Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Fazla kilolar nedeniyle dış görünüşe yüklenen anlamlar kişiden kişiye değişebiliyor. Ancak kilo aldığımızda vücudumuzda olup bitenler benziyor. Fazla kilo, hastalıklara davetiye çıkarıyor

        Şişman olmayı istemeyiz ve nedenini sorduğumuzda ilk akla gelen dış görünümdür. Şişman olmak iyi ve güzel görünmemek olarak algılanabilir ama bunu umursamayan ve kilolu olmasına rağmen kendini çok güzel veya yakışıklı bulanlar da var. Bazı insanlar şişman insanları iradesiz, sabırsız ve başarısız olarak yorumlarken, bazı insanlar da aksine güçlü, kuvvetli ve güvenilir bulabiliyor.

        Dış görünüşe yüklenen anlamlar kişiden kişiye değişebilir fakat organlarımıza yüklenen anlamlar birbirine benzer. Bu ne mi demek? Kilo aldığımızda vücudumuzda olup bitenler! Aldığımız her kilonun bize ne yapabileceğini hatırlatayım da, kilo vermeye karar verdiyseniz diyete başlamak için acele edin!

        1- Tansiyonu yükseltiyor

        Aldığımız her kilo yağ oranımızın da artması anlamına gelir ve yağ oranı arttıkça su oranı bundan etkilenir. Daha çok ödem şikâyeti olur. Alınan her kilo, basıncı artırır ve tansiyon yükselmeye başlar. Yüksek tansiyondan göz, böbrek, beyin ve kalp olumsuz etkilenir. Eğer ailenizde hipertansiyon hikâyesi varsa, kilo aldığınızda sizde de çıkabilir. Aman dikkat!

        2- Kolesterolünüz artabilir

        İyi kolesterolden bahsetmiyorum, yüksek olmasını istemediğimiz kötü kolesterol ve kan yağları kilomuz arttığında artabilir. Kilolu olan herkesin kan yağları çok yüksek çıkmayabilir ama eğer genetik yapınızda kalp hastalıkları riski veya ailenizde kolesterol problemleri varsa kilonuz arttığında bunlar sizde de çıkabilir. Aldığımız fazladan kaloriler vücutta yağ olarak depolanır. Fazla kalori alanlarda trigliseridler daha yüksek çıkabilir. Trigliseridlerin yani kan yağlarının yüksek çıkması kalp hastalığı riskini artırır. Kalbinizi korumak için fazla kilolarınızından kurtulun.

        3- Şekeriniz yükselebilir

        Yine genetik yapınızda yani ailenizde şeker problemi varsa sizde de kilo alınca bu ortaya çıkabilir. Hatta kilo alma sebebiniz de bu olabilir. Şeker sorunları hafife almaya gelmez. Eğer kilo alıyorsanız mutlaka şekerinizi kontrol ettirin. Şekerinizde bir sorun ya da ensülin direnciniz varsa aldığınız her fazla kilo bu sorunu daha ciddi hale getirir.

        Bir süre sonra ilaç tedavisi daha da zorlaşabilir ve diyabet başladığında diğer organlarınız bundan zarar görebilir. Diyabet başlamadan önce yediğinize içtiğinize dikkat etmeli, organlarınızı koruyabilmek için şekerinizi yükseltmeyecek, düzene sokabilecek bir beslenme sistemi kurmalısınız. Zaten bunu yaptığınızda fazla kilolar kendiliğinden gidecektir.

        4- Uyku problemleri çoğalabilir

        Şişmanlarda uyku problemleri daha sık görülüyor. Kaliteli bir uyku bağışıklık sistemini güçlendirir. Aldığımız her kiloysa uyku apnesi riskini artırabilir. Uyku apnesi uykuda nefesin geçici olarak durmasıdır.

        Kalitesiz uyku, zayıflamayı da zorlaştırır ve sabah çok yorgun uyanmanıza sebep olabilir. Nefes almak daha da zorlaşacağı için, aldığınız kilolar enerjinizi düşürebilir, gün içinde yorgunluk hali sürebilir, dikkat dağınıklığı, halsizlik ve mutsuzluk oluşabilir.

        5- Kemik sağlığınız bozulabilir

        Fazla killoların hepsi eklemlerinizin üzerinde çok ciddi baskı uygular ve siz yürümeye çalıştıkça eklemleriniz bir süre sonra başınıza dert açabilir. Ağır bir vücudu ayakta tutmaya çalışan kemiklerinizi de düşünmelisiniz. İdeal kiloda olmanın sağlıklı ve sizi hastalıklara karşı koruyabilecek kiloda olmak anlamına geldiğini unutmayın.

        Hamileliğe formda girin

        İDEAL kiloda olmak uzun, kaliteli ve iyi yaşamanızı sağlar. İşte bunu sağlamak için dikkat etmeniz gerekenler:

        - Hamile kalmadan önce fazla kilolarınızı verin. Bu sayede daha rahat ve keyifli bir gebelik geçirirsiniz.

        - Ailenizde (annenizde ya da babanızda) tiroit hastalıkları, şeker hastalıkları, erken menopoz hikâyesi, uyku problemleri ve çocukluktan itibaren şişmanlık öyküsü varsa, hormon tedavisi görmüşlerse bunlara sizde de rastlanabilir.

        Diğer Yazılar