Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçtiğimiz hafta ‘Vitaminler: Her İşte Onlar Var’ başlıklı bir yazı kaleme almış ve sizlere yeterli vitamin alımının önemini anlatmaya başlamıştım. Bugün konumuz B vitamini. Sağlıklı bir sinir sistemi, beyin fonksiyonları ve cilt için B vitamini ihmal edilmemeli!

        SİNİRLERİNİZİN, cildinizin, saçlarınızın, karaciğerinizin, ağız sağlığınızın, beyin fonksiyonlarınızın sağlıklı olmasını istiyorsanız yeterli B vitamini almanız gerekiyor. Kim istemez ki tüm organları sağlıklı çalışsın, hiç unutkanlık yaşamasın, hiç saçı dökülmesin, hastalanmasın... Ama yediklerimizin bizi bu kadar etkileyeceğini çoğu zaman düşünmüyoruz. Acaba “2 gün de sebze yemesem ne olacak ki?” ya da “Evde meyve bitti, günlerdir yemedim” derken veya sürekli dışarıda yemek yediğimizden ev yemeklerini unutmuşken ne kadar vitamin aldığımızı düşünüyor muyuz? Düşünün. Hele hele aç kalarak kendi kendinize diyet yapıyorsanız mutlaka düşünün!

        YAŞLILARDA DAHA ÖNEMLİ

        B vitamini enerji üretiminde rol alır, depresyona karşı koruyucudur. Yaşlılar için B vitamini çok daha fazla önem kazanır. Çünkü emilimi yaş ilerledikçe azalır. Gençken B vitamini düşük olanların emilim yaşlandıklarında daha da azalacağı için düzenli B vitamini kontrolü ve takviyesi yapmaları gerekebilir.

        B1 vitamini sinirleri korur

        Ne işe yarar?

        Kan oluşumuna yardımcı olur. Karbonhidrat metabolizmasında, beyin fonksiyonlarında rolü vardır. Enerji, büyüme, iştah ve öğrenmede etkilidir. Kaslar için de çok önemlidir.

        Eksikliğinde ne olur?

        Kabızlık, ödem, iştahsızlık, kaslarda sorun, sinir, depresyon, ağrı, halsizlik, unutkanlık, zayıflık. ‘Beriberi hastalığı’ denen cilt hastalığı da görülebilir.

        Hangi besin ve bitkilerde bulunur?

        Esmer tahıllar (yulaf, esmer pirinç, buğday), yumurta sarısı, balık, karaciğer, bakla, bezelye, yerfıstığı, tavuk, kuşkonmaz, lahana, fıstık, erik, kuru üzüm, kuru erik, papatya, rezene, çemenotu, bira mayası, ısırganotu, maydanoz, nane, kuşburnu, adaçayı.

        B2 vitamini büyümeyi sağlar

        Ne işe yarar?

        B2 vitamini (riboflavin), vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan ve büyümeyi sağlayan vitaminlerdendir. Göz sağlığını korur, yorgunluğu önler, katarakta karşı koruyucudur. Cilt, saç ve tırnak sağlığında çok önemlidir.

        Eksikliğinde ne olur?

        Ağız kenarında çatlaklar, göz bozuklukları, ağız ve dilde problemler görülebilir. Cilt sorunları artabilir. Yorgunluk, halsizlik, depresyon ve zihinsel yorgunluk görülür.

        Hangi besin ve bitkilerde bulunur?

        Süt, peynir, yumurta, balık, kurubaklagiller, et, tavuk, ıspanak, yoğurt, kuşkonmaz, avokado, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, mantar, papatya, rezene, kuşburnu, adaçayı.

        B3 vitamini depresyona karşı koruyucudur

        Ne işe yarar?

        B3 vitamini (niasin), dolaşım sistemi ve sağlıklı cilt için önemlidir. Kolesterolü düşürür, sinir sistemini korur. Mide sıvılarının salımında etkilidir.

        Eksikliğinde ne olur?

        Cilt problemleri, bunama, anksiyete, unutkanlık, depresyon, zayıflık ve iştahsızlık görülebilir.

        Hangi besinlerde bulunur?

        Karaciğer, bira mayası, brokoli, havuç, süt, peynir, mısır, hurma, yumurta, balık, yerfıstığı, patates, domates, buğday, rezene, adaçayı ve kuşkonmazda.

        Fazlalığında ne olur?

        Yüzde kızarıklık yapabilir. Dozu önemlidir. Doktor ve diyetisyeninize sormadan almayın!

        ‘Kuruyemiş Ansiklopedisi’ raflardaki yerini aldı

        GEÇTİĞİMİZ hafta, Türkiye’de kuruyemiş konusunda kapsamlı olarak yapılan ilk çalışma olan ‘Kuruyemiş Ansiklopedisi’nin tanıtımına katıldım. Akademisyen, uzman ve araştırmacılardan oluşan 33 kişilik yazar kadrosunun titiz çalışması sonucunda hazırlanan ‘Kuruyemiş Ansiklopedisi’ kuruyemişin dünya tarihindeki ve toplumsal yaşamdaki yerini müzikten gastronomiye, öykülerden atasözlerine, yerel kültürlerden edebiyata kadar birçok alanı mercek altına alarak gözler önüne seriyor.

        Tadım’ın desteğiyle, 21 Temmuz’da raflardaki yerini alan ansiklopedinin tanıtım gecesinde usta sanatçı Ali Poyrazoğlu keyifli bir sunum yaptı. Anlatmaya başladı mı büyüleniyorsnuz, nasıl da güzel anlattı kuruyemişle hikâyesini... Ağzına sağlık Ali Poyrazoğlu.

        Diğer Yazılar