Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu yazıdan sonra evdekilere zorla diyet mi yaptırırsınız yoksa diyeti tamamen bırakır mısınız bilmem ama ailenizi etkilemeyi başarırsanız sadece siz değil, hepiniz mutlu olacaksınız, onu biliyorum...

        GENELDE diyet yapmaya karar veren kişiler önce kime gideceğini araştırır, internette gezer, özgeçmişini okur (ki muhakkak okunmalıdır), hakkında yorumlar varsa inceler ve tanıdıklarına “Kime gideyim?” diye sorar. En etkili olan, diyetisyene gitmiş ve halinden memnun olan bir yakının tavsiyesidir.

        DOZU DA ŞEKLİ DE ÖNEMLİ

        Bazı insanlar bu kararı tek başlarına alırlar, tek başlarına randevu ayarlayıp diyetisyene giderler. Bazılarıysa yanlarına mutlaka destekçi alır. Bu destekçi en yakın arkadaş, eş, çocuk, anne veya baba olabilir. Beraber diyetisyene gider, beraber alışveriş yapar ve bazen de birbirilerini motive etmek için gün içinde konuşurlar, birbirlerini takip ederler. Bu kimisi için motivasyon, kimisi için baskı demektir. Bu sebeple bu desteğin dozu da şekli de çok önemlidir.

        EŞİNİZ SİZE DESTEK Mİ?

        Geçenlerde bir karı-koca geldi. Kadın bugüne kadar yaptıklarını, beslenme öyküsünü, ne yediğini ve yemediğini anlatıyor, eşiyse sürekli sözünü balla kesip “Şunu da söyle, bunu da söyle” diyor. Kadın biraz duruyor, eşinin konuşması bitince kaldığı yerden devam ediyor. Eşi her fırsatta eklemeler yapıyor, “O söylemez, ben anlatayım” diyerek bana bilmem gereken her bilgiyi veriyor.

        BU SORULARI KENDİNİZE SORUN

        Gözünüzde nasıl bir çift canlandı? Hoşunuza gitti mi yoksa sizi rahatsız eden bir durum var mı? Hepsini dinledim. 2 tarafın da söyledikleri benim için çok değerliydi. Burada sorulacak 4 önemli sorum vardı:

        1. Kadına: Gerçekten diyet yapmak istiyor musunuz?

        2. Kocasına: Gerçekten eşinize destek olmak istiyor musunuz?

        3. Kocasına: Eşiniz için söylediğim her şeyi siz de yapabilecek misiniz?

        4. Kadına: Eşinizin, sizin adınıza söylediği bu bilgiler sizi motive mi mutsuz mu ediyor?

        DAHA FAZLASINI YAPIN!

        Bu soruları kendinize de sorun. Buradaki eş, sizin için arkadaş ya da çocuk olabilir. Kadın bazı bilgileri söylemek istemediğine göre başlamaya hazır olmayabilir. Eşinin zoruyla diyetisyene gelmiş olabilir. Bu durumda diyet işe yaramaz! Çünkü uygulanmayan bir liste mutsuzluk ve stres demektir.

        Eşine destek olmak isteyen bir koca olarak bu bilgileri vermek, onu diyetisyene getirmek, gerekli ayrıntıları anlatmak harika ama iş bununla bitmiyor. Gerçekten desteğe ihtiyacı varsa ve ona yardımcı olmak istiyorsanız daha fazlasını yapın! Her şeyi siz halledin demiyorum ama hangi konularda takıldığını, nerede kaçamak yaptığını, neden başaramadığını biliyorsanız buralarda destek olun.

        SİZE DÜŞEN NE?

        Örneğin, kadın arada “Daha önce de diyetisyene gittim ama devam etmedim” dedi. Burada size düşen görev randevulara düzenli gelmesini sağlamak. Kadın, “Moralim bozulunca çok yiyorum” da dedi. Bu durumda da morali bozuk olduğu zamanlarda yemek yerine başka şeylerle ona seçenekler sunmak gerekiyor. “Haydi çıkıp biraz hava alalım, biraz sakinleşebiliriz” demek birçok şeyi çözebilir.

        Eşiniz için söylediğim her şey sizin için de geçerli

        BAŞLIKTAKİ cümleyi kurduğumda herkes aynı tepkiyi vermez ama o görüşmede kadının eşi “Yok canım öyle şey, benim kilom yok ki! Ben istediğimi yerim, o kendine dikkat etsin’ dedi ve destek bir anda bitti. “Elimden geleni yaparım ama beni karıştırmayın” diyerek olmaz bu iş! “Siz önünde yerken kendini tutabilseydi, bu problem var olur muydu?” diye sordum, “Ben mi suçluyum?” dedi üzülerek.

        “Hayır” dedim ve ekledim: “Asla! Suç ve suçlu yok! Etki ve tepki var. Siz eşinize destek olan, fazla kilolarını vermesini ve sağlıklı olmasını isteyen birisiniz. Bunun için eşiniz çok şanslı. Ama farkında olmadan onu olumsuz etkiliyor olabilirsiniz.” Durdu ve “Hiç böyle düşünmemiştim” dedi. Ve doğru soruyu sordu bana: “Ben ne yapabilirim?”...

        “Artık başlayabiliriz” dedim ve kadın inanılmaz rahat bir şekilde başladı diyetine. Adama diyet yazmadım tabii ama evde pişecek yemekleri, beraber yapabilecekleri kaçamakları ve evde olmaması gerekenleri konuştuk.

        Ekip olmak her şeyi çözer

        KADINA, “Eşinizin, sizin adınıza söylediği bu bilgiler sizi motive mi mutsuz mu ediyor?” diye sormuştum. İlk başta bu destek kadını mutsuz ederken, biraz şekil değiştirdiği ve daha dikkatli davrandığı için eşinden gelen aynı destek kadını şu anda mutlu ediyor. Çünkü kadın diyet yapmıyor, artık ailece sağlıklı ve biraz daha planlı besleniyorlar.

        Eşinin canı iskender çekerse, kadın 1 porsiyon, erkek 1.5 porsiyon yiyor ama ikisi de “Üzerine çok tereyağı koymayalım” diyor. Ortak noktalar arttıkça kadın başarıyor, kadın başardıkça ailece daha sağlıklı besleniyorlar ve mutlular! Amaç da bu değil miydi zaten?

        Bu örneği çok ayrıntısına girmeden sizlerle paylaşmak istedim, çünkü bahsettiğim sorulması gereken 4 soru ve cevapları sizin için de çok önemli olabilir. Tek başına, kimseye duyurmadan diyet yaparken kendilerini daha iyi hissedenler bu şekilde devam etsinler. “Yanımda biri olsun” diyenlerse eşiyle, arkadaşıyla, çocuğuyla yani destekçi kim varsa onunla bu yazıyı paylaşsın. Ekip olmak, birlik olmak, birbirini anlamak her şeyi çözer.

        Diğer Yazılar