Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme 2014’ün diyet soruları, Diyet, Diyet Yapmak, Diyet Sorularu, Diyet Hakkında Merak Edilenler

        Güneş AKSÜS / HT MAGAZİN

        Bugün tam bir yeni yıl yazısı oldu. Bu yıl aklınıza ne takıldı haydi hatırlayalım. En çok hangi haberlere şaşırdınız? “Neyi yesek, neyi yemesek?” dediniz. Bu yıl bana en çok sorulan soruların, sizden gelen maillerin, bir kısmı biliyorum ki 2015’te de sorulmaya devam edecek. Olsun, ben yazayım, siz okuyun. Okuduğunuzu eşinize dostunuza anlatın, paylaşın. Sosyal medyada çokça paylaşıyorsunuz ve en çok paylaşılan sağlık yazarı oluyorum listelerde, bunun için de büyük bir teşekkür size. Daha da artarak devam edelim beraber. Sorularınızı da tek tek cevaplıyorum ve Türkiye’nin bir ucunda tanımadığım birilerine destek olmak bana iyi geliyor.

        EKMEK KAVGASI

        Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ekmek kavgasındaydık. Ekmek yiyin yemeyin derken herkesin kafası karışmaya devam etti. Tek bir gerçek ve tek ispatlanmış sonuç var: Ekmek yemenin sağlığımız üzerine olumlu etkileri. Biz diyetisyenler sürekli bunu hatırlatmaya çalışsak da son yılların popüler diyetleri olan Dukan ve Karatay gibi diyetler ekmek ve tahılları yasaklıyor. Gerçi “Ekmek yemeyin, lahmacun yiyin” diyen bazı uzmanlar da duyduk ama o konuya hiç girmeyelim. Bu önümüzdeki yıllarda da devam edecek ve yine ekmek yiyenler ama gerçek ekmek ve dozunda yiyenler kazanacak. Sağlık dengeli ve doğru beslenme ile kazanılır. Zayıflayacağım derken sağlıksız yöntemler denemeyin.

        YAŞAM KOÇLARI

        Sosyal medyada her gün yeni bir yaşam koçu çıkıyor. Yaşam koçu ile çalışma, günü planlama, hedefe odaklanma, günlük yaşantıda destek olma amacıyla özellikle yöneticilerin kullandığı bir yöntem. Ama eminim dünyanın hiçbir yerinde sadece zayıflama üzerine çalışan yaşam koçu yoktur. Burada meslek fark etmez yaşam koçu, mühendis, biyolog, anestezi uzmanı, diş hekimi bile zayıflama ve diyetler popüler olduğu için bu konuda bir şeyler yapmaya çalışıyor. Yaşam koçları veya 2-3 aylık sertifika programları size sadece ilgi duyduğunuz konuda ayrıntı verir, uzmanlık vermez. Sadece kendinizi tanımanız için ya da sağlıklı beslenme konusunda size fikir verir. Başkalarının beslenme listesine karışmaz.

        ALKALI DAMLALAR

        “Suyun içine biraz karbonat koyabilir miyim?” Tansiyon, böbrek taşı, mide probleminiz yoksa olabilir ama neden? Bunu kanıtlayan yeteri kadar çalışma yok. Ayrıca vücudumuzun alkali asit dengesi o kadar iyi ki, dışarıdan daha fazla alkali almakla bu denge kolay kolay değişmez. Ben alkali beslenmeye inanmıyorum. Ben sürdürülebilir, gerçekçi ve içinde her şeyin olduğu beslenme şekline inanıyorum ki, bu inanç meselesi değil, bilimsel gerçekler. Alkali diyet, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeyi öneriyor ve bu hepimizin söylediği bir şey.

        JUICE’LERDEN İÇELİM Mİ?

        Sebze, meyve sularına neden ‘juice’ dediğimizi anlamıyorum. Neden juice? Ben de her şeye hayır diyen biri gibi oldum ama doğru bildiğimi söylemek zorundayım. Sebze-meyve suyu içmeyin, kendisini yiyin. Günde 2-3 çeşit sebze yiyorsanız, öğünlerde karışık taze salatalar yiyebiliyorsanız, 2-3 meyve yiyorsanız ilave bu karışımlardan içmeye ihtiyacınız yok. Ayrıca bazı açıklamalarda şöyle şeyler duyuyorum: “Lif vücudu yorar, 3-5 gün lif almadan sadece sebze sularıyla beslenin, detoks yapın.” Hayır, bu doğru değil. Lifler vücudu yormak yerine aksine çalıştırır ve temizler. Lifler vücudun süpürgesidir. Onlar olmadan zaten detoks olmaz, çiğnemek bile metabolizmayı hızlandırır. Çiğnememek, bağırsakları temizlemek vücudu dinlendirmez, metabolizmayı yavaşlatır. Detoksu tavsiye ediyorum ama İstanbul’da trafiğin göbeğinde değil. Uygun ortamda, uygun şartlarda. Sağlık problemi yoksa veya doğanın içinde, bunun için güzel yerler var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ