Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kalbimizi ne kadar tanıyoruz, onu neler yorar ve zorlar biliyor muyuz? Sağlıklı bir yaşam için kalbimizi dinlemeyi ve korumayı öğrenmeliyiz

        SON yıllarda herkes sadece et, süt tereyağı gibi yüksek proteinli diyetler yapmaya çalışıyor. Hal böyleyken çok önemli bir risk faktörünü hatırlatmakta fayda var. Kalbimiz dengeyi seviyor ve her besin grubunun faydasını biliyor ama biz bazen unutuyoruz. Sadece protein ağırlıklı beslenmeye çalışanlar bu yazıyı dikkatli okuyun. Rakamlar hiç de hoş değil. Siz siz olun, kendinizi ve kalbinizi koruyun.

        KALBİNİ TANI, ONSUZ OLAMAZSIN

        Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahmut Şahin, Gelecek Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol ve yönetim kurulu üyeleri kalp sağlığına dikkat çekmek için bir araya geldi. Sigara tüketiminin, obezite ve kardiyovasküler risk oranlarının çok yüksek olduğunu belirten üçlü, toplumumuzda kalp krizi görülme oranının diğer ülkelere göre 10 sene erken gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca ülkemizde henüz kalp yetersizliği gelişmemiş ancak risk faktörleri yüksek olan yüzde 5’lik bir kesimin varlığına da vurgu yaptılar. Peki kalbimizi tanıyor muyuz? Kalbimizi neler zorlar, biliyor muyuz?

        KALBİMİZİ NELER ZORLAR?

        Ülkemizde oldukça yaygın kötü bir alışkanlık olan sigara, her 3 erişkinden birinde rastlanan hipertansiyon, 10 erişkinden birinde gözlenen şeker hastalığı, sağlıklı olmayan beslenme alışkanlığı, hareketsiz yaşam, obezite, kolesterol yüksekliği, hava kirliliği ve aşırı stres gibi durumlar kalbimizi zorlar ve hastalanmasına yol açar.

        Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 yılı ölüm nedeni istatistiklerine göre, ülkemizde ölüme en sık sebep olan hastalıklar sıralandığında kalp ve damar hastalıkları yüzde 40.4’le ilk sırada yer alıyor. 2011’de yapılan Türkiye Kronik Hastalıklar ve Risk Faktörleri Sıklığı Çalışması’na göreyse erkeklerin yüzde 6.4’ünde, kadınlarınsa yüzde 9.8’inde anjina pektoris yani kalp-damar hastalığı yakınması saptanmış. Kalp krizi erkeklerde yüzde 2.3, kadınlardaysa yüzde 1.1 oranında.

        Kalp sağlığımızı nasıl koruyabiliriz?

        - Sigarayı hayatımızdan ve etrafımızdan uzak tutalım.

        - Her gün 10 bin adım atalım. Yaşa uygun tempolu bir yaşam tarzı edinelim.

        - Tuzu azaltalım, yerine baharat kullanalım.

        - Sağlıklı olmadığı kanıta dayalı tıp esaslarınca gösterilmiş yeme alışkanlıklarından olabildiğince uzak duralım.

        - İdeal kilomuzda olalım.

        - Her gün taze sebze ve meyve yiyelim. Maydanoz, biber ve domates tüketelim.

        - Yüksek proteinli diyetlerden uzak duralım. Hızlı zayıflatan diyetler yapmayalım.

        - Haftanın 1-2 günü sadece zeytinyağlı sebze ve yoğurt yiyerek rahatlayabiliriz.

        - Şeker problemimiz varsa önemseyelim ve ona göre beslenmeyi öğrenelim.

        - Kalp hastalığımız varsa hekimlerimiz tarafından önerilen ilaçları vaktinde alalım. Kontrollerimizi aksatmayalım.

        Diğer Yazılar