Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yemek borusu ağız ile mideyi birleştiren, yaklaşık 25-28 cm uzunluğunda ve 2 cm. çapında, ağza alınan gıdaları peristaltizm denilen ilerleyici hareketler ile mideye ileten bir organdır. Yemek borusunda sindirim yoktur. Ancak bu organa ait bir takım semptomlar önemli hastalıkların belirtisi olabilir.

        Her yutma güçlüğü kanser belirtisi midir?

        Bu organa ait en büyük belirti yutma güçlüğüdür. Yutma güçlüğü yaşayan hastalarında hekime başvurmasının altında kanser korkusu yatar. Gerçekten de yutma güçlüğü yemek borusu kanserinin en önemli belirtisidir. Ancak öncelikle, yemek borusu kanseri dışında yutma güçlüğüne sebep olan hastalıkları da sıralamak gerekir. Üst solunum yolu enfeksiyonları dediğimiz, nezle, gripal enfeksiyon, sinüzit, bademcik enfeksiyonları da başlangıçta yutma güçlüğü ile seyreder. Yine tükürük bezi taşları, tükürük bezi iltihapları da yutma güçlüğüne neden olabilir.

        Reflü yutma güçlüğü yapar mı?

        Evet, mide asitinin yemek borusunun kasılma problemi nedeniyle yemek borusuna geri kaçması olarak biline reflü, yemek yeme sırasında takılma hissine neden olur ve basit yutma güçlüğünün ilk sıralarında yer alır. Bunun dışında yine yemek borusunda ilerleyici hareketlerin azaldığı, gevşeme kusuru buluna akalazya hastalığında da yutma güçlüğü en önemli belirtidir.

        Yutma güçlüğü hangi durumlarda kanser belirtisi olur?

        Burada yutma güçlüğünün süresi, hastanın yaşı, beraberinde başka hastalıkların oluşu, sigara kullanımı, iştahsızlık, kilo kaybı, kusma gibi belirtilerin beraberinde olması önemlidir. Ancak bazen yutma güçlüğü ilk belirti de olabilir.

        Yutma güçlüğüm var hangi doktora başvurmalıyım?

        Bunun için en uygun seçim gastroenteroloji ve genel cerrahi uzmanıdır. Gerektiğinde KBB uzmanından görüş alınabilir.

        Yutma güçlüğüm var, tanı nasıl konur?

        İlk seçilecek yöntem ağız muayenesi dışında, endoskopik yöntemdir. Mideye salınan gastroskopi ile yemek borusu tam olarak görüntülenir. Gerektiğinde ilaçlı yemek borusu filmi bize yol gösterir. Sonuç tümöral bir kitleyi gösteriyorsa tedavi cerrahidir. Bazı durumlarda yemek borusuna stent konabilir veya kemoradyoterapi uygulanabilir.

        Bu belirtiler varsa dikkat!

        Ağızda aşırı tükürük artışı, ağız kokusu, yutma sırasında takılma hissi, gıcık öksürüğü, boğazda yanma hissi ve en önemlisi yutma güçlüğü bizi muhakkak bir hekime yönlendirmelidir.

        Yrd.Doç.Dr.Mehmet Emin Güneş

        Genel Cerrahi, Meme ve Tiroid Cerrahisi Uzmanı

        web: mehmetemingunes.com

        Diğer Yazılar