve güvenlik birimlerine alarm geçmeye başladı. Alarmın gelmesiyle beraber 20 saniyelik zamanınız kalıyor. Ya bir duvarın kenarına ya da bir arabanın altına çekilebilirseniz yüzde 80 kurtarırsınız. Tam olduğunuz yere düşerse problemli durum. Anonsun gelmesiyle beraber hızlı bir şekilde yayını kestim. Kameraman arkadaşımda zırhlı yelek ve kask vardı. Hemen 'yere yat' diye seslendim. Bir şarapnel parçası kaskına geldi. Oradan parçanın arkadaşımız kaskına değdiği için çok şükür sağ salim çıktı ama, o tesirle yere düştü. Kameranın üst kısmındaki ekran, mikrofon sistemi, çekim yapan sistem tamamen kullanılamaz hale geldi. Bizim burada bir ekibimiz daha var. Teknik anlamda Habertürk'ün bize sağladığı imkanlar var. Buradan yönetim kurulu başkanımız sayın Kenan Tekdağ ve genel yayın yönetmenimiz Mehmet Yeşildağ'a buradan teşekkür ediyorum. Buraya hep yedekli gelmemizi önermişlerdi. Biz de hem 3 G sistemlerimiz, kameralarımız yedekli gelmiştik. Bu bizim için avantaj. Şu anda çok şükür sağ sağlim yayın yapacak hale geldik.

        İSRAİL KULİSLERİNDE 'OPERASYON SALI GECESİ BAŞLAYABİLİR' İDDİASI

        20-50 - Buradan gördüğümüz, anladığımız artık İsrail'in Gazze'nin kuzeyini kontrol altına alacağı yönünde. Birkaç gündür Netanyahu açıklamalarında kara operasyonuna, savaşa vurgu vardı. Satır arasında 'Gazze'yi yeniden inşa edeceğiz' dedi. Gazze'de büyük bir yıkımın olacağına işaret ediyor bu sözler. 8. askeri üs kuruldu. Deniz ve havadan operasyonların devam edeceği ifade ediliyor. Gazze sonuç itibariyle dünyanın açık hava hapishanesi. Gelinen noktada siviller nereye gidecek? Filistinliler bunu daha önce yaşadılar. Savaş çıkınca Ürdün'e gittiler. Ürdün'de 2 milyondan fazla Filistinli kaldı. Benzer durumun Gazze'de olup olmayacağının garantisi yok. Bir daha sivillerin gelip gelmeyeceği konusu büyük bir soru işareti. Bu durumda insanlar burayı terk edecek olursa ikinci Ürdün krizine benzer kriz yaşanır mı? Gazze meskun mahal. Hamas oradaki sisteme, yeraltı tünellerine hakim. İsrail ordusunun oraya girmesi durumunda Lübnan hattı karışabilir, Hizbullah devreye girebilir. 5 gün eğitim almış askerlerin Gazze'de ya da İsrail-Lübnan sınırında savaşması çok sağlıklı durum. İsrail deniz ve havadan operasyonlarını artırabilir. İsrail kulislerinde Salı gecesi operasyonların başlayabileceği söyleniyor.

         İsrail'den güvenli geçişe 6 saatlik izin
        İsrail'den güvenli geçişe 6 saatlik izin Haberi Görüntüle
         İsrail, Gazze'de konvoyu vurdu! En az 70 ölü, 200 yaralı!
        İsrail, Gazze'de konvoyu vurdu! En az 70 ölü, 200 yaralı! Haberi Görüntüle
         Bakan Fidan Sisi ile görüştü
        Bakan Fidan Sisi ile görüştü Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: İrem Kuşoğlu
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ