Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Şişmanlık nedir?

        Şişmanlık, vücut yağ oranının artması demektir.

        Riski nedir?

        Şişmanlık, yaşam süresini kısaltan, tedavisi ömür boyu sürmesi gereken bir hastalıktır. Bu anlamda riski yüksektir.

        Vücut yağ oranı ne olmalıdır?

        Normal vücut yağ oranı, vücut ağırlığının erkeklerde yüzde 15-18’i, kadınlarda ise yüzde 20-25’i olmalıdır. Yağ oranı erkeklerde yüzde 25’i, kadınlarda ise yüzde 35’i geçerse şişmanlıktan söz edilir.

        Kaç tür şişmanlık vardır?

        İki tür şişmanlık vardır: Elma tipi şişmanlık ve armut tipi şişmanlık. Elma tipi şişmanlık, kadınlarda daha sık görülür.

        Elma tipi şişmanlık nedir?

        Bel ve göbek çevresinde yağ birikmesiyle karakterize şişmanlıktır. En tehlikeli olan şişmanlık budur. Menapozdan sonra sık görülür.

        Metabolik sendrom, kalp-damar hastalığı ve inmeye yol açar. Bunların hepsi hayati önem taşır.

        Kalçada yağ birikmesi ile oluşan şişmanlıktır. Bel nispeten incedir ancak kalça genişlemiştir.

        Kilo fazlalığı şişmanlık mıdır?

        Hayır, değildir. Kilo fazlalığı, vücut kitle indeksinin 25 ile 30 arasında olması demektir. Burada artan yağ değil, kas ve kemik kitlesidir. Düzenli spor yapanlarda kilo fazlalığı sık görülür.

        Şişmanlık neden olur?

        Önde gelen nedenleri hareketsizlik ve kötü beslenmedir. Abur cubur atıştırmak ve yüksek kalorili besinler tüketmek kötü beslenmek demektir.

        Öte yandan hormonların, soyaçekimin ve ilaçların neden olduğu şişmanlıklar da vardır ancak bunlar daha ender görülür.

        Şişmanlık hangi hastalıklara yol açar?

        En başta yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve kalp-damar hastalıklarına yol açar. Her iki cinsiyette de hormon dengesini bozar. Kadınlarda östrojen, erkeklerde testosteron hormonları azalır. Bu durum kısırlığa ve cinsel problemlere neden olur.

        Horlama, nefes darlığı, hazımsızlık, eklemlerde erken yıpranma, gut krizi, safra kesesi taşı, yorgunluk, halsizlik, endişe, depresyon sık görülür.

        Bağışıklık sistemini zayıflatarak infeksiyon hastalıklarına karşı dayanıksızlığa neden olur.

        İdeal vücut ölçüleri nelerdir?

        İdeal bel-kalça oranı 0.72-0.8 arası olmalıdır. İdeal bel çevresi ise kadınlarda 84 cm, erkeklerde 94 cm’dir. İdeal Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 18-25 arasıdır.

        VKİ nedir?

        VKİ, vücut kitle indeksi demektir. Vücut ağırlığının, boyun metrekaresine bölünmesiyle elde edilen değerdir (VKİ= kilo/boy m2). 25-30 arası kilo fazlalığı, 30’dan fazlası şişmanlıktır. 40’dan fazlası ise tehlikeli şişmanlıktır.

        Şişmanlık nasıl tedavi edilir?

        Şişmanlığın tek tedavi yöntemi vardır; alınan enerjiyi azaltmak, harcanan enerjiyi ise çoğaltmak. Bunun için de diyet ve spor genelde yeterlidir.

        Zayıflamak için ilaç kullanmak doğru mu?

        Aslında hiç de doğru değildir. İlaç tedavisi ile zayıflamak asla ön planda düşünülmez. Öncelik, diyet ve egzersizdir. Ancak bunlar yetersiz kalırsa ilaç kullanılır. Çok tehlikeli obezlerde cerrahi yöntemler uygulanabilir.

        Hızlı kilo vermek sakıncalı mıdır?

        Evet, son derece sakıncalıdır. Şişmanlık tedavisi ölçülü ve sabırlı olmayı gerektirir. Hızlı kilo kaybı pek çok hastalığa davetiye çıkarır, tedaviye ara verildiğinde ise eskisinden daha fazla kilo almaya neden olur. Bu amaçla önerilen tüm diyetler sakıncalıdır.

        İdeal zayıflama nedir?

        İdeal zayıflama, vücut ağırlığının yüzde 10’unu 3 ile 6 ay arasında vermektir. Bundan ötesi risktir.

        Ne yapmalıyız?

        Hareketli olun. Televizyon ya da masa başında uzun süre oturmayın. Yürüme alışkanlığı edinin. Gideceğiniz yerden birkaç durak önce inin. Mümkünse asansör kullanmayın, merdiven çıkın. Size uygun bir sporu düzenli olarak yapın.

        Bol su için. Çay, ıhlamur ve bitki çayı tüketin. Kola ve gazoz yerine maden suyu tercih edin. Az ve sık aralıklarla beslenin. Geceleri yüksek kalorili besinler tüketmeyin.

        Şişmanlığa neden olan ilaçlar

        - Kortizon

        - Antidepresanlar

        - Antitiroidler

        - Doğum kontrol hapları

        - Lityum

        - Antihistaminikler

        Diğer Yazılar