Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp hastalıkları artıyor mu?

        Kalp ve damar hastalıkları görülme yaşı 20'lere düştü. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Habertürk TV yayınında tükettiğimiz gıdaların ve yaşam biçimimizin kalbimizi nasıl etkilediğini değerlendirdi.

        Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre; ölüm nedeni istatistiklerinde kalp ve dolaşım hastalıkları birinci sırada yer alıyor.

        KALP HASTALIKLARININ SEBEPLERİ

        İnsan hayatını tehdit eden kalp ve dolaşım hastalıklarının sebeplerini açıklayan Prof. Dr. Sönmez, kalp hastalıklarının küçük yaşlara inmesini ise; aşırı stres, obezite ve erken görülen diyabete bağladı.

        REKLAM

        "Spor yapmak her şey demek değildir. Ne kadar çok ağır spor yaparsam o kadar sağlıklı olurum zannediliyor. Halbuki bunun bir kuralı var. Bizim için nabız sayısı çok önemli bir değerdir. Spor salonunda sağlıklı bir insan spor yaparken nabzının sayısı çok önemli.

        Şöyle bir formülümüz var;

        220 - YAŞ = ÇIKAN RAKAM x 0,7 ile çarpılırsa maksimum; 0,6 ile çarpılırsa minimum nabız sayısıdır. Bu 126 oluyor, 40 yaşındaki sağlıklı bir insan kardiyo spor yaparken, nabzı 125 ile 130 civarında olmalı. Ama görüyoruz ki 140,150'lere çıkıyor. Kalp problemi olan kişinin ise nabzının 100'ün üzerine kesinlikle çıkmaması lazım.

        Spor salonlarında görülen bu felaketler çoğunlukla aşırı nabız yükselmesine bağlı ritim bozuklukları ve çözülemeyen aritmilere yol açıyor. Bu insanlar çoğunlukla bu yüzden kaybediliyor" dedi.

        KALP RAHATSIZLIĞI OLAN KİŞİ SPOR SALONUNA GİTMEMELİ Mİ?

        Prof. Dr. Sönmez, "Ben sağlıklıyım neden spor yapayım" deniyor, hastalanınca da "Ben hastayım spor yapamam" deniliyor. Halbuki bu doğru değil. Kardiyak problemi olanların da yapabileceği sporlar var. En iyi spor; yüzme ve hızlı yürüyüş. Ama bir spor salonunda spor yapmak istiyorlarsa kardiyak fizyoterapistlerin hazırlayacağı programla kademe kademe artırarak spor yapmaları mümkündür ve gereklidir de..." açıklamasında bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ