Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ne yediğimiz iç güzelliğimizi, ne kadar yediğimiz de dış güzelliğimizi etkiler. Sadece zayıf olmak yeterli ve sağlıklı değildir. Yağ oranınız çok önemlidir. Bu nedenle yılda 1-2 kez vücut analizi yaptırın ve yağ oranınızı öğrenin.

        Size insanlardan örnekler vermeyi seviyorum. Daha gerçekçi geliyor bana. Hayatın içinden...

        Bugün size yine önemli bir hikâye anlatayım. Hani “Her şey dışarıdan görüldüğü gibi değil” ya da “Önemli olan iç güzellik” derler ya; bu bizim meslekte en sık konuşulan şey olsa gerek. Kaç kilo olduğun değil, sağlık durumun her şeyden önemli. Sağlıklı, fit, mutlu olmak değil mi amaç, hepsi bir arada!

        PORSİYONA DİKKAT!

        Geçenlerde 2 kadın geldi. Yaşları, boyları birbirine yakın ama kardeş değiller, arkadaşlar. Yani genetik yapıları birbirleriyle aynı değil. Biri biraz tombulca, balıketli. Bu durumdan sıkılmış, “Artık zayıf bir kadın olmak istiyorum” diyor.

        Yanındaki arkadaşıysa gayet zayıf görünüyor ve halinden de memnun. Ne yediklerini dinlediğimde kilo vermek isteyen kadının aslında çok sağlıklı beslendiğini görüyorum. Neredeyse abur cubur tüketmiyor, her gün çeşit çeşit sebze yiyor, ekmek veya bazen bulgur tüketiyor, hamur işi seviyor ama çok sık yemiyor, genelde evde yemek yiyor. Aralarda düzensiz de olsa meyve yemeye özen gösteriyor. Mutlaka süt ve yoğurt tüketiyor. Peki neden kilo alıyor? Porsiyonlar! Tabakları çok büyük, Bir tabakla doymuyor, mutlaka ikinci tabağı da alıyor.

        NE YEDİĞİNİZ ÖNEMLİ

        Biraz porsiyon kontrolüyle sağlıklı aralıkta, ideal bir kiloda olabiliriz. Bu kadın anlatırken, arkadaşı da kendi yedikleriyle ilgili küçük küçük lafa girdi. Kendinden memnun olan kadın bu kadar sağlıklı beslenmediğini, meyve yemediğini, süt içmeyi sevmediğini, su içmeyi bile unuttuğunu, spor yapmaktan nefret ettiğini anlattı. Bakımlı olmaya çalışsa da cildi pek de parlamıyor. Diğerine göre daha gergin ve mutsuz görünüyor.

        Konuşmalardan sonra ölçüm odasına gidiyoruz. Vücut analiziyle yağ oranını, su oranını ve metabolik hızını ölçmek istiyorum. Arkadaşı da rica ediyor “Ben de ölçüm yaptırabilir miyim?” diye. “Tabii ki” diyorum ve iki ölçümün de sonuçlarını alıyoruz. Kilo vermek isteyen kadının yağ kitlesi 17 kg çıkıyor. Halinden memnun olanınsa 18.3 kg! İnanmak istemiyor! Bense şaşırmadığımı söylüyorum.

        Ne yediğiniz iç güzelliğinizi etkiler. Ne kadar yediğiniz de dış güzelliğinizi. Porsiyonları büyük olsa da zayıflamaya karar veren kadın o kadar sağlıklı ve güzel besleniyor ki... Ayrıca hareketli de bir hayatı var. Bu sebeple sadece kilosu olması gerekenden fazla ama çok yağlı bir vücudu yok. Yani sağlık açısından bizim için ‘tehlikeli’ gruba girmiyor.

        ÇEŞİT ÇEŞİT SEBZE MEYVE YİYİN

        Yediklerinize, miktarına, sıklığına, ihtiyaçlarınıza dikkat edin. Her besin, her içecek bizim için çok değerlidir. Tabağınızda mümkün olduğu kadar çok çeşit olması gerekir. Salata yemek sadece marul yemek değildir, rengârenk bir salata tüketmektir. Her gün elma yemek yetmez. Çeşit çeşit meyve var, şeftali, üzüm, kayısı, kiraz... Kış meyveleri de öyle. Her gün başka meyve, başka sebze...

        Yağ oranınızı azaltmak ideal kiloya ulaşmanızı sağlayabilir ama bunu her şeyi yiyerek sağlayın. Az yemek yeterli çözüm değil. Unutmayın, yağ oranı en alt sınırda olmak zorunda değil. Yılda 1-2 kez vücut analizi yaptırın. Yaşa göre değişir tabii ama genel olarak yağ oranının kadınlarda yüzde 30’un, erkeklerdeyse yüzde 25’in altında olması sağlıklıdır.

        SADECE ZAYIF OLMAK SAĞLIKLI VE YETERLİ DEĞİL

        Yukarda anlattığım hikâyede zayıf olan kadının yağ oranı kilosuna ve yaşına göre olması gerekenin üzerinde. Kas kitlesi zayıf. Metabolizması bu durumda daha yavaş. Karın çevresi yağlanması fazla. Yani ‘tehlikeli’ bir yağ- lanma var. “Sadece zayıf olmak yeterli ve sağlıklı değildir, önemli olan yağ oranıdır” diye anlattım. Zaten halsizlik, yorgunluk, unutkanlık, uyku hali gibi şikâyetleri vardı. Bu, ne yediğiyle yakından alakalı ve sağlıklı beslenme programı ille de kilo aldıktan sonra başlanacak bir program değil. Aman bunu aklınızdan çıkarmayın.

        Kendi aramızda konuşurken de fark ediyorum, biri zayıfsa “Aman sen ne yersen ye, nasıl olsa kilo almıyorsun” diyorlar. Amaç sadece o elbiseye sığmak değil! Amaç o elbiseye yıllarca sığmak ve hastaneye mümkün olduğu kadar az gitmek! Daha sağlıklı yaşlanmak, yaşlanırken olabildiği kadar fit ve zinde olmak, az ilaç kullanabilmek. Böyle düşündüğü- nüz zaman sizce hangi kadın yaş- landığında daha iyi hissedecek?

        Diğer Yazılar