Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sevgili okuyucularım, bu hafta yine gerek kendi ailemizde gerek çevremizde çokça duyduğumuz kasık fıtıklarından bahsetmek istedim.

        Öncelikle kasık fıtığı nedir?

        Kasık bölgesinde gelişen, karın duvarı yırtılmalarından veya kasık kanalından dışarıya doğru çıkan fıtıklardır. Görülme oranı oldukça yüksektir. Tüm fıtıkların %75 ini kasık fıtıkları oluşturur. Erkeklerde kadınlara oranla 20-25 kat daha fazla görülür.

        Kasık fıtığı hastalarında ne şikayetler oluşur?

        En önemli şikayet şişkinlik olsa da, bazıları hiç şikayete neden olmayabilirler. Ele gelen ve gözle görülen şişkinlik özellikle ayakta iken, ıkınırken, öksürürken daha belirgin olup çoğu yatmakla veya uzanmakla kaybolurlar. Beraberinde ağrı, gaz, şişkinlik ve yanma olabilir.

        Kasık fıtığı kaç çeşittir?

        Bizlerin direkt veya indirekt dediğimiz 2 çeşit olur. İndirekt olan kasık kanalının içine girmiş fıtıklardır. Erkeklerin çoğunda bu fıtıklar testistorbasına kadar inebilirler. Kasık kanalı fıtıklarının şikayetleri daha belirgindir.

        Hangisi tehlikelidir ve boğulmuş kasık fıtığı nedir?

        Bizim indirekt dediğimiz kanal fıtıkları, diğerine oranla daha tehlikelidir. Çünkü bu fıtık kesesinin içinde ince barsaklar olabilir ve bu barsaklar karın içine bir daha girmeyebilir. Bu sıkışma barsaklarda dolaşım bozukluğuna sebep olup, kısmi olarak barsağın o bölümünde gangrene yol açabilirler. Acil cerrahi müdahale gerektiren bu durum, geciktiği takdirde, hayati tehlikeye neden olur.

        Boğulmuş kasık fıtığını nasıl anlarım?

        Öncelikle mevcut olan şişlik daha önce uzanmakla kaybolurken, şişlik devamlı olup, ağrılıdır. Bu ağrı ani başlayabilir. Beraberinde bulantı, kusma, gaz çıkaramama ve büyük abdest yapamama olabilir. Şişlik gözle görülebilir ve dokunmakla ağrılı olabilir.

        Kasık fıtıkları neden oluşur?

        Karın içi basıncın artması en önemli nedendir. Karın içi basıncını ne arttırır? Şişmanlık, kabızlık, kronik öksürük (özellikle sigaraya bağlı), hamilelik. Ağır kaldırmayı gerektiren meslek grubu da bu konuda risk altındadır.

        Kasık fıtığı tedavisi nasıl olur?

        Tedavisi cerrahidir. Açık veya kapalı (Laparoskopik yöntemle) ameliyat yapılır. Ameliyatlarda büyük çoğunlukla yama dediğimiz bir sentetik mesh yerleştirilir.

        Ameliyat sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

        Özellikle body building gibi ağırlık kaldırma gerektiren sporlara en az 2 ay ara vermek gerekir.Yine ağır işte çalışanlarda 2 ay kadar ağır yük kaldırmaması tavsiye edilir. Sigara dokularda gevşemeye neden olduğundan içilmemesi istenir.

        Ameliyat benim cinsel performansımı etkiler mi?

        Hayır. Ameliyattan 1 hafta sonra cinsel ilişkiye girebilirsiniz.

        Tüm okuyucularıma güzel bir yaz geçirmelerini diler, sevgi, saygı ve hürmetlerimi arz ederim. Sağlıkla kalın.

        Diğer Yazılar