Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Milletvekilleri, başbakanlar, bakanlar, meclis başkanlarının emekli aylıkları konusunda yeni düzenlemeler yapılmıştı ama kamuoyundan gelen tepkiler sonrasında Cumhurbaşkanı yasayı veto etti. Veto edilen yasa TBMM tarafından yeniden ele alındı ve eskisinden daha güzel düzenlemelerle hepsinin emekli aylığı yükseltildi.

        Bu arada vekiller, bakanlar, başbakanlar, kendi emekli aylıklarını da, yine kendilerinin belirlediği cumhurbaşkanı aylığına göre belirleyecekler. Yani kendileri çalıp kendileri oynayacaklar...

        CUMHURBAŞKANI AYLIĞI VE EMEKLİ AYLIĞI

        Cumhurbaşkanının alacağı aylık her yıl Bütçe Kanunu ile TBMM tarafından belirleniyor ve 2012 Bütçe Kanunu gereğince bu yıl cumhurbaşkanı maaşı, 33.500.- liradır. Yeni (5510 sayılı) yasa gereğince cumhurbaşkanının emekli aylığı da normal maaşının yüzde 40'ı yani 13.400 lira olacak.

        MECLİS BAŞKANLARININ AYLIĞI VE EMEKLİ AYLIĞI HARİKA OLDU

        TBMM eski ve yeni başkanları normal milletvekili maaşı olarak 11.800 lira maaş alırlar. Yeni yasayla emekli aylıkları ise epey artırılmış ve Cumhurbaşkanı emekli maaşına endekslenmiştir. Unutmayalım Cumhurbaşkanı aylığını kendileri belirliyorlar, kendi belirledikleri aylığa göre de alacakları emekli aylığını belli ediyorlar. Yeni yasayla TBMM eski ve yeni başkanlarının emekli aylığı cumhurbaşkanı emekli aylığının (13.400) yüzde 80'i (11.500 lira) olacak. Halen vekilliği devam eden eski-yeni meclis başkanları 11.800 lira vekil aylığı, 11.500 lira emekli aylığı ile birlikte toplam 23.300 lira alacaklar.

        BAŞBAKANLARIN DA DURUMU GÜZELLEŞTİ

        Eski yeni fark etmez tüm başbakanların emekli aylığı da cumhurbaşkanı emekli aylığına endekslendi. Artık başbakanlar da cumhurbaşkanı emekli aylığının yüzde 80'ini (11.500 lira) alacaklar. Halen vekilliği devam eden başbakanlar da ayda 23.300 lira maaş alacaklar.

        VEKİLLERİN DURUMU DA HARİKA OLDU

        Önce eski vekil yeni vekil ayrımı kaldırıldı. Eski yeni fark etmez tüm emekli vekiller, cumhurbaşkanının emekli aylığının yüzde 45'i kadar (6030 lira) emekli aylığı alacaklar. Vekillikleri devam ediyorsa 11.800 lira vekil aylığı ve 6030 lira emekli aylığıyla birlikte her ay 17.830 lira alacaklar.

        MEMURKEN VEKİL SEÇİLENLER 2 YIL BEKLEMEYECEK

        1 Ekim 2008 gününden önce memuriyet yapmış olan sonrasında da vekil seçilecek olanlar artık vekil emekli aylığına yükselmek için 2 yıl beklemeyecekler. Halen TBMM'de 77 vekil artık 2 yılı tamamlamayı beklemeden hemen milletvekili emeklisi olup emekli vekil maaşı da alacak.

        MEMUR OLMADAN VEKİL SEÇİLENLER 2 YIL BEKLEYECEK

        Diğer Yazılar