Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Abdurrahman Yıldırım 'Arazi yönetim toplaştırması Türkiye'yi tarım hub'ı yapar'

        Yarım asrı aşkın iş tecrübesiyle tarımda üretim ve ihracat faaliyetinde bulunun Tiryaki Holding’in başkanı Ahmet Tiryakioğlu “Kooperatif değil şirket, arazi toplulaştırmasına değil yönetim toplulaştırmasına gidilmeli. Tarımın çıkış yolu bu” dedi.

        ➔Tarımsal faaliyetlerin bu iki koldan ilerlemesi durumunda Türkiye’nin dünyanın tahıl üretim ve ticaret merkezi, hub’ı olabileceğini belirten Ahmet Tiryakioğlu şunları söyledi:

        Pandemi bize yerinde üretimin önemini çok iyi gösterdi. Tedarik aksayabiliyor. Kaldı ki bir malı yerinden oynatmanın maliyeti yüzde 50’yi aşıyor.

        ➔Bunun yanında tarım demek ölçek ve verim demek. Bunun için de büyük ölçekli araziler gerekli. Türkiye’deki araziler ise genellikle çok küçük ve çok parçalı. Bu açıdan toplulaştırmaya gidilmesi zorunlu.

        Ancak toplulaştırma uygulaması da ağır gidiyor. Onun yerine arazilerin yönetiminin toplulaştırması yoluna gidilmeli.

        Bu arazileri verimli ve karlı şekilde işleyip çalıştıracak da kooperatifler değil büyük şirketlerdir. Tarımsal faaliyetleri bu iki koldan yürütürsek Türkiye dünyanın tahıl üretim ve ticaret hub’ı olabilir.”

        24 FABRIKALIK GIDA DEVİ

        ➔İş insanı Ahmet Tiryakioğlu’nun daveti üzerine Vahap Munyar ve Sefer Levent’le Tiryaki Holding’in İstanbul’daki merkezine gittiğimizde karşımıza uluslararası alanda faaliyet gösteren, yurt içi ve yurt dışında geniş topraklarda tarımsal üretim yapan, gıda sanayicisi ve ihracatçısı bir dev çıktı.

        Tiryakioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu hem grup faaliyetlerini hem de Türkiye Gıda İhracatçıları’nın başkanı olarak gıda ihracatını anlattı. Ahmet Tiryakioğlu grup şirketleri ile ilgili şu bilgileri verdi:

        ➔ “Türkiye’de çiftçilerle sözleşmeli tarım yapıyoruz. Dünyada da 6 ülkede sözleşmeli tarım üretimi gerçekleştiriyoruz. Toplam üretim hacmi 5-6 milyon tonu buluyor. TMO’dan sonra en büyük işlem hacmine ulaşan şirketiz.

        ➔Kanada’da 40 milyon dolara aldığımız şirket milyar dolarlık ciro yapar hale geldi. Dünyada 11, ülkemizde 7 lokasyonda fabrika ve işyerlerimiz faaliyette. Yem, yağlı tohumlar, tahıl, bakliyat, un, fıstık derken 24 fabrikada faaliyet gösteriyoruz.

        ➔Nestle’nin tek fıstık tedarikçisi biziz ve Gaziantep OSB’de üretim yapıyoruz. Gaziantep'teki tesislerimizde Antep fıstığını üretip, tüm dünyaya satıyoruz. En büyük üreticilerinden birisi olarak Türk fıstığını dünyaya tanıtma misyonunu da üstlenmeye çalışıyoruz. Gaziantep'te serbest bölgede ayrıca Ortadoğu pazarı için Amerikan fıstığını da işliyoruz.

        ➔İhracat yaptığımız ülke sayısı 82’ye çıktı. Irak Basra’da 100 milyon doları aşkın yatırımla Ortadoğu’nun en büyüğü olan soya kırma fabrikasını kurduk, fabrikanın günlük kapasitesi 3 bin ton. Ciromuz 2 milyar doları geçti.

        ➔Dünya Bankası da sonradan geldi ve şirkete ortak oldu. Şirkete 112.5 milyon dolarlık yatırım ve işletme sermayesi koydu.”

        HALKA AÇILMAYI PLANLIYORUZ

        ➔ “Türkiye’nin en kurumsal aile şirketlerinden biriyiz. Türkiye’de şirketlerin zenginliği insan kaynağındadır, para pulda değil. Biz risk alan yöneticilerle çalışıyoruz. Çalışanları da şirkete ortak etme modelini uyguluyoruz.

        ➔Her çalışan kendini aynı zamanda hissedar gibi hissediyor. Daha önce kardan pay veriyorduk. Bu sistemi 8 yıl uyguladık. Şimdi sermayeden pay verme aşamasına geçtik. Yöneticilerimiz ise bu ortaklığı ancak 4 yılda hakkediyor. Bu süre kadar şirkette kalıp çalışmaları halinde ortaklık veriyoruz.

        ➔Şimdi bu yönetim sistemi ile yönetilen ana şirketimizi halka açılmayla tamamlamak istiyoruz. Tiryaki Anadolu’yu halka arza hazırlıyoruz. Şirketin cirosu 500 milyon dolar ve EBİTTA’sı 200.”

        İŞE BULGURDAN BAŞLANACAK

        ➔Ahmet Tiryakioğlu, Tiryaki Grubu’nun sözcülüğünü kardeşi CEO Süleyman Tiryakioğlu’nun yaptığını belirterek sohbeti Türkiye’nin gıda ihracatına ve bu konuda yeniden yapılanmalara getirdi.

        ➔Tiryakioğlu’nun verdiği bilgiye göre GAİB, İİB, AKİB, OAİB, EİB ve KİB çatısı altında faaliyet gösteren ve 13 bine yakın üyeyi temsil eden 6 İhracatçı Birliği TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu altında bir araya geldi. Birliğin başkanlığını da Ahmet Tiryakioğlu yapıyor.

        ➔Sektör Kurulu Türkiye Gıda İhracatçıları (TGİ) markasıyla tanıtım çalışmaları yürütüyor ve TGİ, yurt dışında ortaklaşa yürüttüğü faaliyetlerde Turkish Food Exporters markasını kullanıyor.

        TGİ’nin uluslararası alanda yapacağı ilk çalışmalardan biri bulgur, şeker ve şeker mamulleri tanıtımı üzerine olacak. TGİ bulgurdan başlayarak Türkiye'nin gıda alanında üretimden gelen gücünü tüm dünyaya tanıtacak.

        TÜRKİYE GIDA TİCARETİNİN YILDIZI

        TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Ahmet Tiryakioğlu Türkiye’nin dünya gıda ihracatındaki yerini şöyle özetledi:

        ➔ “Türkiye dünya gıda ticaretinde yıldızı parlayan bir ülke. 2023’te ihracatın artışında buğday, arpa, çavdar ve şeker pancarı gibi ürünlerde yüzde 8-22 arasında artan rekolte etkiliydi. Hububat ve bakliyatta 12.4 milyar dolara ulaştık. Bu da toplam tarımsal ihracatın üçte birinden daha fazla.

        ➔İhracatımız bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 36 arttı, 14.7 milyon tona çıktı. Son 20 yılı en iyi değerlendiren sektörler arasında yer alıyoruz. 2001 yılında 1.3 milyar dolar olan sektörün ihracat hedefini 2024 yılı için 15 milyar dolara yükselttik. Türkiye’nin toplam ihracatındaki payımız 2001 yılında yüzde 4.3 iken 2023’te yüzde 5.6’ya yükseldi.

        ➔WorldFood İstanbul Uluslararası Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarını dünyada kendi alanındaki en etkin fuarlardan biri yapacağız. Avrasya’nın en büyük sektör fuarı WorldFood İstanbul’un ziyaretçi, katılımcı, yabancı satın alma profesyoneli ve iş hacminde yeni rekorlara ulaşmasını hedefliyoruz. 3-6 Eylül 2024’te düzenlenecek WorldFood İstanbul’a 80 ülkeden 900’ü aşkın satın alma profesyonelinin katılmasını bekliyoruz.”