Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İSRAİL HAMAS SAVAŞI SON DAKİKA: İsrail'de kara harekatı hazırlıkları: Güvenli geçişe 6 saatlik izin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        7 Ekim Cumartesi günü başlayan saldırılarda Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

        Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

        Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının üzerinden tam 1 hafta geçti.

        İsrail bölgedeki Filistinlilere bölgeden çekilmelerini söylerken sınırdaki hareketlilik sürüyor. Bölgedeki hareketlilik İsrail'in kara harekatının an meselesi olduğu iddialarını güçlendiriyor.

        İşte İsrail - Hamas çatışmasının 8. gününde yaşananlar..

        HAMAS: ESİRLERDEN 9'U İSRAİL'İN SALDIRILARINDA ÖLDÜ

        Gazze'de Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in son 24 saat içerisindeki saldırılarında, tutukları esirlerden 9'unun öldüğünü duyurdu.

        Kassam Tugaylarından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in düzenlediği saldırılarda, esirlerin bulunduğu bir noktanın da hedef alındığı aktarıldı.

        Açıklamada, hayatını kaybeden 9 esirden 4'ünün yabancı olduğu bilgisi verildi.

        Saldırının çeşidine ya da gerçekleştiği mekana ilişkin detay verilmedi.

        Böylelikle, İsrail-Filistin çatışmasının başladığı 7 Ekim'den bu yana, Hamas'ın elinde olup da ölen esirlerin sayısı 27'ye yükseldi.

        LÜBNAN'DAN İSRAİL'İN ASKERİ NOKTALARINA SALDIRI

        Lübnan'ın güneyinden İsrail'in sınırdaki bazı askeri noktalarının hedef alınması üzerine, İsrail topçu atışlarıyla karşılık verdi.

        Bölgedeki AA muhabirinin aktardıklarına göre, Lübnan'ın Kefr Şuba beldesinden İsrail'in sınır üzerindeki bazı gözetleme noktalarına doğru antik füzesi ile saldırı düzenlendi.

        İsrail ordusunun açıklamasında ise Lübnan'dan Kerf Şuba bölgesine çok sayıda "atış yapıldığı" belirtildi.

        Saldırıların roketle mi yoksa havanla mı düzenlendiğine ilişkin bilgi verilmeyen açıklamada, "İsrail ordusu askerleri, şu anda atışların yapıldığı yeri vuruyor." ifadesine yer verildi.

        GAZZE'DEKİ SAHRA HASTANESİ SALDIRILAR SONUCU HİZMET DIŞI KALDI

        Gazze Şeridi'ndeki Ürdün sahra hastanesinin, İsrail'in saldırıları ve buraya giden yolların kesilmesi nedeniyle hizmet dışı kaldığı belirtildi.

        Ürdün resmi televizyonu el-Memleke'de konuyla ilgili bir habere yer verildi.

        İsrail saldırıları sonucunda hasar gördüğü aktarılan hastanenin, İsrail'in çevresindeki bölgeleri bombalaması ve buraya giden yolların kesilmesi nedeniyle tamamen hizmet dışı kaldığı kaydedildi.

        Ürdün ordusuna bağlı olarak 2009 yılında kurulan Ürdün sahra hastanesi, günde bin ila 1200 kişiye ücretsiz hizmet veriyordu.

        REUTERS: KAMERAMANIMIZ İSRAİL SALDIRISINDA HAYATINI KAYBETTİ

        Reuters haber ajansı, Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde görev yapan kameramanı İssam Abdullah'ın İsrail tarafından gelen roket saldırısı sonucu öldüğünü doğruladı.

        Reuters açıklamada, Reuters televizyonu kameramanının İsrail tarafından fırlatılan roket nedeniyle hayatını kaybettiği ifade edildi.

        Saldırıda 2 gazetecisi yaralanan Katar merkezli Al Jazeera medya ağı da Lübnan'ın güneyinde gazetecilere yönelik saldırıdan İsrail'i sorumlu tutmuştu. Reuters ise ilk açıklamasında doğrudan İsrail'den bahsetmemişti.

        İSRAİL ORDUSU: 10-16 ARASI GÜVENLİ GEÇİŞE İZİN VERİLECEK

        Beklenen kara hareketı öncesinde İsrail ordusunun yaklaşık 1 milyon insanı güneydeki topraklara gitmesini söylemesi üzerine Filistinliler kuzey Gazze'den kaçmak için harekete geçmişti. BM ise Gazze nüfusunun neredeyse yarısının tahliye edilmesinin felaket olacağını söylemişti.

        Tüm bunlara rağmen göç sürerken, İsrail ordusundan açıklama geldi.

        İsrail ordusu sözcüsü "IDF, Gazzelilerin güneydeki iki ana yol üzerinde 10.00 ile 16.00 arasında güvenli geçişine izin verecek" açıklamasında bulundu.

        İSRAİL ÇAĞRISINI YİNELEDİ

        İsrail ordusu, uluslararası uyarılara rağmen abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayanlara evlerini boşatmaları ve bölgenin güneyine gitmeleri yönündeki uyarısını yineledi.

        İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundaki paylaşımında, "Gazze Şeridi sakinlerine önemli bir açıklama: Gazze kent merkezini terk ederek güneye yönelmeniz için çağrıda bulunuyoruz." ifadelerine yer verdi.

        Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerden bölgenin güneyine geçmelerini isteyen ve tahliye için kullanacakları yolu gösteren bir harita paylaşan Adraee, "İsrail ordusunun yerel saatle 10.00-16.00 arasında haritada işaretlenen rotaya dokunmaktan kaçınacağını belirtmek isterim." ifadelerini kullandı.

        İsrail ordusu dün de benzer bir açıklamayla Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerden bölgenin güneyine geçmelerini istemişti.

        Birçok ülkeyle yerel ve uluslararası insan hakları örgütü, tahliye talebinin sonuçları konusunda uyarıda bulunarak İsrail'i geri adım atmaya çağırmıştı.

        Filistin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Riyad Mansour, İsrail'in Gazze'deki sivillerden 1,1 milyonunun yerlerinden ayrılarak bölgenin güneyine geçmeleri talebini "etnik temizlik ve insanlığa karşı suç" olarak tanımlamıştı.

        EVLERİNDEN AYRILAN FİLİSTİNLİLER HEDEF OLMUŞTU

        İsrail ordusunun dünkü açıklamasının ardından evlerini terk eden Filistinliler de saldırıya uğramıştı.

        Gazze İçişleri Bakanlığı dün akşam, yerinden edilmiş Filistinlilerin oluşturduğu konvoya düzenlenen saldırıda en az 70 kişinin öldüğünü, 200'den fazla kişinin yaralandığını bildirmişti.

        CAN KAYBI ARTIYOR

        Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin hayatını kaybettiği, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

        Filistin Sağlık Bakanlığı ise İsrail'in saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 724'ü çocuk olmak üzere 2 bin 215'e yükseldiğini açıkladı.

        REKLAM

        SU VE ELEKTRİĞİN ARDINDAN İNTERNET KESİLECEK

        İsrail İletişim Bakanlığı bugünden itibaren Gazze Şeridi'ndeki tüm internet hizmetlerini durduracağını duyurdu.

        İSRAİL GECE BOYUNCA GAZZE'Yİ VURDU

        Bölgedeki AA muhabirinin verdiği bilgiye göre, İsrail uçakları, gece saatlerinde Cebaliya Mülteci Kampı ile Meşru Beyt Lahiya'yı yoğun bombardımana tuttu.

        Saldırılarda onlarca Filistinlinin öldüğü ve yaralandığı ifade edildi ancak net rakama ilişkin bilgi verilmedi.

        İSRAİL HİZBULLAH HEDEFLERİNİ VURDU

        İsrail, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait bir hedefin vurulduğunu duyurdu.

        Yedioth Ahronoth Gazetesi'nin, İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari'den naklettiği habere göre, İsrail ordusu, bir insansız hava aracının ülkeye sızmaya çalışmasına karşılık Hizbullah'a ait bir hedefi vurdu.

        Ordu ayrıca, İsrail'e ait bir insansız hava aracına yönelik saldırıyı da etkisiz hale getirdi.

        Hizbullah'tan henüz konuya ilişkin açıklama yapılmadı.

        İSRAİL'İN LÜBNAN SALDIRISINDA REUTERS ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETTİ

        Lübnan-İsrail sınırındaki Alma Şaab beldesinde Reuters çalışanlarının canlı yayın yaptığı esnasında İsrail'in tarafından saldırı gerçekleşti. Yapılan saldırıda 1 gazeteci hayatını kaybetti, 3 gazeteci de yaralandı. Saldırıda ölen gazetecinin Reuters haber ajansından kameraman İssam Abdullah olduğu belirtildi.

        Saldırı sonrası Reuters haber ajansı yazılı açıklamada bulundu. Reuters, "Kameramanımız İssam Abdullah'ın öldürüldüğünü derin üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz." ifadesi kullanıldı.

        Reuters tarafından yapılan açıklamada, "Acilen daha fazla bilgi edinmeye çalışıyor, bölgedeki yetkililerle çalışıyor ve İssam'ın ailesine ve meslektaşlarına destek oluyoruz. Bu korkunç zamanda düşüncelerimiz ailesiyle. Reuters muhabirleri Thaer Al-Sudani ve Maher Nazeh de yaralanmış olup tıbbi bakım görmekteler. Bu korkunç zamanda düşüncelerimiz aileleriyle birlikte." ifadelerine yer verildi.

        2 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

        İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Şebaa beldesine yönelik düzenlediği saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti.

        Bölgedeki AA muhabirinin verdiği bilgilere göre, İsrail'in topçu atışlarının bazıları Nebatiye vilayetine bağlı sınır üzerindeki Şebaa beldesindeki kimi evlere isabet etti.

        Şebaa'daki bir evin isabet aldığı saldırıda, 1 çiftin yaşamını yitirdiği ve Mercayun ilçesindeki hastaneye kaldırıldığı belirtilmişti.

        İsrail ordusundan daha önce yaptığı açıklamada, Lübnan'dan yaklaşık 30 hava topunun atıldığı belirtilmiş ve bunun üzerine de karşılık verildiği ve saldırının devam ettiği kaydedilmişti.

        Lübnan topraklarından İsrail'e yönelik saldırının ardından Hizbullah Hareketi'nden bir yazılı açıklama yayınlanmıştı.

        Ülkenin güneyde, işgal altındaki Kefr Şuba çiftliklerindeki İsrail'e ait 4 askeri noktanın havan topu ve roketlerle hedef alındığı aktarılmıştı.

        İSRAİL ORDUSU: SONA YAKLAŞILDI

        FOTO: AA
        FOTO: AA

        İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik hava, deniz ve karadan "koordineli" saldırı hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu duyurdu.

        Ordudan yapılan yazılı açıklamada, lojistik müdürlüğünün birliklere kara harekatı için ihtiyaç duyacakları tüm teçhizatı sağlamak için çalıştığı, yüz binlerce yedek askerin taslağının tamamlanmasında sona gelindiği belirtildi.

        Son günlerde muharebe için gerekli araçların toplanma alanlarına nakledildiği kaydedilen açıklamada, Gazze'deki Filistinli gruplara karşı havadan, denizden ve karadan "koordineli" saldırılar dahil olmak üzere "geniş kapsamlı" operasyon için hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğu ifade edildi.

        İsrail ordusu son günlerde Gazze sınırına yakın bölgelerde çok sayıda tank, obüs ve zırhlı araçlarla yığınak yapıyor.

        Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

        Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

        Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

        İSRAİL ORDUSU SÖZCÜSÜ: OPERASYON UZUN SÜRECEK

        İsrail Ordu Sözcüsü: "Kuzeydeki kuvvetler hazır durumda, operasyon uzun sürecek" ifadelerini kullandı

        EL KASSAM TUGAYLARI TANKSAVAR FÜZELERİ TANITTI

        Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'e karşı başlatılan "Aksa Tufanı" saldırılarında kullanılan yerli yapım tanksavar füzeleri paylaştı.

        Kassam Tugayları, Telegram hesabından 105 mm yerli yapım tanksavar füzelerine ilişkin görüntü yayınladı.

        Görüntülerde isminin "El-Yasin" olduğu ve"Aksa Tufanı" saldırılarında hizmete girdiği belirtilen füzelerle İsrail ordusunun bir tankının vurulduğu görüldü.

        Bir başka videoda ise İsrail ordusuna ait tankların vurulduğu bir operasyona ait görüntüler, "Gazze'ye girdiğinizde sizi bunlar bekliyor olacak." yazısıyla paylaşıldı.

        İsrail ordusu bugün abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik hava, deniz ve karadan "koordineli" saldırı hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu duyurmuştu.

        SİSİ, FRANSIZ VE BREZİLYALI MEVKİDAŞLARIYLA GÖRÜŞTÜ

        Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile bölgedeki son gelişmelerin yanı sıra Gazze Şeridi’ndeki insani ve güvenlik durumunun etkilerini değerlendirdi.

        Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Sisi, Macron ve Lula da Silva ile ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

        İsrail’in saldırısı altında olan Gazze’ye yönelik gelişmelerin ele alındığı görüşmede Sisi ve Macron'un “özellikle bölgedeki siviller üzerindeki insani etkilerin giderek ağırlaşmasıyla mevcut durumun ciddiyeti konusunda” mutabık kaldığı kaydedildi.

        Görüşmede ayrıca, Gazze’deki sivillere insani yardımların ulaştırılmasının kolaylaştırılması, bölgedeki gerilimin düşürülmesi ve çatışmaların bölgeye yayılmasını önlemeye yönelik atılan diplomatik adımların masaya yatırıldığı belirtildi.

        Cumhurbaşkanı Sisi’nin Brezilyalı mevkidaşı Lula da Silva ile yaptığı görüşmede ise tarafların “Gazze’deki gerilimin durdurulmasına yönelik uluslararası ve bölgesel çabalar çerçevesinde mevcut koordinasyonun artırılması konusunda” fikir birliğine vardığı aktarıldı.

         İsrail, Gazze'de konvoyu vurdu! En az 70 ölü, 200 yaralı!
        İsrail, Gazze'de konvoyu vurdu! En az 70 ölü, 200 yaralı! Haberi Görüntüle
         Hamas'ın liderlerinden Halid Meşal Habertürk'te
        Hamas'ın liderlerinden Halid Meşal Habertürk'te Haberi Görüntüle
         Bakan Fidan Sisi ile görüştü
        Bakan Fidan Sisi ile görüştü Haberi Görüntüle
         Habertürk ekibi sıcak bölgede
        Habertürk ekibi sıcak bölgede Haberi Görüntüle
         İsrail, Lübnan'ın güneyini vurdu
        İsrail, Lübnan'ın güneyini vurdu Haberi Görüntüle

        * Haberin görselleri Associated Press'ten servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: İrem Kuşoğlu
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ