Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bildiğimiz gibi oruç, beden ve ruh temizliğinin ön planda olduğu bir ibadettir. Ramazan ayı aynı zamanda bedenin dinlenme ayıdır. Tutulan oruçlar kişilerde beslenme değişikliklerine sebep olmaktadır. Günlük çoğu kez günlük üç olan öğün sayısı ikiye düşmekte, bu da zaman zaman bedensel ve zihinsel aktivitelerde düşmeye sebep olmaktadır. Yaptığımız yanlışların başında, sahura kalkmadan yiyip yatmak veya sahurda sadece su içerek oruca niyetlenmek gelmektedir.

        - Sahur mutlaka yapılmalı.
        -İftara çorba ile başlamak en doğrusudur. Arkasından hafif bir kahvaltı veya istenirse devamını bir sebze yemeği ile tamamlamak.
        -İftarda şerbetli tatlılardan kaçınmak
        -İftar ile sahur arasında, yoğurt ya da meyve gibi besinlerle ara öğün yapmak
        -Yeterli miktarda sıvı almak. Mümkünse sıvıyı bir defada değil yemek boyunca ara ara almak ve iftar ile sahur arasında 1.5-2 lt. ye yakın sıvı tüketmek.
        -Sahurda protein ağırlıklı beslenmek, gün içindeki doygunluğun uzun süre devamına neden olacaktır. Bunun için önerimiz, sahurda, süt, peynir, yoğurt ve haşlanmış yumurta olacaktır.
        -Reflü hastalarının dikkat etmesi gereken önemli bir hususta, iftar ve sahur sonrası hemen uyumamalı, hafif yürüyüşler yapmalıdır. tempolu yürüyüş ise ancak yemekten en az 1-1,5 saat sonra yapılmalıdır.
        -Uzun süren açlığın yol açacağı kabızlık için, kepekli makarna, bol tahıllı ekmek ve baklagiller iftar sofrasında olamalı.
        -Glisemik indeksi yüksek olan pirinç yerine bulgur tercih edilmeli.

        Diğer Yazılar